Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Yoga » Hoe beoefen ik Bharata yoga

Hoe beoefen ik Bharata yoga

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bharata yoga. Het klinkt als een eeuwenoude vorm van yoga, maar dat is het niet. Bharata yoga, ook wel Critical Alignment yoga genoemd, is ontwikkeld door de Nederlandse yogadocent Gert van Leeuwen. Het is een bijna wetenschappelijk onderbouwde methode om negatieve houdingen, bewegingen en gedachten te leren doorbreken. Hoe je dat doet, lees je - in het kort - in deze Hoedoe.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Yogamat
 • Soepele kleding
 • Het boek Yoga - Critical Alignment van Gert van Leeuwen
 • Een positieve instelling

Stappen

 1. Bepaal jouw doel

  Voordat je begint, is het verstandig je af te vragen wat je met yoga wilt bereiken. Bharata yoga combineert meditatie met een therapeutisch doel. Chronische stress, klachten aan het bewegingsapparaat, angsten en depressies kun je met hulp van Bharata yoga verminderen of zelfs oplossen, mits je bereid bent daaraan te werken natuurlijk. De nadruk ligt op de alignment van de wervelkolom (een rechte bovenrug), ontspanning van zowel de houding- als bewegingsspieren en de verbindingen tussen de verschillende lichaamsdelen. Ook als je geen therapeutisch doel hebt, kan Bharata yoga iets voor je zijn. Bijvoorbeeld als je volledig wilt leren ontspannen. Zie je yoga echter als een manier om meer uithoudingsvermogen of spierkracht te kweken, dan kun je beter naar de yogalessen op de sportschool gaan.

 2. Neem (proef)lessen

  Als je wilt weten of Bharata yoga iets voor je is, neem dan een proefles voor beginners. Je zit dan niet gelijk vast aan een abonnement, terwijl je rustig kunt proberen of deze vorm van yoga bij jou past. Sowieso is het verstandig om lessen te nemen voordat je thuis aan het oefenen slaat. Yoga kan je lichaam goed doen, maar als je de oefeningen verkeerd uitvoert, kun je blessures oplopen of bestaande klachten verergeren.

 3. Word je bewust van je lichaam

  Bij Bharata yoga is de volgorde waarin de oefeningen worden uitgevoerd heel belangrijk. Je begint altijd met een ontspanningsoefening waarbij je met je rug op een onderrugrolletje, bovenrugrolletje of een rubberen strip ligt. Doel van deze oefening is je bewust te worden van je lichaam. Waar houd je spanning vast, is de ademhaling verkrampt of ben je in gedachten verzonken? Iedereen neemt deze vormen van negatieve energie mee uit het dagelijks leven, dus maak je geen zorgen. Belangrijker is dat je je er bewust van wordt.

 4. Adem

  Door middel van een aantal eenvoudige asana’s (yogahoudingen) bekijk je waar in het lichaam stijfheid en/of spanningen voorkomen. Je kunt de vicieuze cirkel doorbreken door bewust naar die plekken toe te ademen. Tijdens de oefeningen is de aandacht open en ben je met je gedachten aanwezig bij de oefeningen die je doet, zonder echt je best te doen. Ontspanning is belangrijker dan prestatie. 

 5. Go with the flow

  De asana’s worden steeds uitdagender tot je in een staat van flow terechtkomt. Daarbij ga je helemaal op in je eigen bewegingen en laat je je niet afleiden door wat er om je heen gebeurt. Je aandacht is niet bij boodschappenlijstjes, kinderen of werk, maar puur gefocust op de asana’s en op je lichaam. Je zult merken dat de tijd voorbij vliegt. Ben je een beginner dan kan het wel een paar maanden duren voordat je het gevoel van de flow ervaart. Dat is normaal, laat je niet afschrikken als het niet in één keer lukt.

 6. Ontspan

  Na alle inspanning is het tijd voor 5-15 minuten ontspanning in de Savasana- houding. Hierbij lig je gestrekt op je rug met de armen naast je lichaam en je handpalmen omhoog. Het doel is om alle spanning die je tijdens de oefeningen hebt opgebouwd heel bewust los te laten.

 7. Pas Bharata yoga toe in het dagelijks leven

  Het uiteindelijke doel van Bharata yoga is om de dingen die je tijdens de lessen leert, toe te passen in het dagelijks leven. Niets is moeilijker dan géén spanning op te bouwen tijdens dagelijkse bewegingen en houdingen als zitten, staan, lopen, bukken en tillen. Er zijn nauwelijks volwassenen te vinden die echt rechtop zitten, volledig ontspannen lopen en op de juiste manier tillen.

Do's

 • Neem (proef)lessen
 • Oefenen, oefenen, oefenen
 • Ontspannen

Don'ts

 • Denken dat je een houding niet kunt
 • Oefeningen doen op basis van wilskracht in plaats van ontspanning

Bron

Boek Yoga - Critical Alignment, Gert van Leeuwen, Uitgeverij Altermira-Becht, ISBN 9789069637044
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!