Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Yoga » Hoe leer ik mijn kinderen yoga

Hoe leer ik mijn kinderen yoga

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe leer ik mijn kinderen yoga
Een kinderyogales is heel anders dan een les voor volwassenen, weet kinderyogadocent Helen Purperhart. Er wordt gespeeld, gepraat en getekend. De jonge yogi’s en yogini’s leren de houdingen spelenderwijs en oefenen ongemerkt om bewuster te ademen. Je kinderen yoga leren is dan ook niet een kwestie van je eigen yogalessen kopiëren.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Boek ‘Het yoga avontuur voor kinderen’ en/of de kinderyoga-, kindermeditatie en kindermassagekaarten van Helen Purperhart
 • Tekenpapier en bijenwaskrijtjes
 • Yogamatten, kussens, dekens en knuffels
 • Soepel zittende kleding
 • Een creatieve geest
 • Blote voeten

Stappen

 1. Verdiep je in kinderyoga

  Ook als je zelf aan yoga doet, is het verstandig om je in kinderyoga te verdiepen. Bepaalde houdingen voor volwassenen zijn bijvoorbeeld niet goed voor kinderen en bovendien leren kinderen op een andere manier. In het hele land worden cursussen en workshops kinderyoga gegeven. Informeer daarbij wel goed of de docent een specifieke opleiding of nascholing voor kinderyoga heeft gevolgd.

 2. Warm de spieren op

  Net als met een sport begint yoga met een warming-up. Helen: “Op avontuur gaan werkt bij kinderen tot een jaar of tien perfect. Als warming-up laat je ze bijvoorbeeld voorbereidingen treffen om de jungle in te gaan. Ze moeten door de modder stampen, bomen omhakken en onder takken doorkruipen om in de jungle te komen. Met oudere kinderen kun je beter een leuk spel doen om op te warmen.”

 3. Mediteer!

  Kinderen en mediteren lijkt misschien een onmogelijke combinatie, maar dat is het niet. Verwacht alleen niet dat ze rustig in de lotushouding gaan zitten. Helen: “Jonge kinderen kun je vragen om hun ogen te sluiten en zich voor te stellen hoe het er in de jungle uitziet. Vertel ze welke geluiden er zijn, hoe het er ruikt en wat je ziet. Als ze rustig zijn, kun je ze een concentratie-oefening laten doen. De boom bijvoorbeeld. Dat is een bekende yogahouding op één been die de nodige concentratie vergt. Bij oudere kinderen kun je met thema’s als verdriet, vriendschap of liefde werken. Terwijl ze met de ogen dicht op hun onderbenen zitten, vraag je ze om iets waarover ze verdrietig zijn in een ballon te stoppen en de ballon daarna los te laten. Na de meditatie bespreek je wat ze hebben losgelaten.”

 4. Doe speelse yogahoudingen

  Helen: “Om kinderen de verschillende asana’s (yogahoudingen) aan te leren, kun je met dieren werken. Ook in de yogalessen voor volwassenen komen houdingen voor die worden aangeduid met een dier, zoals de hond, de vogel en de pauw. Voor andere yogahoudingen verzin ik zelf dieren die bij die houding passen. Neem voor een heel krachtige houding bijvoorbeeld een leeuw.”

 5. Neem de tijd om te ontspannen

  Na ongeveer 45 minuten is het voor kinderen tot tien jaar wel genoeg geweest. Helen: “Ik vraag de kinderen om nog even te gaan liggen en het avontuur nog eens te beleven. Daarna maken ze een tekening van het avontuur en is er tijd voor een kringgesprek en een kopje thee.” Met oudere kinderen kun je vóór de laatste meditatie nog ontspanningsoefeningen doen, waarbij de nadruk ligt op de ademhaling. Helen: “Ik maak ze bewust van hun ademhaling; adem je in dan verstrakt het lichaam, adem je uit, dan ontspant het lichaam zich. Soms laat ik ze massage-oefeningen doen. Ze bakken bijvoorbeeld een pizza op de rug van hun vriendje of vriendinnetje, waarbij ze moeten kneden, uitrollen en beleggen. Oudere kinderen kun je vervolgens een verhaal vertellen waarbij ze moeten visualiseren wat je vertelt. Laat ze tenslotte een tekening maken van wat ze hebben gezien en bespreek wat ze hebben getekend.”

Do's

 • Je kind spelenderwijs bewust maken van zijn of haar lichaam
 • Praten
 • Wees flexibel
 • Een kinderyogadocent zoeken bij wie jij en je kind zich prettig voelen

Don'ts

 • Je kind verplichten om op yoga te gaan
 • Statische houdingen uit je eigen yogalessen aan je kinderen leren
 • Verwachtingen hebben die gericht zijn op prestatie

Bron

Meer uitleg