Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bijverdienen » Hoe kan ik bijverdienen met een uitkering
4

Hoe kan ik bijverdienen met een uitkering

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een uitkering krijg je als je om welke reden dan ook niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Uitkeringen in Nederland zijn gekoppeld aan het minimumloon, wat betekent dat de hoogte van de maandelijkse inkomsten die je eraan overhoudt te wensen over kan laten. Gelukkig mag je naast een uitkering altijd zelf geld verdienen. Om vervelende situaties te voorkomen, moet je dat alleen wel op de juiste manier aanpakken.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • UWV-medewerker
  • Internet

Stappen

  1. Zoek uit wat de gevolgen zijn voor je uitkering…

    Elke uitkering kent zijn eigen regels en berekeningen, maar over het algemeen geldt: zodra je zelf geld gaat verdienen, zul je minder uitkering krijgen. Dat hoeft niet altijd negatief uit te pakken. Heb je bijvoorbeeld een WIA-uitkering, dan gaat je uitkering omlaag als je gaat werken, maar je totale inkomsten (loon + restant uitkering) zullen vrijwel altijd stijgen. 

  2. …ook als je weer moet stoppen met werken

    Weer thuis komen te zitten nadat je vanuit een uitkeringssituatie weer was gaan werken, kan ook gevolgen hebben voor je uitkering. Had je een uitkering in verband met arbeidsongeschiktheid, dan is er in principe niets aan de hand. Je behoudt namelijk nadat je weer bent gaan werken nog vijf jaar het recht op dezelfde uitkering. Als je tenminste weer uitvalt door dezelfde ziekteoorzaak. Heeft je uitval een andere oorzaak, dan wordt je uitkering ook opnieuw beoordeeld.

    Een bijstands- of WW-uitkering werkt anders: die mag je alleen aanvragen als je niet zelf ontslag hebt genomen. Dus als je zelf de beslissing neemt om (weer) te stoppen met werken, krijg je geen uitkering meer. Stop je door ziekte, dan heb je ook niet meteen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarvoor geldt een wachttijd waarin je werkgever een percentage van je loon moet doorbetalen.

    Had je dus een WW- of bijstandsuitkering voordat je weer aan het werk ging, dan zijn je rechten en plichten dezelfde als die van mensen die nooit een uitkering hebben ontvangen.

  3. Solliciteer

    Om geld te kunnen verdienen is het natuurlijk eerst zaak een baan te vinden. Het UWV kan je daar in veel gevallen bij op weg helpen, maar uiteindelijk zul je het toch zelf moeten doen. Daarvoor moet je in de eerste plaats weten wat je wilt en daar de juiste vacature bij zoeken.

    Let op: als je in de WW zit of een bijstandsuitkering hebt, heb je een sollicitatieplicht. Dat betekent dat je ook moet solliciteren op werk dat je eigenlijk helemaal niet aanspreekt maar waarvoor je wel geschikt bent.

    Of je nu een sollicitatieplicht hebt of niet, de kans dat je wordt aangenomen is groter met een goede sollicitatiebrief en een aantrekkelijk cv

  4. Geef door dat je gaat werken

    Als ontvanger van een uitkering heb je een informatieplicht. Zodra er veranderingen zijn in je persoonlijke situatie moet je dat aan het UWV doorgeven. Begin je dus aan een nieuwe baan, geef dat dan uiterlijk binnen een week door.

    De gevolgen van het achterhouden van informatie kunnen aanzienlijk zijn: het UWV kan bijvoorbeeld eisen dat je je uitkering volledig terugbetaalt. Dat betekent dat je het brutobedrag moet betalen, dus inclusief de bedragen die door het UWV voor jou aan de Belastingdienst betaald zijn. Als het UWV vermoedt dat je bewust informatie hebt achtergehouden dan kan de uitkeringsinstantie bovendien aangifte tegen je doen wegens fraude

  5. Werk ze!

    Heb je bovenstaande stappen doorlopen, dan ben je klaar om (weer) aan het werk te gaan. Veel succes en natuurlijk veel plezier op je eerste werkdag en alle dagen daarna!

Do's

  • Bij het UWV informatie inwinnen over jouw specifieke situatie, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
  • De mogelijkheid overwegen een eigen bedrijf te starten. Ook dat kan namelijk gewoon vanuit een uitkeringssituatie.

Don'ts

  • “Zwart” bijverdienen. De controles zijn streng en de boetes zijn hoog.
  • Gaan werken terwijl je dat eigenlijk niet aankunt omdat je (deels) arbeidsongeschikt bent.

Bron

Website UWV

Meer uitleg