Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Boeddhisme » Hoe word ik boeddhist

Hoe word ik boeddhist

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik boeddhist
Het boeddhisme is een niet-godsdienstige levensbeschouwing, die uitgaat van het verkrijgen van zelfinzicht waardoor je niet meer hoeft te lijden. Dat klinkt fantastisch, maar hoe word je nu boeddhist? Lees deze Hoedoe en treed in de voetsporen van bekende boeddhisten als Tina Turner, Richard Gere en onze eigen boxster Lucia Rijker.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Spirituele basishouding

Stappen

  1. Begrijp de basis van het boeddhisme

    Om boeddhist te kunnen worden, moet je minstens weten wie Boeddha is en hoe het boeddhisme is ontstaan. Zie hiervoor de Hoedoe Hoe interpreteer ik het boeddhisme. Nog belangrijker is het dat je je kunt vinden in de basisgedachten van het boeddhisme. De kern van Boeddha’s leer wordt uitgelegd in de vier edele waarheden.
    1. Het leven is lijden/frustratie (dukkha)
    Dukkha heeft te maken met vergankelijkheid en met hechten en loslaten De eerste ‘edele waarheid’ is niets anders dan het inzicht dat we onszelf vastzetten doordat we ons vastklampen aan het vergankelijke. Daarom krijgen we stress als we onze baan dreigen te verliezen, voelen we pijn als we een dierbare verliezen en zijn we bang om ziek of oud te worden.
    2. Er is een oorzaak van lijden
    Verkeerd inzicht is volgens Boeddha de oorzaak van ons lijden. Mensen denken dat het lijden hun overkomt, dat het hun lot is, dat het nu eenmaal bij het leven hoort, of - zoals in het westen vaak wordt gedacht - dat het lijden voorkomen kan worden. Het eerste leidt volgens Boeddha tot een fatalistische levenshouding, waarbij je de oorzaak van pijn en lijden buiten jezelf zoekt. Als je denkt dat het lijden voorkomen kan worden, ontken je dat emoties als pijn, verdriet en angst bij het leven horen waardoor je de problemen nooit realistisch zult kunnen bekijken. 
    In de derde en de vierde ‘edele waarheid’ legt Boeddha uit hoe je zonder het lijden te ontkennen of fatalistisch te zijn, kunt leven zonder te lijden.
    3. Er is een uitweg
    Boeddha stelt dat de staat van verlichting al bij iedereen aanwezig is. Maar omdat we vol zitten met stress en complexen merken we dat niet. Toch zitten we niet gevangen in al die oude patronen. Het is mogelijk om eruit te stappen. Hoe, dat lees je in de vierde ‘edele waarheid’.
    4. Die uitweg is het edele achtvoudige pad
    Het ‘edele achtvoudige pad’ is de weg die leidt tot herontdekking van je eigen diepste wezen ofwel je boeddhanatuur. Zie stap 4 in deze Hoedoe.

  2. Verbind je met de drie juwelen

    Passen de denkbeelden van het boeddhisme bij je eigen opvattingen over het leven en wil je nog steeds boeddhist worden? Dan kun je jezelf verbinden met de drie juwelen:
    1. De Boeddha, het ideaal van de verlichting.
    2. De Dharma, de leer van het boeddhisme. Bestudeer en integreer de dharma in je dagelijks leven, ook als je het even zwaar hebt.
    3. De Sangha, de boeddhistische gemeenschap (voornamelijk nonnen en monniken). Wil je boeddhist worden dan heb je hulp nodig van de boeddhistische gemeenschap.

  3. Geloof in het wiel van het leven

    Boeddhisten geloven in reïncarnatie en in karma. Een belangrijke rol hierbij speelt het wiel van het leven. Het stelt de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte voor, die ronddraait als een wiel. Yama, heer van de Dood, houdt het wiel vast en op de rand van het wiel staan de verschillende stadia van een mensenleven. Aan de binnenkant zie je de fasen van wedergeboorte. De drie dieren in het midden staan voor haat, hebzucht en verwarring. Zij belemmeren iemands verlichting. De acht spaken van het dharma-wiel staan voor het achtvoudige pad, dat in de volgende stap wordt besproken.

  4. Volg het achtvoudige pad

    Het achtvoudige pad is de weg die leidt naar verlichting ofwel je eigen boeddhanatuur. Het pad loopt overigens niet perse van stap 1 naar stap 8. De verschillende stappen versterken elkaar, maar iedere stap kan het begin zijn van de weg naar verlichting.
    Dit zijn (in het kort) de acht te volgen stappen:
    1. Juist inzicht (vaststellen dat jouw manier van kijken naar de werkelijkheid niet klopt)
    2. Juist voornemen (motivatie om het pad te volgen)
    3. Juist spreken (geen leugens of roddels)
    4. Juist handelen (geen levende wezens kwaad doen)
    5. Juist levensonderhoud (geen alcohol, drugs etc., maar gezond leven)
    6. Juiste inzet (nadenken voordat je iets doet)
    7. Juiste concentratie (meditatie)
    8. Juiste opmerkzaamheid/ wijsheid (prajna)

  5. Leef als een boeddhist

    Deze stap hangt nauw samen met het achtvoudige pad. Om het boeddhisme is het dagelijks leven te integreren, leven boeddhisten volgens de vijf voorschriften van Boeddha. Om boeddhist te worden, is het niet verplicht je hieraan te houden, maar als je echt serieus bent, wil je dat waarschijnlijk wel.
    1. geen levende wezens schaden of doden
    2. niet stelen
    3. verstandig en zuiver leven, dus ook geen seks
    4. niet oneerlijk en onvriendelijk spreken
    5. geen verdovende middelen of alcohol gebruiken

  6. Mediteer

    Meditatie kan je helpen te groeien en jezelf te ontwikkelen. Zo is vriendelijker en goedgeefser zijn voor anderen één van de eerste dingen die boeddhisten leren. Als je geen ervaring hebt met meditatie is het aan te raden om een cursus te volgen of in retraite te gaan. Zie ook de Hoedoe Hoe ga ik in retraite? en Hoe leer ik mediteren?

  7. Bepaal welke stroming je wilt volgen

    In de Hoedoe Hoe interpreteer ik het boeddhisme kun je lezen dat er verschillende stromingen zijn binnen het boeddhisme. De kern van het boeddhisme is bij alle stromingen gelijk, de te bewandelen weg verschilt per stroming. Bepaal voor jezelf welke stroming het beste bij jou past. Is dat een van de traditionele stromingen of de nieuwe westerse vorm van boeddhisme, die wellicht makkelijker in je dagelijks leven te integreren is.

  8. Sluit je aan bij een boeddhistische organisatie

    De keuze of je je aansluit bij een boeddhistische organisatie is natuurlijk geheel aan jou. Het kan wel heel erg handig zijn omdat je altijd iemand om hulp kunt vragen tijdens het bewandelen van jouw weg en omdat je op die manier kunt blijven leren over het boeddhisme.

Do's

  • Uitzoeken of de boeddhistische denkbeelden bij jouw levensvisie passen
  • Het achtvoudige pad volgen
  • Mediteren

Don'ts

  • De vijf voorschriften aan je laars lappen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!