Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe kies ik de juiste spijkerbroek

Hoe kies ik de juiste spijkerbroek

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kies ik de juiste spijkerbroek
De spijkerbroek is een populair kledingstuk. Iedereen heeft er wel één in de kast hangen. Maar met de vele modellen die er te koop zijn, is het niet het gemakkelijkste kledingstuk om te kopen. Heb jij moeite met het vinden van een exemplaar dat je fantastisch staat? Niet getreurd, er is voor iedereen een spijkerbroek te vinden. Je moet alleen even weten waar je op moet letten!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Geld
 • Modemagazines
 • Een internetaansluiting
 • Een goede vriend(in)

Stappen

 1. Kijk in de spiegel

  Waarschijnlijk kijk je elke dag in de spiegel, al is het maar om je haar te doen of je tanden te poetsen. Maar heb je wel eens objectief naar je figuur gekeken?

  Ga in je ondergoed voor een grote spiegel staan en kijk goed naar jezelf. Probeer waardeoordelen achterwege te laten, je wilt tenslotte alleen maar weten welke spijkerbroek jou mooi zal staan.

  Let op de breedte van je heupen en de lengte van je benen. Kijk naar je buik, billen en taille. Let ook op je bovenlichaam: is dat lang of juist kort en hoe breed zijn je schouders?

  Prent nu je eigen spiegelbeeld goed in je geheugen, trek je kleren weer aan en ga verder met stap 2.

 2. Neem je figuur als leidraad

  Een spijkerbroek moet bij je figuur passen, anders zal hij nooit mooi staan. Bepaal dus aan de hand van je spiegelbeeld wat voor figuur je hebt en kijk wat daarbij past. Er zijn grofweg vier verschillende figuurtypen:

  • De appel: een rond bovenlichaam, platte billen en slanke benen. Kijk uit met donkere jeans die je benen dunner laten lijken. Draag jeans met een lage heuplijn, maar pas op dat die niet te strak zit. Achterzakken met flappen geven je billen wat meer volume.
  • De peer: een vol achterwerk, heupen die breder zijn dan de schouders en een duidelijke taille. Jij kunt het beste op zoek gaan naar een spijkerbroek met rechte pijpen. Vermijd strakke modellen en details op heupen en billen.
  • De zandloper: de heupen even breed als de schouders, met een smalle taille en een rond achterwerk. De zandloper wordt beschouwd als het ideale figuurtype. Je kunt dus bijna alles dragen, maar stretchjeans staan je het mooist.
  • De atleet (minder vleiende benaming: de plank): schouders, heupen en alles wat daartussen zit zijn even breed, de benen zijn lang en dun. Vermijd jeans met een hoge taille en rechte modellen. Wel doen: strakke spijkerbroeken en alles wat je achterste meer volume geeft.

  Het kan zijn dat jouw figuur een mengvorm is van twee of meer van de bovenstaande types. Ga dan uit van het figuurtype waar je de meeste kenmerken van hebt.

 3. Doe wat voorwerk

  Nu is het tijd om je in de wereld van de spijkerbroek te verdiepen. Pak een stapel modebladen (of leen ze van je zus of een vriendin) en blader ze door op zoek naar trends, modellen en kleuren. Ook internet biedt een schat aan informatie op het gebied van mode!

  Let vooral op wat je mooi vindt. Vraag je bij iedere foto die je tegenkomt af of dit jou zou staan. Wees eerlijk, maar niet te hard voor jezelf. Als je het moeilijk vindt, bel dan nu vast een goede vriend(in) om je te komen helpen.

 4. Ga shoppen

  Winkelen doe je in het winkelcentrum, niet alleen in die ene favoriete winkel. Zorg dat je in verschillende winkels rondkijkt, zodat je goed kunt vergelijken.

  Let niet alleen op of ze er leuke kleding hebben, maar proef ook de sfeer en kijk naar de verlichting in de pashokjes. Hoe meer je je op je gemak voelt, hoe beter je je kunt concentreren op het passen en beoordelen van spijkerbroeken.

  Neem een goede vriend(in) mee. Of vraag je zus, nicht, moeder of tante. In ieder geval moet het iemand zijn die je volledig vertrouwt en die eerlijk is of haar mening geeft als je daarom vraagt.

 5. Pas verschillende spijkerbroeken

  De gouden regel bij het passen van spijkerbroeken is: een goede spijkerbroek zit meteen lekker. Hij is dus niet te wijd of te strak, schuurt niet als je beweegt en zit nog steeds goed als je gaat zitten. Onthoud ook dat een spijkerbroek door het dragen altijd wat wijder wordt.

  Heb je een lekker zittend model gevonden, dan is het tijd om uit je pashokje te komen en jezelf te onderwerpen aan de kritische blikken van je spiegelbeeld en je vriend(in). Bekijk samen hoe de broek je staat en let daarbij op de volgende punten:

  • Krijg je de spijkerbroek gemakkelijk dicht?
  • Sluit hij mooi aan rond je taille en billen?
  • Trekt de spijkerbroek niet in je kruis?
  • Zijn de pijpen geschikt voor de schoenen die je erbij wilt dragen?
  • Zijn de zakken niet te groot of te klein en zitten ze op de goede hoogte?
  • Benadrukt de broek je sterke punten terwijl hij je minder mooie punten verdoezelt?
  • Wat doet de spijkerbroek voor je figuur in het algemeen: maakt hij je langer of juist korter, dikker of juist slanker?
  • Past deze kleur bij je?
 6. Blijf het proberen

  Al tien broeken gepast en nog steeds geen jeans gevonden die meteen goed zit? Geef het niet op. Ga even een terrasje pakken tussendoor en probeer het daarna nog eens. Als het dan nog niet lukt, ga dan naar huis zonder iets te kopen en kom op een andere dag terug. Ergens is een ideale spijkerbroek te vinden, maar als je al de hele dag onverrichter zake winkel in en winkel uit loopt, zit op een gegeven moment geen enkele broek meer lekker.

 7. Koop de ideale spijkerbroek

  Heb je een spijkerbroek gevonden die aan al je eisen voldoet? Stop dan met passen. Ga niet voor de zekerheid nog even naar een andere winkel, omdat ze daar misschien een nog betere spijkerbroek hebben. Als deze goed zit en mooi staat, is dat helemaal niet nodig. Ga dus gewoon naar de kassa en reken af.

  Mocht je toch ergens een mooiere spijkerbroek tegenkomen die ook nog lekkerder zit, dan kun je de net gekochte broek tenslotte in de meeste gevallen nog terugbrengen!

Do's

 • Neem de tijd: de ideale spijkerbroek vind je niet zomaar
 • Pas alleen spijkerbroeken die je meteen mooi vindt
 • Koop er meteen twee als je de ideale jeans gevonden hebt
 • Bij twijfel: ga de volgende dag terug om nog eens te passen

Don'ts

 • Ga niet op zaterdag winkelen,door de drukte kun je dan niet rustig rondkijken en passen
 • Vraag geen advies aan de verkoopster, die kent jou en je smaak niet
 • Koop een spijkerbroek niet alleen omdat hij in de mode is

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!