Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Boeddhisme » Hoe reciteer ik een mantra
4

Hoe reciteer ik een mantra

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe reciteer ik een mantra
Mediteren gebeurt niet altijd in stilte. Soms reciteer je een mantra tijdens het mediteren; een gebruik uit het Tibetaans boeddhisme. In feite gaat het om het herhalen van een klank of woord of zin. In deze hoedoe leer je hoe je dat het meest effectief kunt doen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Mantra
 • Rustige ruimte
 • Tijd

Stappen

 1. Kies een mantra

  Voor je een mantra kunt reciteren, moet je er wel eentje kiezen. Een heel bekende is 'Om Mani Padme Hum'. Dat betekent zoveel als 'Groet aan het juweel in de lotus', maar wordt ook gebruikt als reiniging van trots, genotzucht, verlangens, domheid, armoe en agressie.

  Als je dit zelf zegt, merk je al dat er een bepaald ritme in zit. Als je zelf een mantra kiest, zorg dan ook dat er een bepaald ritme in zit. De mantra moet voor jou ook een bepaalde betekenis hebben; je richt je er sterk op, dus dan kan het maar beter iets positiefs zijn.

 2. Zorg voor een prettige ruimte

  Tijdens het mediteren en het reciteren van een mantra is het fijn om ongestoord te kunnen zitten. Zoek een prettige ruimte voor jezelf uit, waar je zeker weet dat je niet gestoord wordt. Kies de plek met zorg uit; het is prettig als je deze plek voortaan als vaste mediteerplek kunt gebruiken. Je zult dan merken dat het mediteren steeds makkelijker gaat, waardoor je er steeds meer uithaalt.

 3. Focus op een symbool

  Tijdens het reciteren van je mantra concentreer je je niet alleen op de mantra, maar ook op een symbool. Dit kan van alles zijn: iets in je hoofd, maar ook iets dat daadwerkelijk in je meditatieruimte staat. Het kan zelfs een deel van je lichaam zijn dat zichtbaar is tijdens het mediteren.

 4. Neem een goede houding aan

  Tijdens het reciteren van je mantra heb je een rechte houding. Het is vooral belangrijk dat je ruggengraat helemaal recht is. Dit bereik je door bijvoorbeeld de Siddhasana aan te nemen. Dat is de klassieke meditatiepositie, waarbij je benen voor je opgevouwen liggen, je rug helemaal recht is en je handen op je knieën liggen. Oefen veel op deze positie; als je deze goed aan kunt houden, zul je merken dat het mediteren over het algemeen beter gaat.

 5. Let op je ademhaling

  Je ademhaling tijdens het mediteren is belangrijk. Probeer de stroom door je linker- en rechterneusgat zo gelijk mogelijk te houden. Als je het moeilijk vindt om hier invloed op uit te oefenen, dan kun je het ook houden bij gelijkmatig in- en uitademen.

 6. Recitreer de mantra

  Als aan alle randvoorwaarden voldaan is, dan kun je de mantra gaan reciteren. Dit doe je de mantra op een ritmische toon te herhalen, hardop of in stilte, net wat je wilt. Je kunt het ritme zelf bepalen en bijvoorbeeld aanpassen op je ademhaling. Kies ook een snelheid die voor jou prettig is. Over het algemeen wordt te snel reciteren afgeraden; dat kan afbreuk doen aan de focus en de kwaliteit van de resultaten. Focus tijdens het reciteren compleet op het symbool dat je uitgekozen hebt, zodat de kans op afdwalende gedachten tot een minimum beperkt blijft.

 7. Oefen regelmatig

  Een mantra reciteren lijkt misschien makkelijk, maar het zal je verbazen hoe lastig dit kan zijn. Waarschijnlijk gaat het de eerste keer niet helemaal perfect. Blijf daarom gewoon oefenen. Het liefst dagelijks, ook al is het maar vijf minuten. Kies bij voorkeur ook een vast tijdstip, je zult merken dat dat het beste werkt!

Do's

 • Als je merkt dat je gedachten steeds afdwalen, dan kun je een kralenketting gebruiken. Steeds als je bij de laatste kraal aankomt, denk je heel even of je nog steeds aan het mediteren was, of dat je gedachten weer afgedwaald waren. Als dat laatste het geval is, kun je jezelf dan weer even corrigeren en heeft het je hooguit een minuut gekost

Don'ts

 • Geef niet te snel op. Mediteren en het reciteren van een mantra is gewoon best lastig. Je merkt de resultaten pas na een tijdje

Bron

Het reciteren van een mantra: wat komt er allemaal bij kijken? (Health and Yoga, Engels)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!