Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Kunst kijken » Hoe geniet ik van een kunsttentoonstelling

Hoe geniet ik van een kunsttentoonstelling

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Daar sta je dan! In het museum. Langzaam voortschrijdend probeer je jezelf een beeld te vormen van de tentoonstelling. Af en toe werp je een blik op het tekstbordje bij het kunstwerk. Maar als je heel eerlijk bent, heb je geen idee wat je aan het doen bent. Laat staan dat je ervan geniet. Volg de 7 stappen in deze Hoedoe en word een echte kunstliefhebber!

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • interesse in kunst
 • open mind

Stappen

 1. Kies een tentoonstelling die bij je past

  Beeldende kunst, schilderijen, oude voorwerpen, tekeningen, video-installaties, fotografie, muziek en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn ontzettend veel vormen van kunst. Wil je echt kunnen genieten van een tentoonstelling kies dan een tentoonstelling van een kunstvorm die je aanspreekt. Heb je helemaal niets met schilderijen dan zul je waarschijnlijk niet genieten van een tentoonstelling over oud-Hollandse meesters. Ben je onbekend met een kunstvorm, zoals video-installaties, dan is het natuurlijk wel de moeite om eens te kijken of het iets voor je is.

 2. Verzamel informatie

  Als je weinig ervaring hebt met het kijken naar kunst is het fijn als je wat houvast hebt. Verzamel daarom thuis al zoveel mogelijk informatie over de tentoonstelling, de kunstenaar en de periode waarin de kunstwerken zijn gemaakt. In het museum of de expositieruimte zelf vind je bijna altijd folders over de tentoonstelling. Neem even de tijd om de folder door te lezen; er staat soms net even andere informatie in dan wat je op internet had gevonden. In de zaal kunnen teksten op de muur staan, maar vaak zijn er alleen bijschriften bij de kunstwerken. Bekijk ze altijd even, ook als er alleen een titel en een jaartal op staat. Alle informatie bij elkaar kan je helpen om het werk meer te waarderen.

 3. Neem de tijd

  Ben je van plan om een kunsttentoonstelling te bezoeken, zorg dan dat je genoeg tijd hebt om de kunstwerken te bestuderen. Voor een beetje tentoonstelling heb je al gauw twee tot drie uur nodig. Je kunt natuurlijk je eigen tempo bepalen, maar als je moet haasten, kun je niet van de tentoonstelling genieten.

 4. Stel je open

  Om echt te kunnen genieten van kunst is je eerste persoonlijke kijkervaring heel belangrijk. Je moet er achter zien te komen wat je bij het kunstwerk voelt. Word je er blij van of juist verdrietig? Maakt het je boos of doet het je eigenlijk helemaal niets? Om bij je eigen gevoel te komen, moet je even de rust nemen om het kunstwerk met interesse te bekijken. Ga op zo’n afstand staan dat je zowel de details als het kunstwerk in z’n geheel kunt zien. Kijk. En observeer bij jezelf wat je voelt. Maakt het een emotie bij je los dan zul je van het werk genieten. Laat het je koud dan zul je er waarschijnlijk ook niet van kunnen genieten. In dat geval is het tijd voor het volgende kunstwerk.

 5. Bekijk het kunstwerk goed

  Heeft het kunstwerk je wel geraakt, dan kun je het eens beter gaan bekijken. Welke materialen zijn gebruikt? Is het werk 2D of 3D? Wat doen de beeldaspecten (licht, kleuren, vormen, ruimte en compositie) met het kunstwerk? Zie hiervoor ook de Hoedoe Hoe bekijk ik moderne schilderkunst? Die observaties kun je combineren met de achtergrondinformatie die je al had verzameld om zo tot een totaalbeeld van het kunstwerk te komen. Misschien kom je er op die manier achter wat de kunstenaar met zijn werk wil vertellen. Zo niet, dan ben je veel over het kunstwerk te weten gekomen en kun je wellicht je eigen mening vormen.  

 6. Woon lezingen, rondleidingen en workshops bij

  Check of er bij de tentoonstelling iets wordt georganiseerd, bijvoorbeeld een lezing, een rondleiding of een workshop. Zo ja, doe mee! Zo haal je het maximale uit de tentoonstelling en je leert waarschijnlijk een hoop nieuwe dingen. Ook kan het je helpen je gevoelens bij het kunstwerk onder woorden te brengen en er met andere liefhebbers over te praten. Een mens blijft een sociaal wezen, dus ook die ervaring zal bijdragen aan jouw genot.

 7. Doe kunstkijkervaring op

  Door veel ervaring op te doen met het kijken naar kunst zal de kwaliteit en de beleving ervan steeds verder toenemen. Je manier van kijken en je smaak zullen in de loop der jaren veranderen. En doordat je steeds meer van kunst weet, zul je er ook steeds meer van kunnen genieten. Kortom: heb geduld, het komt vanzelf.

Do's

 • Je open stellen
 • Informatie verzamelen
 • Workshops, lezingen en rondleidingen bijwonen

Don'ts

 • Naar een tentoonstelling gaan van een kunstvorm waar je niets mee hebt
 • Haasten

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!