Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief

Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief is meer dan een begeleidend briefje bij een cv. Met een pakkende en persoonlijke sollicitatiebrief onderscheid je je van andere gegadigden en wek je de interesse van de brieflezer. Een goede sollicitatiebrief is geen garantie op de baan, maar vergroot wel je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

 • Computer
 • Pen en papier
 • Envelop
 • Postzegel

Stappen

 1. Verzamel informatie

  Analyseer de vacaturetekst eens goed: Wat vragen ze precies? Welke eisen worden gesteld? Welke vaardigheden worden gevraagd? Zet deze onder elkaar op een velletje papier. Ga na met welke feiten je kunt onderbouwen dat je aan de gestelde eisen voldoet (opleiding, werkervaring, nevenactiviteiten, etc). Zet dit ook op papier.

 2. Schrijf de brief

  In het eerste gedeelte van je sollicitatiebrief leg je uit naar welke functie je solliciteert en waar je de advertentie hebt gezien, plus de datum van  publicatie. Bij een open sollicitatie schets je een beeld van het soort werk dat je zoekt. Verwijs naar een eventueel telefoongesprek dat je hebt gehad met de recruiter of personeelsfunctionaris.

  Het middenstuk van je sollicitatiebrief is het belangrijkste deel van je brief. Hierin zet je uiteen waarom je naar de functie solliciteert, waarom je bij het bedrijf wilt werken en waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie. Breng enkele van je pluspunten (opleidingen, werkervaring, specifieke kennis, persoonlijke eigenschappen en vaardigheden) naar voren en onderbouw deze met concrete feiten. Noem alleen wat specifiek voor de functie relevant is.

  Het laatste deel van je brief is de 'finishing touch'. Zorg voor een spetterende, krachtige afsluiting. In een goede afsluiting maak je zelfverzekerd duidelijk wat je wilt. Twijfel dus niet teveel, wees niet te vaag, te formeel of te afwachtend.

 3. Controleer de brief

  Als je een sollicitatiebrief hebt geschreven, stuur hem dan niet meteen weg. Laat hem altijd nog eens nalezen door een bekende. Vaak word je na een tijdje 'blind' voor je eigen onvolkomenheden en lees je met gemak over de grootste taalfouten heen.

 4. Verstuur de brief

  Ben je tevreden over de brief, dan  kun je hem versturen. Soms kun je je brief ook mailen, maar doe dit alleen als er expliciet om gevraagd wordt.

Do's

 • Richt je je sollicitatiebrief altijd aan een concreet persoon, ook bij een open sollicitatie. Weet je de naam of het geslacht niet, vraag dit dan na.
 • Zorg voor een verzorgde lay-out. Rommelige brieven belanden vrijwel direct op de stapel met afwijzingen.
 • Maak de brief niet te lang, maximaal één tot anderhalf A4'tje.
 • Gebruik vooral korte, bondige en actieve zinnen. Schrijf in de stijl en toon die past bij jou en het bedrijf waar je solliciteert.
 • Vermeld welke bijlagen je meestuurt.

Don'ts

 • Begin niet over het salaris dat je wilt verdienen.
 • Ikke-ikke-ikke. Je sollicitatiebrief is geen reclamefolder voor jezelf. Leef je in het bedrijf en de brieflezer in.

Bron

Meer uitleg