Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Make-up » Hoe doe ik make-up op

Hoe doe ik make-up op

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe doe ik make-up op
Met de juiste make-up kun je er stralend uit zien. Met de nadruk op ‘kun’, want als je die make-up niet goed aan weet te brengen, kun je meer kwaad dan goed doen. Het netjes en goed aanbrengen van make-up vraagt vooral om oefening. Begin vandaag dus met oefenen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Twee kleuren oogschaduw
 • Foundation
 • Poeder
 • Dagcrème
 • Eyeliner
 • Mascara
 • Eyelinerpenseel
 • Oogschaduwkwasten
 • Lippenpenseel
 • Wimperkam
 • Poederkwast
 • Lippenbalsem
 • Driehoekig sponsje voor foundation
 • Wattenstaafjes
 • Make-up remover
 • Zachte shampoo of make-up kwast reiniger
 • Handdoek

Stappen

 1. Bereid je huid goed voor

  Smeer je gezicht voor je aan de slag gaat met je make-up goed in met een voedende dagcrème. Deze crème beschermt je huid tegen de make-up en voorkomt dat je last krijgt van puistjes, een uitgedroogde huid of vroegtijdige huidveroudering. Kies voor een niet al te vette crème, om te voorkomen dat je make-up gaat glimmen.

 2. Breng foundation aan

  Heb je last van een onregelmatige, gevlekte huid? Dan kan een goede foundation een uitkomst bieden. Test eerst op de zijkant van je hand of je de juiste kleur foundation hebt. Pak een driehoekig sponsje en maak dit een beetje vochtig met water. Knijp het sponsje direct weer uit en breng op een vlakke kant een beetje foundation aan. Breng de foundation met het sponsje aan op je voorhoofd, neus, kin en beide wangen. Van hieruit werk je verder. Zorg ervoor dat de foundation goed op je hele gezicht terecht komt, óók bij je haargrens, oren en onder je kin. Neem voor een mooi effect ook je hals mee.

 3. Matteer je huid

  De foundation is een beetje vettig. Daarom ga je die nu matteren met behulp van poeder. Hiervoor pak je het poederdonsje dat onderin de poederdoos te vinden is. Breng de poeder aan op de plaatsen waar je net foundation hebt aangebracht. Neem vervolgens de grote poederkwast en strijk hiermee het overtollige poeder van je gezicht. Let er weer goed op dat er nergens lelijke ophopingen poeder zijn. Het resultaat moet een matte, natuurlijke uitstraling geven.

 4. Breng voorzichtig je eyeliner aan

  Als je weinig ervaring hebt in het aanbrengen van eyeliner, voer deze stap dan nu uit. Heb je wel ruime ervaring met het trekken van een net streepje, voer deze stap dan uit ná het aanbrengen van de oogschaduw, zodat de kleur nog helderder wordt. Pak je eyelinerpenseel in één hand en gebruik je andere hand om je ooglid zachtjes naar beneden te trekken. Trek vervolgens voorzichtig een lijntje vlak langs je wimperrand. Voor een extra open uitstraling trek je het lijntje tot ongeveer de helft van je oog. Hetzelfde doe je aan de onderkant van je oog. Trek nu ook de lijntjes bij je andere oog. Heb je een klein vlekje gemaakt? Werk dit dan bij met een in make-up remover gedrenkt wattenstaafje. Je kunt het vlekje hier zo mee wegstippen.

 5. Kleur je ogen met oogschaduw

  Welke oogschaduw je kiest hangt af van de kleur en vorm van je ogen. Wel is het het allermooist om te kiezen voor minimaal twee kleuren. Heb je groene ogen? Kies dan bijvoorbeeld voor paars en roze. Breng met de oogschaduwkwast de paarse oogschaduw aan de buitenkant van je oog aan. Laat de kleur naar binnen uitwaaieren, zodat je als het ware een gekantelde ‘V’ op je ooglid tekent. Kleur – het liefst met een nieuwe oogschaduwkwast – nu de overgebleven ruimte in met roze. Bewerk je andere oog op dezelfde manier voor een intense blik. Eventueel kun je met een derde kleur nog een klein lijntje boven je eyeliner aanbrengen.

 6. Maak het af met mascara

  Je oogmake-up sluit je af met een donkere mascara. Neem hiervoor ruim de tijd en laat ieder laagje even drogen voor je een nieuw laagje aanbrengt. Zet je borsteltje voorzichtig aan de wimperaanzet beweeg deze van links naar rechts. Schuif het borsteltje tijdens deze beweging rustig naar boven. Voor een duidelijk zichtbaar effect breng je maximaal drie laagjes mascara aan op ieder oog.

 7. Geef je lippen kleur

  Ook nog zin in een kleurtje op je lippen? Begin dan door je lippen in te smeren met een niet al te vette lippenbalsem. Een dikke laag is niet nodig; de balsem is alleen nodig om je lippen tegen de lippenstift te beschermen en zorgen voor een gladde, strakke ondergrond. Pak vervolgens je lippenpenseel en breng hier wat lippenstift op aan. Zet het lippenpenseel in het midden op je onderlip en begin van binnen naar buiten te werken. Kleur hierna ook je bovenlip voorzichtig in. Ook hier kun je kleine vlekjes of uitschieters wegwerken met behulp van een wattenstaafje en wat make-up remover.

 8. Reinig je kwasten

  Je make-up zit perfect en jij ziet er stralend uit! Wil je dat ook zo houden? Houd je kwasten dan ook goed schoon. Dit kun je doen met alcohol. Spray de kwasten na gebruik in met alcohol en dep ze schoon en droog. Laat de kwasten vervolgens uitwasemen in een potje. Je kwasten zijn weer hygiënisch schoon en gaan zeker langer mee!

Do's

 • Controleer goed of je nergens randen van je foundation ziet
 • Investeer in goed gereedschap, dit is duurder maar het resultaat is elke cent waard
 • Maak je kwasten regelmatig schoon om de levensduur te bevorderen
 • Doe rustig aan met de eyeliner: overmatig gebruik kan je ogen kleiner doen lijken

Don'ts

 • Volg niet zomaar alle stappen, maar kijk eerst welke make-up bij je past. Zo zijn er genoeg mensen die bijvoorbeeld liever geen foundation of lippenstift gebruiken
 • Gebruik make-up niet langer dan de voorgeschreven houdbaarheidsdatum

Bron

Artikel ‘Make-up mooi aangebracht!’ door Adine Versluis in Body + Mind, januari 2009.

tip voor eyeliner

door kuki op 16-05-2009 14:47
een goeie tip voor het aanbrangen van eyeliner:

ik doe het eerst altijd met een penseeltje met droge zwarte oogschaduw, dan is het niet meteen zo definitief en kun je nog een beetje sturen en aanpassen.

als ik tevreden ben maak ik het af met een nat penseeltje en eyeliner

zo is het ook wel leuk om eyeliner af en toe niet scherp aan te brengen, maar dus een beetje vervaagd vanwege de oogschaduw