Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bijverdienen » Hoe word ik mystery shopper

Hoe word ik mystery shopper

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wat geld bijverdienen, maar niet vast zitten aan elke ochtend een krant bezorgen? Dan is werken als mystery shopper misschien wel iets voor je. Mystery shoppers worden door bedrijven ingehuurd om te bekijken hoe het met de klantenservice binnen die bedrijven - vaak winkels - gesteld is. Je maakt een verslag van je bezoek en krijgt daarvoor een vergoeding. En soms houd je er ook nog wat extra's aan over.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Goed geheugen
  • Oog voor detail

Stappen

  1. Schrijf je in

    Als je mystery shopper wilt worden, dan kun je jezelf het beste inschrijven bij verschillende bureaus. Zij krijgen via grote bedrijven opdrachten en kunnen jou daarvoor inzetten. Bekende bureaus die goed aangeschreven staan zijn:

    Vul je profiel zo compleet mogelijk in, zodat je makkelijk aan de juiste opdrachten gekoppeld kunt worden.

  2. Geef je voorkeuren aan

    Het is over het algemeen het meest interessant om opdrachten zoveel mogelijk in de buurt uit te voeren. Dan hoef je er geen lange (dure) reizen voor te maken en houd je dus het meeste over. Bekijk je profielpagina en geef al je voorkeuren zo duidelijk mogelijk door. Geef - indien mogelijk - ook aan binnen welke postcoderange je opdrachten wilt doen én voor welke opdrachten je graag benaderd wilt worden.

    Sommige bureaus bieden niet alleen bezoekopdrachten aan, maar ook belopdrachten. Controleer of je ingeschreven bent voor de nieuwsbrief waarin de nieuwe opdrachten gecommuniceerd worden.

  3. Bekijk de opdrachten

    Als je eenmaal aangemeld hebt, krijg je vanaf dat moment met enige regelmaat mails met nieuwe opdrachten. Bekijk deze goed en selecteer opdrachten die voor jou interessant kunnen zijn. Lees voor je een opdracht accepteert altijd goed de omschrijving. Soms hoef je alleen maar ergens langs te gaan en bepaalde vragen te stellen, voor andere opdrachten moet je ook weer spullen aanschaffen en terugbrengen. Meld je alleen aan voor opdrachten die je binnen de gestelde tijd kunt voltooien en die je ook helemaal juist WILT uitvoeren.

    Bekijk bij de opdrachten ook goed de vergoeding. Soms krijg je een vergoeding, maar moet je hier ook iets (kleins) voor aanschaffen. Voor andere opdrachten krijg je een vergoeding voor je werk en een vergoeding voor het item dat je moet komen. Af en toe zijn er ook mogelijkheden om een reiskostenvergoeding te krijgen.

  4. Wacht op bevestiging

    Heb je je aangemeld voor een opdracht? Wacht dan eerst op bevestiging van de opdrachtgever. Het kan zijn dat je gebeld wordt voor instructies, het kan ook zijn dat je per mail bericht krijgt over je opdracht. Blokkeer alvast tijd in je agenda, maar voer nooit een opdracht uit voor je deze bevestigd hebt gekregen. Dat voorkomt dat je voor niets aan de slag gaat.

  5. Voer de opdracht goed uit

    Heb je eenmaal een opdracht gescoord, dan is het ontzettend belangrijk om deze goed uit te voeren. In de eerste plaats krijg je alleen betaald als je je helemaal aan de regels houdt en in de tweede plaats krijg je meestal ook een score voor jouw prestaties. Des te hoger je score is, des te groter de kans op vervolgopdrachten. Daar zul je het - als je hier wat leuks mee bij wilt verdienen - uiteindelijk wel van moeten hebben.

    Je opdracht voer je goed uit, als je je aan het script houdt. Soms zijn er wat lastige onderdelen, zoals iets fotograferen. Denk vooraf na over hoe je dat aan gaat pakken. Neem eventueel een vriend(in) mee om voor wat afleiding te zorgen, zodat je toch de benodigde informatie mee kunt nemen. Oefen het script vooraf vast een keertje, zodat je in de winkel niet met je mond vol tanden staat.

  6. Vul de vragenlijst in

    In de meeste gevallen moet je na het uitvoeren van de mystery shop een vragenlijst invullen. Doe dit zo snel mogelijk. De informatie ligt dan nog het beste in je geheugen én bureaus stellen vaak een tijdslimiet voor het invullen van de lijst. Wacht bij voorkeur nooit langer dan 24 uur. Dat voorkomt dat je dingen vergeet of dat de opdracht opnieuw gedaan moet worden.

  7. Leer van de feedback

    Zeker bij je eerste opdracht kan het zijn dat je feedback krijgt van je opdrachtgever. Leer daarvan en verwerk dit ook in een eventuele tweede opdracht. Als je laat zien dat je je werk graag wilt verbeteren, is de kans op nieuwe opdrachten ook weer groter. Bovendien verbeter je daarmee ook weer je score, waardoor je meer kans maakt op de leukere opdrachten.

Do's

  • Wees eerlijk in je antwoorden en houd je aan de opdracht
  • Schrijf je bij verschillende bureaus in, dan is de kans op opdrachten het grootst
  • Lees je opdracht vooraf altijd goed door; als je achteraf geen antwoord meer op alle vragen kunt geven of de opdracht niet juist hebt uitgevoerd, dan krijg je er niet voor betaald en moet je in sommige gevallen nog een keer
  • Probeer zoveel mogelijk opdrachten op dezelfde route te krijgen, dan verdien je in verhouding meer

Don'ts

  • Vertel nooit dat je een mystery shopper bent, tenzij in je opdracht is aangegeven dat dat moet
  • Gedraag je niet te opvallend; vaak worden in bepaalde winkels regelmatig shoppers ingezet. Personeel is hierdoor alerter en heeft je misschien sneller door
  • Reken er niet op dat je rijk wordt van mystery shoppen; de beloning is vaak zo'n €10 tot €15 per bezoek en je bent met reizen, bezoeken en de vragenlijst invullen al snel een uur tot anderhalf uur zoet

Bron

Eigen ervaring

Meer uitleg