Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bijverdienen » Hoe kom ik aan vakantiewerk
4

Hoe kom ik aan vakantiewerk

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wil je in je vakantie eens iets anders doen dan luieren op het strand? Neem een vakantiebaan! Zo kun je een zakcentje bijverdienen en misschien ook nuttige contacten opdoen voor als je straks klaar bent met je school of studie. Bovendien doe je als je het slim aanpakt alvast werkervaring op die je meteen kan bijschrijven op je cv. Handig voor als je straks op zoek gaat naar je eerste 'echte' baan.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Zin om te werken
 • Internetaansluiting
 • Kranten
 • Familie en vrienden

Stappen

 1. Houd je ogen open

  Als je elke keer dat je op straat loopt goed om je heen kijkt, kan het zijn dat je baan je zomaar in je schoot geworpen wordt. Veel winkels laten bijvoorbeeld door middel van een poster of bordje in de etalage weten dat ze op zoek zijn naar personeel. Ook boeren die bollenpellers of medewerkers voor op het land zoeken 'adverteren' vaak middels een bordje langs de weg.

 2. Kijk in de krant en op het web

  In vakantieperiodes vind je in de kranten regelmatig advertenties van bedrijven die op zoek zijn naar tijdelijk personeel. Misschien moet je even zoeken omdat ze verstopt staan tussen de rubrieksadvertenties (de pagina’s met kleinere advertenties waar je bijvoorbeeld ook de contactadvertenties vindt).

  Op banensites op internet is ook regelmatig vakantiewerk te vinden. Er zijn zelfs speciale sites waarop vakantiebanen voor scholieren en studenten worden aangeboden.

 3. Meld je bij een uitzendbureau

  Je kunt voor een vakantiebaan terecht bij speciale studentenuitzendbureaus, maar je kunt het ook via gewone uitzendorganisaties proberen. Een tijdelijke functie die precies samenvalt met jouw vakantieperiode is tenslotte ook vakantiewerk. En dan zou het zomaar kunnen dat je in de vakantie werkt voor een bedrijf dat in dezelfde branche zit als waar jij later in wilt gaan werken.

 4. Vraag rond in je netwerk

  Elke werkzoekende kan het je vertellen: netwerken is heel belangrijk in de zoektocht naar een baan. En dat geldt dus ook als je vakantiewerk zoekt. Laat iedereen in je omgeving weten dat jij komende zomer niet van plant bent om te gaan luieren en vraag wie er ideeën of suggesties heeft. Zet het ook op Facebook. Voor je het weet belt een vriend van het nichtje van die vage kennis je op om te vragen of je nog beschikbaar bent…

 5. Vind een baan die bij je past

  Een vakantiebaan is maar tijdelijk, dus hoe belangrijk is het nou helemaal wat voor werk het is? Heel belangrijk. Want ook al werk je er maar een paar weken, als het bedrijf en je collega’s niet bij je passen of je vindt het werk niet leuk, zullen het hele lange weken worden. En je wilt je vakantie natuurlijk niet doorbrengen op een plek waar je het niet naar je zin hebt. 

 6. Solliciteer

  Als je de ideale vakantiebaan gevonden denkt te hebben, ben je natuurlijk nog niet klaar. Je zult immers vast niet de enige zijn die in de zomervakantie in deze functie aan de slag wilt. Tijd om een spetterende sollicitatiebrief te schrijven dus…

Do's

 • Goede schriftelijke afspraken maken over bijvoorbeeld je salaris en het aantal uren dat je werkt.
 • Je werk serieus nemen.

Don'ts

 • Aan het werk gaan zonder arbeidsovereenkomst.
 • Op vakantie gaan terwijl je eigenlijk had afgesproken dat je zou gaan werken.

Bron

Vakantiewerk: tips en hints op Pauze.nl