Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe geef ik mijn loopbaan een nieuwe impuls
4

Hoe geef ik mijn loopbaan een nieuwe impuls

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 21 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe geef ik mijn loopbaan een nieuwe impuls
Ineens kom je erachter dat je alweer acht jaar bij hetzelfde bedrijf werkt. Het lijkt toch pas een paar jaar geleden dat je er kwam. En het gaat niet verkeerd, maar dat het nou echt lekker loopt… Is dit hoe je verder wilt gaan? Nee! Oftewel:geef je loopbaan een nieuwe impuls!!!

Hoedoe door: Susanne Biemans

Bekijk het profiel van Susanne Biemans
Aantal Hoedoes: 9


Benodigdheden

 • Pen en papier
 • Besluitvaardigheid
 • Tijd
 • Discipline
 • Eventueel: vrienden, wijn en tapas

Stappen

 1. Kies

  Verandering staat of valt met kiezen; het meeste verandert niet spontaan. Beslis dus of je zo verder wilt gaan. Zo ja, geen enkel probleem. Dan heeft jouw loopbaan geen nieuwe impuls nodig. Zo nee, kies ervoor om te gaan veranderen. Pas dan gáát er ook wat veranderen.

 2. Wat ontbreekt?

  Bedenk wat er ontbreekt in jouw loopbaan. Waar zou je meer van willen? Waar word je blij van? Waar droom je in stilte over? Dat kunnen allerlei dingen zijn: uit je privé-leven of van vroeger maar ook uit je werkende leven. Bijvoorbeeld dat je vroeger blij werd van voetballen en dat je dat mist. Dan kijk je naar wat je zo blij maakte. Misschien het samen  met een team een resultaat behalen. Of juist zelf vlammen. Of het strategische van een spel. Dat laatste kun je in je loopbaan verwerken; het voetballen is wat moeilijk :).

  Maak een lijst: hier wil ik meer van.

 3. Wat moet weg?

  Sta stil bij het omgekeerde: wat kost jou energie? Waar ga je van gapen? Waarvan verzucht je regelmatig 'Niet alweer..'.

  Zenuwslopende collega's bijvoorbeeld, of allerlei saaie vergaderingen, veel te veel papierwerk, dingen die te moeilijk zijn en waar je spanning van krijgt.

  Maak een lijst: hier wil ik vanaf.  

 4. Brainstorm

  Verzamel ideeën over hoe je het voor elkaar kunt boksen om meer van het leuke en minder van het slaapverwekkende te krijgen. Alle ideeën zijn welkom: zowel binnen als buiten je bedrijf/job, zowel wild als realistisch, zowel korte als lange termijn. Vraag eventueel vrienden om met je mee te denken; organiseer bijvoorbeeld een brainstormavond met tapas en wijn.

 5. En kies opnieuw

  Kies welk idee je het meest aanspreekt. Waar ga je voor, wat is voor jou op dit moment dé stap? Dat hoeft niet perse de meest sexy oplossing te zijn; misschien wil je alleen een beetje meer van dit en wat minder van dat. Ook kan het zijn dat je besluit: voor nu wil ik in mijn baan blijven,  zorgen voor wat meer verantwoordelijkheid en dan rustig toewerken naar een meer gewaagde oplossing: een managementbaan bij de concurrent bijvoorbeeld.

 6. Maak een stappenplan

  Zet al de informatie die je hebt verzameld in een stappenplan, waarin elke stap staat beschreven om jouw doel te bereiken. Zonder stappenplan blijft het vaak bij leuke ideeën en goede voornemens. En dat leidt niet tot een nieuwe impuls van je loopbaan.

 7. Voer je plan uit

  Nu komt het erop aan: je gaat wat je hebt bedacht ook daadwerkelijk uitvoeren. Moeilijk voor sommigen, want het kan makkelijker zijn om te blijven dromen. Maar ja, dan kom je nergens.

  Dus, wil je toch die 'boost' in je loopbaan bewerkstelligen, dan werk je stap voor stap je plan af, net zolang tot je je doel bereikt hebt. 'Make a plan, work a plan'.

 8. Koester je resultaat

  En dan ben je zover: je hebt je loopbaan zó vorm gegeven dat hij energie oplevert in plaats van kost. En dat heb je zelf voor elkaar gekregen.

  Ga achteroverleunen, bezie je resultaat en geniet van de sprankelende staat van je loopbaan!

  Tot je na een tijd merkt dat je weer 'ingekakt' bent. Dan is je loopbaan weer toe aan een nieuwe impuls...

Do's

 • Doen!

Don'ts

 • Toch weer uitstellen...
 • Net doen alsof je wel tevreden bent
 • Denken dat je het niet kunt

Bron

Meer uitleg