Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe maak ik mijn eigen schatkaart

Hoe maak ik mijn eigen schatkaart

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik mijn eigen schatkaart
Een schatkaart ken je misschien nog wel van vroeger: als je alle aanwijzingen op de juiste manier wist te interpreteren, dan kwam je uiteindelijk bij de schat uit. En op een bepaalde manier is dat ook waar het om gaat bij het maken van je eigen schatkaart. Deze kaart, die onder andere bekend gemaakt is door Mommy Millionaire Next Door, geeft aan hoe je zou willen dat je leven er uit ziet. Door de kaart op de juiste manier te gebruiken, kom jij hier misschien ook wel uit!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Groot vel papier, liefst een beetje stevig
 • Tijdschriften, folders, fotoboeken
 • Schaar
 • Lijm
 • Tijd

Stappen

 1. Verzamel aantrekkelijke beelden

  Doorzoek je tijdschriften en fotoalbums en zoek zoveel mogelijk afbeeldingen die passen bij hoe jij je leven het liefst ziet. Dit kan bijvoorbeeld door foto's van je familie uit te knippen, of afbeeldingen van een prachtig huis of mooie tuin, of plaatjes te zoeken die gezondheid symboliseren. Zie je een mooie uitspraak of een mooi woord staan? Knip die dan ook gerust uit! Verzamel zoveel mogelijk, zodat je straks een mooi gevulde 'Treasure map' hebt!

 2. Maak een collage

  Plak alle afbeeldingen en teksten die je gekozen hebt op een groot vel papier. Het maakt niet uit wat voor vel; het mag gekleurd zijn, maar ook gewoon wit. Als je wilt kun je bovendien je eigen foto en die van je partner of gezin opplakken. Zo wordt je toekomstbeeld nog concreter.

 3. Voeg je eigen teksten toe

  Er zullen ongetwijfeld nog een aantal woorden, teksten of gezegden zijn die je aanspreken, maar die je nergens in een tijdschrift kunt vinden. Gebruik verschillende gekleurde stiften om die tekst ook aan te brengen op je collage. Het maakt wederom niet uit waar je de tekst plaatst, als je het maar doet!

 4. Bekijk het resultaat

  Neem nu even afstand van je schatkaart en kijk er nog eens rustig naar. Krijg je al een fijn gevoel als je naar de kaart kijkt, of doet het je nog niet zoveel? Als dat laatste het geval is, pas de kaart dan aan. Probeer eens wat andere foto's, voeg nieuwe teksten toe of haal weer teksten weg. Experimenteer net zolang tot je de perfecte kaart hebt waar je, als je er alleen al naar kijkt, blij van kunt worden.

 5. Hang een prijskaartje aan je schatkaart

  Een leven waarin je niet hoeft te werken, alleen de klussen aanpakt die je leuk vindt, in het buitenland woont of juist een huisje op de hei in Nederland hebt: het is niet gratis. Omdat er ongetwijfeld ook een aantal dingen op je kaart staan die je je nu niet kunt veroorloven, is het belangrijk hier een concreet prijskaartje aan te hangen. Vraag jezelf af hoeveel geld je nodig hebt om het leven te leiden dat te zien is op je collage. Verbind hier dan vervolgens een specifieke gedachte aan vast, zoals: "Ik wil €80.000 per jaar verdienen en in 2015 een miljoen op de bank hebben." Zorg ervoor dat je met concrete getallen en jaartallen werkt.

 6. Houd je kaart in beeld

  Hang je schatkaart vervolgens ergens op waar je hem dagelijks kunt zien. Dit kan in je slaap- of werkkamer zijn, maar ook gewoon in de huiskamer. In dat laatste geval kun je wellicht nog wat handige tips krijgen van mensen die je kaart ook zien hangen! Maak tot slot een foto van je kaart en houd die in je agenda of je portemonnee, zodat je op ieder moment van de dag even naar je ideale leven kunt kijken!

 7. Blijf je kaart verbeteren

  Als je je kaart dagelijks in beeld hebt en steeds weer voor je haalt hoe je ideale leven eruit ziet, dan zul je merken dat je verlangens met de tijd wat veranderen. Aarzel dan niet om stukjes van je collage te verwijderen en nieuwe stukjes toe te voegen. Zolang je kaart up to date blijft, blijft hij je brengen waar je heen wilt!

Do's

 • Knip alle teksten en afbeeldingen uit die je aanspreken, selecteren kan later
 • Pas je schatkaart door de loop van de jaren aan, zodat hij nog steeds bij je wensen van dat moment past
 • Kijk regelmatig of er toevallig al iets van je kaart op je pad is gekomen

Don'ts

 • Stop de kaart niet weg, maar hang hem lekker in het zicht, zodat jij - en eventuele gasten - er altijd aan herinnerd worden

Bron

Mommy Millionaire Next Door

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!