Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe kan ik als thuisblijfmoeder herintreden
4

Hoe kan ik als thuisblijfmoeder herintreden

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kan ik als thuisblijfmoeder herintreden
Je hebt een stel prachtige kinderen op de wereld gezet en bent er even tussenuit geweest om voor hen te zorgen. Niet tijdens je zwangerschapsverlof, maar als thuisblijfmoeder. Nu je kinderen steeds meer op eigen benen komen te staan, begint het weer bij je te kriebelen en wil je graag weer ergens aan de slag. Maar hoe doe je dat? En belangrijker nog; hoe vind je weer aansluiting bij de arbeidsmarkt, zonder dat thuis alles direct in de soep loopt? Ervaringsexperts Carol Fishman Cohen en Vivian Steir Rabin helpen én steken je een hart onder de riem!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Doorzettingsvermogen
  • Steun uit je omgeving
  • Zelfvertrouwen
  • CV
  • Netwerk
  • Opfriscursussen (optioneel)

Stappen

  1. Kies voor herintreding

    Als je er bewust voor gekozen hebt om thuisblijfmoeder te worden, dan zul je er ook bewust voor moeten kiezen om weer opnieuw aan het werk te gaan. Als je niet het idee hebt dat je iets mist, je niet hoeft te werken voor het geld en er geen moeite mee hebt om je met name met het huishouden en je kinderen bezig te houden, hoef je namelijk niet per se weer te gaan werken.  Carol en Vivian: 'Ga pas werken nadat je alle andere manieren om je tijd te besteden zorgvuldig hebt overwogen.'

    Zorg ervoor dat je je beweegreden(en) om weer te gaan werken goed op een rijtje hebt. Mogelijkheden zijn: geld, bevestiging, gelijkwaardige positie in je huwelijk, intellectuele stimulering, tegengaan van legenestsyndroom, fungeren als rolmodel voor je kinderen en ambitie.

  2. Voel je niet schuldig

    Het kan zijn dat je je schuldig voelt als je weer gaat werken: er zal misschien weer wat meer (huishoudelijk) werk op de schouders van je partner terecht komen en je bent niet elk moment meer beschikbaar voor je kinderen. Het is echter nergens voor nodig om je schuldig te voelen. Natuurlijk vervul je als thuisblijfmoeder een bijzonder belangrijke rol. Dat kun je als werkende moeder echter ook. Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste vrouw zijn die na een aantal jaar thuisblijven weer gaat werken. Veel vrouwen kúnnen niet eens thuisblijven, ook al zouden ze het willen! Als je je beweegreden(en) in de vorige stap goed bepaald hebt, dan helpt deze je om je niet schuldig te voelen!

  3. Bouw voldoende zelfvertrouwen op

    Sommige thuisblijfmoeders hebben hier helemaal geen last van, maar voor een grote groep geldt toch dat ze het eng vinden om weer aan het werk te gaan. Carol en Vivian: 'Wij denken dat gebrek aan zelfvertrouwen, gekoppeld aan gebrek aan inzicht in de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, het grootste obstakel is voor vrouwen die een herintreding overwegen.'

    Een gebrek aan zelfvertrouwen kan funest zijn voor je kansen op de arbeidsmarkt. Bouw daarom je zelfvertrouwen weer op. Door te lezen, door met mensen te praten over ander zaken dan luiers, door cursussen te volgen en door een positieve houding ten aanzien van jezelf aan te nemen.

  4. Bedenk wat je wilt en kunt gaan doen

    Als je de kans krijgt om opnieuw aan het werk te gaan, is het belangrijk te kiezen voor iets dat je echt wilt. Heb je nog oude dromen die je graag na zou jagen? Kun je van je passie of hobby je werk maken?

    Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar wat je kunt. Als voormalig thuisblijfmoeder zul je waarschijnlijk te maken krijgen met een aantal 'logistieke beperkingen': je moet je kinderen van school halen, je wilt tussen de middag met ze eten, je kunt niet zomaar aan het werk als er eentje ziek is, enzovoorts. Kijk dus of en hoe jouw droombaan flexibel ingevuld kan worden. Er zijn bedrijven die parttime werken aanmoedigen, maar je zou ook een carrière als freelancer of zelfstandig ondernemer kunnen overwegen.

  5. Breng je professionele vaardigheden op peil

    Carol en Vivian: 'Je hebt inmiddels vastgesteld waar je interesses liggen en je bent misschien al bezig een aantal mogelijkheden te onderzoeken. Als je dat nog niet hebt gedaan, is het nu tijd om je vaardigheden op peil te brengen, je cv te schrijven en je op sollicitatiegesprekken voor te bereiden.'

    Zorg ervoor dat je precies weet wat je voor een potentiële werkgever kunt betekenen én dat je hem of haar dat goed duidelijk kunt maken. Als je nog een aanvullende opfriscursus of opleiding wilt doen, dan is dit het moment!

  6. Zet jezelf in de markt

    Jij weet inmiddels wat je kunt en wat je wilt; nu is het tijd dat mogelijke werkgevers te weten komen dat jij wat voor ze kan betekenen! Ga netwerken, vertel mensen dat je op zoek bent naar een baan en reageer op vacatures die bij je passen. Als je niet zoveel kennissen of vrienden hebt, dan kun je ook eens naar een netwerkbijeenkomst in de buurt gaan of netwerkmogelijkheden via Internet bekijken. Houd je ogen altijd open; het kan zo maar zijn dat je buurman op de camping nét te horen heeft gekregen dat er een mooie nieuwe vacature vrij komt!

  7. Ga voor je droombaan!

    Al dat netwerken, solliciteren en jezelf aanprijzen levert uiteindelijk zeker wat op. Als je de baan van je dromen hebt gevonden, ga er dan ook echt helemaal voor! Vraag of je goed ingewerkt kan worden, doe mee aan cursussen en zorg dat je plezier en energie kunt putten uit je werk. Hier zullen je partner en kinderen minstens zoveel plezier van hebben als jij zelf!

    En voldoet zo'n eerste herintreedbaan niet meer? Dan kun je altijd overwegen om voor jezelf te beginnen: je hebt de vaardigheden en hoeft je dan aan niemand meer te bewijzen!

Do's

  • Zorg ervoor dat je de steun van je partner en gezin hebt
  • Weet wat je waard bent, zowel in vaardigheden en kennis als in geld
  • Ga actief netwerken; vaak levert dit resultaat op uit een hoek die je niet verwacht had!

Don'ts

  • Denk niet dat je niets meer kunt; je bent nog dezelfde persoon als eerst en kunt nu waarschijnlijk zelfs meer dan op het moment dat je uit het werkleven stapte!
  • Neem niet zomaar elke baan aan die je aangeboden krijgt, maar ga voor je droombaan. Nu kun je kiezen!

Bron

Boek 'Ik wil weer aan de slag, hoe doe ik dat? van Carol Fisher Cohen en Vivian Steir Rabin, Spectrum, 2008 en artikel 'Van Thuisblijfmoeder tot Carrièrevrouw?' door Adine Versluis in Body + Mind, maart 2009.

Meer uitleg