Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe maak ik een nieuwe start
4

Hoe maak ik een nieuwe start

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik een nieuwe start
Iedereen moet wel eens een keer opnieuw beginnen: na een relatie, in een nieuwe baan of in een nieuwe woonplaats. Je kunt opzien tegen het maken van een nieuwe start, maar uiteindelijk zul je blij zijn dat je de stap genomen hebt. Bovendien hoeft het maken van een nieuwe start niet moeilijk te zijn! Bruce Fisher en Robert Alberti vertellen in ‘Een nieuwe start’ over de do’s en don’ts van het maken van een nieuwe start.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Een doel
  • Pen en papier
  • Lef
  • Doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Bekijk je huidige situatie

    Als je het gevoel hebt een nieuwe start te willen maken, sta dan eens stil bij je huidige situatie. Noteer voor jezelf waar je wel tevreden over bent en waar je niet tevreden over bent. Het maakt niet uit hoe klein de dingen zijn die je noemt: alles is belangrijk. Probeer vervolgens te kijken wat je aan deze punten zou kunnen verbeteren, zodat je wél volledig tevreden zou zijn.

  2. Bepaal je doel met een levenslijn

    Je kunt misschien niet alles krijgen zoals je het hebben wilt, maar met een helder doel voor ogen kun je wel ver komen. Als je weet waar je vandaan komt, dan is het gemakkelijker om te bepalen waar je naartoe wilt. Bruce Fisher en Robert Alberti raden aan om hiervoor een levenslijn te tekenen: ‘Deze levenslijn is een tijdsbalk, een horizontale lijn op een blad papier waar je van links naar rechts de ups en downs in je leven op plaatst. [...] Denk eens goed na over de jaren die je waarschijnlijk nog te leven hebt in vergelijking met de jaren die al voorbij zijn. Wat ga je doen met de rest van je leven?’ Zorg ervoor dat de lijn vanaf ‘nu’ een stijgende lijn kent en markeer de fasen die nodig zijn om tot je einddoel te komen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan, of een nieuw huis.

  3. Sta stil bij je angsten

    Een nieuwe start maken kan eng zijn en het is niet onverstandig om even stil te staan bij de angsten die je hebt. Als je je angst onder ogen ziet, kun je hier wat mee doen. Fisher en Alberti: ‘Elk angstgevoel dat je overwint geeft je de kracht en moed om verder te gaan met je leven.’ Noteer dingen die je eng vindt aan het maken van een nieuwe start en denk hier even goed over na. Probeer deze angsten vervolgens door andermans ogen te bekijken en schrijf erachter in hoeverre deze angsten reëel zijn.

  4. Krijg vertrouwen in je plan

    Om je nieuwe start ook een geslaagde nieuwe start te maken, moet je hem echt ‘voelen’. Wees bewust bezig met het ontwikkelen van je plannen en leef je in. Door je in je plannen te verdiepen en jezelf zelfs al een beetje te verheugen op het einddoel, krijg je vertrouwen in je plan, waardoor het gemakkelijker is om ook echt een nieuwe start te maken.

  5. Bereid je ook praktisch goed voor

    Door de voorgaande stappen uit te voeren, heb je jezelf mentaal voorbereid op het maken van een nieuwe start. Er zullen echter ook nog een paar praktische stappen zijn die je moet ondernemen. Als je een carrièreswitch overweegt, moet je een nieuwe baan vinden, als je wilt verhuizen, zul je jouw huis moeten verkopen en een nieuw huis moeten zoeken. Kortom, ook een goede praktische voorbereiding is noodzakelijk. Begin hier tijdig mee, werk met lijstjes en zorg ervoor dat je al je zaken op orde hebt, voor je je nieuwe start maakt.

  6. Laat je oude leven los

    Je kunt alleen een nieuwe start maken als je je los maakt van je oude leven. Vlucht daarom niet zomaar weg, maar rond onafgehandelde zaken (en relaties!) netjes af. Fisher en Alberti: ‘Probeer het volgende: vouw je handen ineen met de vingers losjes gekruist, trek dan je handen uit elkaar, maar blijf je vastklemmen. Zo voel je fysiek wat we bedoelen met ‘losmaken’. Het is een pijnlijke manier om al je sterke emotionele gevoelens [...] los te laten.’ Loslaten is nooit leuk, maar het is vaak wel beter. Neem daarom goed afscheid van mensen en dingen.

  7. Richt je op je nieuwe leven

    Als je een nieuwe start maakt, dan laat je ergens wat achter, maar je vindt er meestal ook veel voor terug. Richt je tijdens en na het proces van loslaten op je nieuwe leven, kijk naar de positieve dingen en kijk naar de kansen die je creëert door jezelf een nieuwe start te gunnen!

  8. Neem de stap en wees trots!

    Een nieuwe start, hoe hij ook uitpakt, geeft je vrijheid. Je hebt namelijk laten zien aan jezelf dat je het aandurft om een nieuwe start te maken en dat is belangrijk. Fisher en Alberti: ‘Vrijheid is in staat jezelf te zijn. Met deze bouwstenen leg je de basis voor een rijker leven en meer betekenisvolle relaties in je toekomst. Je bent vrij om zelf je weg te kiezen naar een leven dat je zelf vorm hebt gegeven [...]’ Kortom, neem de stap en wees trots op jezelf!

Do's

  • Verheug je op je nieuwe leven, zo wordt het zetten van de stap gemakkelijker
  • Stel hoge doelen voor jezelf: ‘aim for the moon, you may land among the stars’!
  • Zorg dat je je praktische zaken goed op een rijtje hebt

Don'ts

  • Laat geen losse eindjes achter, maar rond je zaken netjes af. Zo voorkom je dat je eventuele vervelende dingen uit je verleden meeneemt naar je nieuwe leven
  • Maak je nieuwe start niet als je daar nog niet helemaal (praktisch en mentaal) aan toe bent!

Bron

Boeken ‘Een nieuwe start’, Bruce Fisher en Robert Alberti, Lannoo, 2003 en ‘Een nieuwe start’, Sies Hofman, Academic Service Informatica, 1998 en boekbespreking ‘Een nieuwe start’ door Fidessa Docters van Leeuwen, Mind Magazine, juli/augustus 2008.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!