Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe kies ik de juiste badkleding uit
4

Hoe kies ik de juiste badkleding uit

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik de juiste badkleding uit
Of je nu dik of slank bent: in de zomer zul je ongetwijfeld een keer je badkleding aantrekken. Niet iedereen voelt zich hier even prettig bij. Wil jij je goed voelen in je badkleding, zonder dat je je af hoeft te vragen of je niet enorm voor gek loopt? Zorg er dan voor dat je badkleding je sterke punten benadrukt, terwijl het je mindere punten afzwakt. Het zelfvertrouwen dat je daarmee op doet is bovendien super voor je houding!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Spiegel
 • Pen en papier
 • Een eerlijke vriend(in)

Stappen

 1. Bekijk jezelf kritisch in de spiegel

  Om te weten welke badkleding het beste bij jou past, kun je je lichaam het beste in een aantal stukjes verdelen die je per onderdeel bekijkt. Gebruik hierbij de onderstaande checklist.
  Zijn je:
  -    Benen – kort of lang? Dik of dun?
  -    Borsten – groot of klein?
  -    Bovenlichaam – kort of lang? Dik of dun?
  -    Huidskleur – licht of donker?

  Maak een lijstje van punten die je wilt camoufleren of juist benadrukken. Op basis hiervan ga je de ideale badkleding uitkiezen. Deze manier van naar jezelf kijken vereist wat doorzettingsvermogen, maar is wel nodig. Als je precies wist wat er bij je paste, dan zou je immers geen moeite hebben met het uitzoeken van je badkleding!

 2. Vraag het anderen

  Je kunt jezelf wel eens heel anders zien dan anderen jou zien. Vraag daarom iemand anders, bijvoorbeeld je vriend(in) of ouders, om je lijstje even na te kijken. Een frisse blik kan soms wonderen doen, ook voor je zelfvertrouwen!

 3. Bikini of badpak?

  Je eerste keuze kan even eenvoudig als lastig zijn: een bikini of badpak? Badpakken zijn praktisch: je hoeft niet bang te zijn dat je bovenstukje een eigen leven gaat leiden als je een duik in het water neemt. Een bikini heeft ook zijn voordelen: je buik wordt bruin, waardoor je slanker lijkt. Ook kun je met een bikini een iets minder gevulde boezem wat ‘upgraden’. Kies met name voor een badpak als je actief zwemt of je buikje wilt verbergen. In alle andere gevallen kun je prima voor een bikini gaan.

 4. Verleng je benen

  Als je korte benen hebt, kun je deze optisch verlengen door een hoog opgesneden badpak of bikinibroekje te dragen. Je benen worden hier optisch langer van. Ook kun je kiezen voor een bikinibroekje met een heel dun bandje of touwtjes aan de zijkant. Als je lange benen hebt kun je ieder type broekje aan. Als je je benen nog langer wilt laten lijken, kies je natuurlijk voor hoog opgesneden badkleding!

 5. Kies het juiste bovenstukje

  Als je grote borsten hebt, dan moet je badkleding aan andere eisen voldoen, dan wanneer je kleine borsten hebt. Met grote borsten let je vooral op voldoende ondersteuning, terwijl je met kleine borsten misschien juist je rondingen wat meer wilt accentueren. Maak daarom een bewuste keuze als het gaat om het bovenstukje van je bikini of badpak.

  Bovenstukjes kun je in grofweg drie categorieën indelen:
  1.    Sportief: meestal een badpak, met een ronde bovenkant
  2.    Halter: sluiting in de nek, vaak te zien bij een triangelbikini
  3.    BH: vaak met ingebouwde BH, bandjes over de schouders, ondersteuning voor de borsten

  Als je grote borsten hebt, kies dan geen haltertop, maar liever een model met ingebouwde BH. Hiermee krijgen je borsten voldoende steun, creëer je een prachtig decolleté en krijg je niet zo snel last van je nek.

  Als je kleine borsten hebt is een haltertop juist wél een mooie oplossing. Deze vorm wekt de indruk van volume en de touwtjes om je nek geven je boezem een licht push-up effect.

 6. Verleng je bovenlichaam

  Als je een kort bovenlichaam hebt, dan kun je dit optisch verlengen door een kleine bikini te dragen. Als de afstand tussen het topje en het broekje groter is, dan lijkt je bovenlichaam langer. Dit gaat niet op voor een badpak: dan ga je voor verticale strepen.

 7. Kies de juiste maat

  Koop alleen badkleding in jouw maat. In veel gevallen is het misschien verleidelijk om wat te smokkelen (‘Ik heb normaal altijd die maat, ik denk dat ik op dit moment net even last heb van wat extra vocht, maar daar pas ik straks wel in!’), maar het zorgt er juist voor dat je er extra dik (of dun) uitziet. Dit geldt in het geval van de bikini niet alleen voor het broekje, maar ook voor het bovenstukje. Koop badkleding ook niet ‘op de groei’; wijde badkleding kan een eigen leven gaan leiden en ziet er bovendien armoedig uit.

 8. Bepaal je kleur

  De ideale badkleding zou niet ideaal zijn als het niet in de juiste kleur was. Stem de kleur van je badkleding af op je huidskleur. Als je bruin bent of vrij snel bruin wordt, dan kun je bijna elke kleur hebben, blijf alleen uit de buurt van kleuren die lijken op je eigen huidskleur; dit kan de indruk wekken dat je naakt rondloopt. Als je een lichtere huidskleur hebt, dan moet je goed opletten welke kleur je aantrekt: lichte kleuren doen écht niets voor je. Vermijd pastels en geel en bruin en kies juist voor felle, uitgesproken kleuren in drukke prints.

 9. Ga shoppen!

  Ben je er helemaal uit? Ga dan zo snel mogelijk de stad in om je ideale outfit uit te zoeken. Als de ideeën en tips nog vers in het geheugen liggen, ben je meer gemotiveerd om eens wat nieuwe ideeën uit te proberen. Als je te lang wacht, bestaat de kans dat je weer voor het oude – niet echt flatteuze – ‘recept’ gaat en dat is niet echt de bedoeling!

Do's

 • Geef een realistisch oordeel over je plus- en minpunten
 • Kies voor drukke prints en felle kleuren om de aandacht af te leiden van je minpunten

Don'ts

 • Koop alleen kleding in je eigen maat
 • Draag geen tankini als je een kort bovenlijf hebt
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!