Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe leer ik mediteren
4

Hoe leer ik mediteren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leer ik mediteren
Ook als je een druk leven leidt, moet je af en toe even de tijd nemen om weer tot jezelf te komen. Mediteren is een heel effectieve manier om dit te doen. Door te mediteren sta je even 'stil' en kun je je focus hervinden. Mediteren leren is niet moeilijk, maar vraagt wel wat commitment. Als je het mediteren eenmaal onder de knie hebt, pluk je hier dagelijks de vruchten van!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Een rustige, stille ruimte waar je kunt zitten

Stappen

 1. Ga lekker zitten

  Mediteren doe je over het algemeen zittend of liggend. De bekendste mediteerhouding is de lotushouding, waarbij je als het ware in kleermakerszit zit, met je linkervoet op je rechterbeen en je rechtervoet op je linkerbeen. Gebruik deze positie echter pas op het moment dat je er comfortabel in kunt zitten; tijdens het mediteren moet je je goed concentreren en lekker zitten is daarvoor essentieel!

  Als je de lotushouding nog niet voldoende beheerst, ga dan op een gemakkelijke stoel zitten, ga lekker liggen of mediteer op je knieën.

 2. Concentreer je op je ademhaling

  Doe je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling. Voel dat je adem door je neus naar binnen gaat, 'volg' de ademstroom door je lichaam en merk dat de lucht vervolgens weer naar buiten gaat. Je hoeft niet op een speciale manier te ademen, je hoeft alleen je aandacht maar te vestigen op het ademhalen.

 3. Denk helemaal nergens aan

  Door je op je ademhaling te concentreren, heb je je hoofd al enigszins voorbereid op deze stap: aan helemaal niets denken. Dat is lastig, want op het moment dat je bedenkt wat je moet doen, denk je al ergens aan. Zie het 'aan niets denken' dan ook als een klein proces, waarbij gedachten je hoofd in komen en jij ze - door jezelf op je ademhaling te blijven concentreren - weer laat gaan, zonder er iets mee te doen.

  Na verloop van tijd zul je merken dat steeds minder gedachten de kop op steken als je aan het mediteren bent, waardoor je je hoofd echt helemaal leeg kunt krijgen.

 4. Oefen dagelijks

  Om het beste resultaat uit je meditaties te halen, is het verstandig om dagelijks te oefenen. Dit hoeft niet lang te zijn; dagelijks vijf minuten mediteren kan al veel resultaat opleveren. Begin rustig en probeer in ieder geval iedere dag even de tijd te nemen om tot rust te komen. Als je de basistechniek eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat je vanzelf ontdekt welke manier en duur van mediteren voor jou het beste werkt!

Do's

 • Oefen dagelijks; je zult merken dat je al snel niet meer zonder dit rustpuntje wilt en kunt
 • Zet je computer en telefoon tijdens het mediteren uit, zodat je op geen enkele manier afgeleid kunt worden

Don'ts

 • Ga niet in de lotuspositie zitten als die nog niet comfortabel aanvoelt
 • Zet geen (kook)wekker; dit zorgt alleen voor onnodige afleiding

Bron

Mediteren voor Dummies door Stephan Bodian, Pearson Education Benelux BV, 2007.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!