Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Uitkeringen » Hoe kom ik aan een Wajong-uitkering

Hoe kom ik aan een Wajong-uitkering

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een Wajong-uitkering is bedoeld voor jongeren van 18 en ouder die arbeidsongeschikt zijn, maar nog niet gewerkt hebben en dus geen recht hebben op een WAO-uitkering. De uitkering is iets boven het niveau van de bijstand, namelijk 75 % van het minimumloon, en kan levenslang duren. De maximum leeftijdsgrens voor aanvragen is 27 jaar, en voor studenten 30 jaar. Aanvragen doe je bij het UWV.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding.
 • Bugerservicenummer plus andere persoonlijke gegevens, of DigiD.
 • Verklaring van arbeidsongeschiktheid.

Stappen

 1. Check of je recht hebt op de uitkering

  In bepaalde omstandigheden heb je duidelijk recht op een uitkering, maar in sommige gevallen kan het vrij lastig zijn om dit aan te tonen. Een goed begin is de informatie over de Wajong-regeling op de site van de Rijksoverheid. Een voorwaarde voor de uitkering is dat je al op je 17e voor ten minste een kwart arbeidsongeschikt bent. Als je studeert, geldt dat je voor de 30e voor een kwart of meer arbeidsongeschikt moet zijn geraakt. Of je arbeidsongeschikt bent, en voor hoeveel procent, bepaalt een keuringsarts.

 2. Meld je arbeidsongeschiktheid bij het UWV

  Als je al jong gehandicapt blijkt te zijn, meld je je uiterlijk 13 weken nadat je 17 wordt. Als je pas later arbeidsongeschikt raakt en nog steeds niet werkt, meld je je uiterlijk 13 weken na het ontstaan daarvan. Indien je al aan het werk bent als je arbeidsongeschikt raakt, is een Wajong-uitkering niet aan de orde, maar heb je in beginsel recht op een WAO-uitkering.

 3. Vraag een uitkering aan

  Aanvragen van een uitkering kan 16 weken voordat je 18 wordt. Als het onheil zich pas later aandient, en je studeert, vraag je de uitkering aan 36 weken nadat de arbeidsongeschiktheid intrad of werd vastgesteld. Je doet de aanvraag bij het UWV. Dat kan geheel via internet. Surf naar de pagina 'Ik ben arbeidsbeperkt' van het UWV en je wordt stap voor stap door de procedure geleid. Hier is ook veel toelichting te vinden. Je kunt ook naar het UWV-kantoor in je regio gaan. Er zijn 28 UWV-vestigingen in het land.

 4. Bereken welke uitkering je krijgt

  De hoogte van de Wajong-uitkering is afhankelijk van het percentage arbeidsongeschiktheid. De wet en de uitkeringen steken zó in elkaar, dat het stimulerend moet zijn om toch te gaan werken. Daarom wordt het geld dat je toch weet te verdienen, niet helemaal gekort op de uitkering. Het totale inkomen kan zodoende uitkomen op meer dan 75 % van het minimumloon, tot zelf 120 %.

 5. Kijk naar de toekomst

  Een Wajong-uitkering loopt in eerste instantie totdat je 27 wordt. Dan bekijkt het UWV opnieuw voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Is er niets veranderd, dan hou je de uitkering totdat je 65 wordt – of totdat een andere regering de regels weer verandert! Als je, nu of later, slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard, en dus maar een gedeeltelijke Wajong-uitkering krijgt, sta je er financieel niet zo best voor. Je uitkering komt al gauw onder bijstandsniveau, en daarmee krijgt je weer recht op bijstand tot aan 70 % van het minimumloon.

Do's

 • Lees alle beschikbare foldertjes en diverse websites heel goed door. Voor je het weet zie je iets over het hoofd, en kun je weer weken wachten op een antwoord.

Don'ts

 • Denken dat je je leven lang wel een invaliditeitsuitkering zult krijgen als je er nu recht op hebt. Over een paar jaar kan de regeling er flink anders uitzien.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!