Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Make-up » Hoe breng ik oogschaduw netjes aan
4

Hoe breng ik oogschaduw netjes aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe breng ik oogschaduw netjes aan
Oogschaduw laat je ogen spreken en kan helpen de vorm van je ogen optisch mooier te maken. Maar dan moet het natuurlijk wel netjes aangebracht worden. Dat is nog een behoorlijk precisiewerkje. Voor je het weet, zit je ernaast. Op zich niet erg, maar zie de per ongeluk aangebrachte oogschaduw maar eens te verwijderen zonder de rest van je zorgvuldige make-up te verpesten…

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Oogschaduw
 • Oogschaduwkwastjes
 • Spiegel
 • Vaste hand

Stappen

 1. Ga er rustig voor zitten

  Je oogschaduw netjes aanbrengen is geen haastklus. Ga je proberen het zo snel mogelijk te doen, dan heb je juist een grote kans dat je uitschiet, buiten de ‘lijntjes’ gaat, of te veel oogschaduw aanbrengt. Neem dus rustig de tijd en ga er lekker voor zitten. Letterlijk, want voor het aanbrengen van oogschaduw is een vaste hand onmisbaar. Het best kun je aan een (kap)tafel gaan zitten, zodat je je elleboog daarop kunt zetten. Dan heb je minder kans dat je arm, en dus je hand, gaat trillen.

 2. Breng eerst foundation of poeder aan

  Om de kleur van je oogschaduw helemaal tot haar recht te laten komen, moeten je oogleden een neutrale kleur hebben. Dan hoef je bovendien geen enorme laag oogschaduw aan te brengen. Dat vergroot de kans dat je het er netjes op krijgt en je doet bovendien langer met je favoriete kleur oogschaduw. Breng dus eerst een dun laagje foundation of los poeder aan op je oogleden.

 3. Gebruik het juiste kwastje

  Oogschaduwkwastjes heb je in allerlei soorten en maten. Vaak zit er bij een doosje oogschaduw standaard een kwastje in de vorm van een sponsje. Om je oogschaduw echt netjes aan te brengen, zijn die echter niet zo geschikt. Het sponsje is namelijk vaak iets te groot of juist te klein voor jouw oogleden, waardoor je snel ‘buiten de lijntjes kleurt’.

  Je kunt dus beter een echt kwastje gebruiken. Die zijn er ook weer in verschillende vormen en formaten. Bovendien gebruik je niet voor elk deel van je ooglid hetzelfde kwastje. Vaak is het gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jou het best werkt. Experimenteer gerust een beetje!

 4. Gebruik niet te veel oogschaduw

  Als je de oogschaduw daadwerkelijk gaat aanbrengen, werk dan met heel dunne laagjes. Op die manier kun je nauwkeurig werken en de gewenste tint heel precies zelf bepalen. Bovendien hoef je dan minder oogschaduw te verwijderen als het wel misgaat. Ga heel voorzichtig met je kwastje over de oogschaduw in het doosje, in plaats van hard te drukken en zoveel mogelijk kleur op het kwastje te krijgen.

 5. Werk vanuit het breedste deel van je ooglid

  Veel mensen brengen de oogschaduw op het beweegbare ooglid aan van ooghoek naar ooghoek. Onhandig, aangezien je dan bij het smalste deel van je ooglid begint, terwijl er in verhouding nog veel oogschaduw aan het kwastje zit. Dat gaat dus al snel mis. Als je het beweegbare ooglid gaat kleuren, kun je het beste vanuit het breedste deel naar de smallere delen toe werken. Voor het deel boven het beweegbare ooglid, vanaf de plooi tot aan je wenkbrauw, heb je meer speelruimte, ook op de smallere gedeelten. Daar kun je dus wel van ooghoek naar ooghoek werken.

Do's

 • Bij meerdere kleuren oogschaduw de verschillende kleuren mooi in elkaar over laten lopen door ze te vervagen.
 • Als je te veel oogschaduw op je kwast hebt, even op het kwastje kloppen terwijl je het boven het oogschaduwdoosje houdt. Het teveel valt er dan weer af.
 • Je ogen helemaal mooi afwerken met mascara en eyeliner of oogpotlood.

Don'ts

 • Je oogschaduw bij slecht licht aanbrengen. Je loopt dan het risico dat het eindresultaat veel opvallender is dan je eigenlijk wilde.
 • In je ogen wrijven als je oogschaduw op hebt.
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!