Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe vergroot ik mijn wilskracht
4

Hoe vergroot ik mijn wilskracht

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe vergroot ik mijn wilskracht
Je moet nog ramen zemen, reageren op de brief van je verzekeraar en de verjaardag van je neefje inhalen, die al veel te lang geleden jarig was. En ook sporten is er al even bij ingeschoten. Het ontbreekt je echter aan wilskracht en aan het einde van de dag kom je tot de conclusie dat je er de hele dag mee bezig bent geweest, maar dat er uiteindelijk niets gebeurd is. Kortom, je verliest op twee manieren. Maar dat is wel voor het laatst, want met deze tips vergroot je je wilskracht en kom je in het vervolg wél in beweging!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Stappen

 1. Kleed je helemaal aan

  Begin 's morgens direct goed en kleed je helemaal aan. Blijf niet in je pyjama rondhangen en vergeet ook niet je schoenen uit de kast te trekken. In gemakkelijke kleding is het makkelijk om maar wat doelloos rond te hangen. Alleen zoiets eenvoudigs als je schoenen aantrekken kan er al voor zorgen dat je je net even iets sterker voelt en dus makkelijker iets gaat doen.

 2. Gebruik je spieren

  Uit onderzoek blijkt dat je jezelf beter kunt beheersen én makkelijker ergens toe kunt zetten, als je je spieren spant. Zit je al te lang op de bank? Span je spieren aan en je zult merken dat het makkelijker wordt om op te staan. Moet je nog koken, maar rijd je liever even naar de snackbar? Je spieren aanspannen kan je net dat duwtje geven om wél de pannen op het vuur te zetten. Zorg er wel voor dat je je doel voor ogen houdt als je je spieren aanspant, zodat je duidelijk weet waar je heen wilt als je eenmaal in beweging komt.

 3. Doe goed

  Raar maar waar: als je je goed voelt, is het makkelijker om je ergens toe te zetten. En je snel goed voelen, kan door iets goeds te doen. Koop een daklozenkrant, haal boodschappen voor je oude buurvrouw of doe thuis eens een klusje dat eigenlijk niet jouw werk is. Hierdoor voel je je goed en heb je het idee dat je ook andere 'goede dingen' makkelijk aan kunt. Maak hier een gewoonte van en je zult veel minder te maken hebben met dipjes.

 4. Eet gezond en op tijd

  Met wilskracht alleen kom je er niet; je hebt ook energie nodig. Die krijg je door op tijd en gezond te eten. Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel op niveau blijft en eet het liefst volkorenproducten, peulvruchten, groenten, kaas of yoghurt. Zolang er maar eiwitten of complexe koolhydraten in zitten, zit je goed.

 5. Spreek jezelf moed in

  Tegen jezelf praten is helemaal niet zo gek als je misschien zou denken. Sterker nog, het helpt je om meer wilskracht te kweken. Het hoeft niet per se hardop; het mag ook in gedachten. Zolang je tegen jezelf ergens over praat - bijvoorbeeld dat je nu echt opstaat om die ene brief te schrijven - richt je je aandacht daarop en wordt het makkelijker om het ook echt te doen.

  Ben je al ergens mee bezig en wil je dat vooral zo lang mogelijk volhouden of helemaal afmaken? Leg het jezelf dan niet op, maar stel jezelf een vraag: 'Zal ik dit nog even afmaken?' Een verplichting voelt als een last en demotiveert, maar een vraag voelt als een keuze en geeft je een stimulans om door te zetten.

Do's

 • Kom in beweging, al is het maar om wat drinken te pakken of naar het toilet te gaan; als je eenmaal in beweging bent, lukt het makkelijker om ook andere dingen te doen

Don'ts

 • Praat jezelf niet aan dat er morgen weer een dag is; zo heb je elke dag een goede smoes, maar stapelen de taken zich alleen maar op

Bron

Artikel 'Zo vergroot je je wilskracht' in Psychologie Magazine, februari 2011

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!