Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Hoe word ik een wereldberoemde dj
4

Hoe word ik een wereldberoemde dj

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe word ik een wereldberoemde dj
Van Nieuw-Zeeland tot Polen en van Japan tot Rusland. Zijn naam is bekend bij danceliefhebbers over de hele wereld. Bart Claessen scoorde onder zijn pseudoniem Barthezz in 2001 met ‘On the Move’ een wereldwijde hit. Het was de aftrap voor een internationale dj-carrière. Niet gek voor iemand die na het behalen van zijn vwo-diploma niet zo goed wist wat hij wilde worden. Hoe heeft hij het zo ver weten te schoppen? Speciaal voor hoedoe vertelt hij zijn verhaal. “Het is echt keihard werken hoor.”

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

 • Passie voor muziek
 • Talent
 • Eigen sound
 • Doozettingsvermogen

Stappen

 1. Passie voor muziek

  "Ik was altijd al met muziek bezig, had al vroeg pianolessen en zat op de middelbare school in de Big Band. Toch wist ik na het behalen van mijn vwo-diploma eigenlijk nog niet goed wat ik wilde. Ja, iets met muziek dat wist ik wel, want daar was ik altijd mee bezig.” Na de middelbare school ging Bart een jaar bij een muziekwinkel werken om zich te oriënteren op verschillende opleidingen. Het werd de hbo-opleiding Muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Dat de jonge Brabander talent had, werd snel opgemerkt, want hij slaagde met vlag en wimpel voor het toelatingsexamen van de opleiding. “Via via kon ik aan een oude Atari, sampler en hifi-speakers komen en draaide ik iets in elkaar. Met nog maar een paar anderen werd ik meteen tot het eerste jaar van de opleiding toegelaten. Dat gaf wel een kick, ja." Dompel je dus onder in de muziekwereld en blijf je muzikale passie voortdurend voeden. Dit kun je doen door te luisteren naar collega dj’s, dancepartys te bezoeken etcetera.

 2. Zorg voor een eigen sound

  Halverwege het eerste schooljaar - in de zomer van 2001 - maakt Bart ‘On the Move’. Met het nummer gaat hij langs diverse platenmaatschappijen om uiteindelijk met het label Purple Eye in zee te gaan. “Het nummer stond acht weken op nummer 1 in de Nederlandse Dancecharts. Daarna volgden de Mega Top 100 en Wanadoo Top 40 met een wekenlange top-10 notering. Ook de rest van Europa ging plat voor het nummer, evenals Canada, Australië en Zuid-Afrika”, zegt Bart niet zonder trots. In overleg met zijn school stopt hij met de opleiding om zijn muziekcarrière verder uit te bouwen. En dat lukt: hij brengt zijn tweede single 'Infected' uit en is inmiddels een veelgevraagd dj op zowel binnen- als buitenlandse dancefeesten. Bart is ervan overtuigd dat hij zijn succes vooral te danken heeft aan zijn eigen, herkenbare sound. Beginnende dj’s raadt hij dan ook aan vooral een eigen stijl te creëren. “In hun hang naar roem en het grote geld liften velen liever mee op de sound van succesvolle collega’s als DJ Jean of Tiësto. Zorg dat je geen kopie bent van een al bestaande artiest, zou ik zeggen. Je kunt je best laten inspireren door andere dj’s/producers, maar vervolgens moet je wel compleet je eigen draai geven aan een nummer. Dat kost veel tijd en moeit en soms strijd met de platenmaatschappij - zij willen tenslotte aan je verdienen en dus soms liever niet te vreemde of vernieuwende dingen uitbrengen - maar de voldoening van het scoren met je eigen creatie is veel groter.”

 3. Ga produceren

  Veel mensen denken dat dj’s alleen in het weekend werken: een beetje plaatjes draaien en de rest van de week bijkomen van het weekend. Niets is minder waar, zo blijkt uit het relaas van Bart. Wil je echt je naam vestigen in de internationale dj-wereld, dan kom je er met draaien alleen niet meer. Bart: "Er zijn simpelweg te veel dj’s. Om in the picture te blijven is het noodzakelijk dat je je ook bezighoudt met het produceren van platen en het maken van remixes voor anderen. Doordeweeks ben ik bijvoorbeeld in mijn eigen muziekstudio in de weer met het beluisteren van demo’s, het maken van remixes en het produceren van nieuwe muziek. Muziek maken, creëren, het is voor mij het mooiste dat er is.” Huur dus een studioruimte of maak er een bij je thuis en ga aan de slag.

Do's

 • Zorg voor een eigen geluid
 • Ga platen produceren
 • Maak remixes
 • Oriënteer je goed op de diverse platenmaatschappijen en vraag je af welk label je goed vindt.

Don'ts

 • Je niet voor hele lange tijd bij een platenmaatschappij vastleggen.
 • Meeliften op de sound van bekende, succesvolle dj's.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!