Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Make-up » Hoe kies ik een bij mijn ogen passende kleur oogschaduw
4

Hoe kies ik een bij mijn ogen passende kleur oogschaduw

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik een bij mijn ogen passende kleur oogschaduw
Ken je dat? Je hebt een prachtige kleur oogschaduw gekocht in de winkel. Eenmaal thuis ren je direct naar de spiegel om het aan te brengen. Maar als je klaar bent en naar het resultaat kijkt, weet je meteen dat je deze kleur waarschijnlijk nooit meer zult dragen. Het staat namelijk helemaal niet mooi bij jouw ogen… Deze situatie kun je voorkomen, door de juiste kleur oogschaduw te kiezen. Hoedoe geeft advies.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Spiegel
 • Kritische blik

Stappen

 1. Kies het gewenste effect

  Welke kleur ogen je ook hebt, als je een oogschaduw gaat kiezen, is het allereerst heel belangrijk om te bepalen welk effect je wilt bereiken.

  Wil je een dramatische oogopslag, dan kun je het beste kiezen voor een kleur die contrasteert met de kleur van je ogen. Zo springen je ogen er helemaal uit. Heb je een warme kleur ogen, bijvoorbeeld bruin, dan kun je daar dus een koele kleur bij gebruiken, zoals felblauw. En bij lichte ogen kun je donkere oogschaduw gebruiken voor een contrasterend effect.

  Wil je de kleur van je ogen op een zo natuurlijk mogelijke manier benadrukken, dan kun je het beste een kleur kiezen die op de kleurencirkel tegenover de kleur van je ogen staat (dat noem je een complementaire kleur). Die kleuren versterken elkaar namelijk.

 2. Houd ook rekening met je huid en haar

  Niet alleen de kleur van je ogen speelt een rol, ook de kleur van je huid en haar zijn belangrijk als het gaat om het kiezen van de juiste oogschaduw. Heb je bijvoorbeeld een heel bleke huid en is je haar ook heel licht, dan kun je beter uitkijken met al te donkere kleuren make-up, ook al heb je wel donkere ogen. 

 3. Experimenteer

  Bovenstaande stappen kun je in gedachten houden bij het kiezen van de juiste kleur oogschaduw, maar de beste manier om erachter te komen welke kleur echt bij je past, blijft toch gewoon: uitproberen.

  Trommel je vriendinnen op en laat ieder al haar kleuren oogschaduw meenemen. En dan: lekker uitproberen! Het liefst bij verschillende soorten licht, zodat je goed kunt zien wat het effect is van de kleuren die je probeert. Om een goede indruk van dat effect te krijgen, kun je het best een witte doek om je schouders draperen, zodat de kleur van je kleding geen invloed heeft. Want je oogschaduw moet allereerst bij jou passen, en pas in tweede instantie bij de kleuren van je kleding.

Do's

 • Letten op de reacties die anderen op je uiterlijk geven. Als iemand zegt dat je er goed uitziet, onthoud dan welke kleur oogschaduw je op dat moment draagt. Dat is blijkbaar een tint die erg goed bij je past.
 • Je ogen opmaken met drie verschillende kleuren oogschaduw.
 • Ook mascara en eventueel eyeliner gebruiken, voor extra mooie kijkers.

Don'ts

 • Je ogen én je mond benadrukken met je make-up. Dat geeft een onrustig beeld en je ziet er dan veel te zwaar opgemaakt uit. Focus liever op óf je ogen, óf je mond.
 • Je oogmake-up laten zitten als je ’s avonds naar bed gaat. Dat geeft behoorlijk geïrriteerde ogen als je de volgende ochtend wakker wordt.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!