Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Katten » Hoe bestrijd ik kattenvlooien?
4

Hoe bestrijd ik kattenvlooien?

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Kattenvlooien zijn nare parasieten. Een kattenvlo bijt je huisdier voor een lekkere bloedsnack en veroorzaakt daarbij pijn en ernstige jeuk. Zit je kat zich vaak fel te krabben, bijt hij naar zijn vacht of springt hij plotseling op? Grote kans dat je kat vlooien in zijn vacht heeft en jij een vlooienplaag in je huis. Katten en vlooien gaan niet goed samen en vlooienplagen zijn ook voor de mens niet fijn. Wil je je dier van de jeuk afhelpen en voorkomen dat hij een lintworminfectie of een besmettelijke ziekte krijgt, dan is het tijd voor vlooienbestrijding!

Hoedoe door: Rianne Croes

Bekijk het profiel van Rianne Croes
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • Vlooienmiddel tegen volwassen vlooien
  • Vlooienmiddel tegen vlooienlarven en vlooieneitjes
  • Vlooienspray
  • Stofzuiger
  • Ijzeren vlooienkam
  • Ijzeren discipline
  • Natte doek
  • Glas water
  • Kat en vlooien

Stappen

  1. Verdiep je in de levenscyclus van een kattenvlo

    Heeft je kat vlooien, dan is vlooienbestrijding een intensieve klus. Kattenvlooien moet je namelijk in 4 verschillende fasen van hun leven aanpakken. Een volwassen kattenvlo leeft in de vacht van de gastheer (je kat) en eet het bloed van je huisdier. De vrouwelijke vlo legt zo'n 50 eitjes per dag. Deze vlooieneitjes vallen op de grond en komen na enkele dagen tot een half jaar uit als larven. Vlooienlarven houden niet van licht en kruipen diep weg in en onder alle kieren en gaten, vloerbedekking, kleedjes, tapijt, plinten, matrassen en kattenmandjes die in huis te vinden zijn. Goed verstopt voedt de vlooienlarve zich met huidschilfers en vlooienpoepjes die de kat achterlaat. De larve verpopt zich en is nagenoeg immuun voor vlooienbestrijding. Een pop komt uit als volwassen kattenvlo als jij of de kat in de buurt komt en de vlo kans heeft op een bloedmaaltijd. Na de eerste hapjes bloed, legt de vrouwelijke kattenvlo alweer eitjes. Zo heb je al gauw een plaag met ontelbaar veel kattenvlooien in huis.

  2. Check of je kat vlooien heeft

    Voordat je de strijd met kattenvlooien aanbindt, is het verstandig om te checken of je kat vlooien heeft. Ga met een ijzeren vlooienkam door de vacht van de kat en kijk of er vlooien of vlooienpoep tussen de haren zitten. Mocht je twijfelen: vlooienpoep ziet eruit als een zwarte korrel en laat op een vochtige doek een rood spoor achter. Zodra je een kattenvlo op de kam hebt, druk het insect dan dood met je nagel totdat je een knappend geluid hoort of verdrink de parasiet in een glas water. Geen fris karwei, maar zo gek als je kat van vlooien wordt, zo gek zijn vlooien op katten. Een vlo springt snel terug op je kat als je hem niet dood maakt. Kattenvlooien zitten graag aan het begin van de staart of in de huidplooien van je kat. Vergeet niet de oksels en de nek van je kat te kammen. Katten vinden de vlooienkam heerlijk en maken meestal geen bezwaar als je deze vorm van vlooienbestrijding regelmatig herhaalt. Katten vlooien met de vlooienkam is dus ook een dankbare bezigheid als je de plaag al verholpen hebt. Het hebben van jeukende rode bultjes op je eigen onderbeen is een ander teken van vlooien in huis.

  3. Behandel je kat met een vlooienmiddel tegen volwassen vlooien

    Neem een vlooienmiddel dat volwassen vlooien doodt. Vraag aan een dierenarts welk vlooienmiddel op dit moment het meest geschikt is. Vlooien kunnen namelijk resistent raken raken, waardoor sommige vlooienmiddelen niet goed meer werken. Anno 2013 is Stronghold het vlooienmiddel dat je moet hebben. Vlooiendruppels breng je eens in de maand met een pipetje tussen de schouderbladen van je kat aan. Zorg ervoor dat het vlooienmiddel op de huid van je kat terechtkomt en niet op de haren van zijn vacht. Het vlooienmiddel zorgt ervoor dat vlooien die je kat bijten, binnen 24 uur dood gaan. De dierenarts kan je ook adviseren over alternatieve vlooienmiddelen, zoals anti vlooienpillen. Let op dat je niet zomaar een vlooienmiddel neemt en breng het spul niet te vaak aan. Vlooienmiddel is vergif en bij een te hoge dosis kunnen katten ziek worden of zelfs overlijden. Zonde van alle moeite.

  4. Behandel je kat met een middel tegen vlooieneitjes

    Vrouwelijke vlooien zijn taai en gaan tot hun dood vrolijk door met het leggen van vlooieneitjes. Breng daarom eens in de 10 weken een insecten groeiremmer (IGR) op de huid tussen de schouderbladen van je kat aan. Dit vlooienmiddel maakt vlooien op je kat onvruchtbaar en stopt de productie van vruchtbare vlooieneitjes. Ook de larven, die de huidschilfers van je kat eten, worden op deze manier onvruchtbaar. Zonder vruchtbare vlooieneitjes, sterft een vlooienplaag uit.

    Bij de dierenarts kun je je kat een injectie laten geven, die een half jaar lang volwassen kattenvlooien doodt én vlooieneitjes onvruchtbaar maakt. Je kunt je afvragen wat zieliger is: elke maand je kat vieze vlooiendruppels geven, of 2 keer per jaar naar de dierenarts voor een vlooienprik.

  5. Verwijder de eitjes en larven van vlooien in huis

    Bestrijden van vlooien betekent veel stofzuigen en regelmatig sprayen. Stofzuig minimaal 2 keer per week je huis, waarbij je alle kieren, hoeken, gaten, plinten, matrassen, mandjes, kleedjes, tapijten en vloerbedekking meeneemt. Besteed extra aandacht aan de favoriete ligplekken van je huisdier. Op plaatsen waar je moeilijk kunt stofzuigen, breng je eens in de 4 weken vlooienspray aan. De vlooienspray doodt de vlooienlarven, waardoor er minder poppen komen en dus ook minder volwassen vlooien. Op deze manier hebben jij en je kat al snel minder last van kattenvlooien.

  6. Blijf je kat preventief behandelen tegen kattenvlooien

    Kattenvlooien zijn hardnekkige beestjes die na 2 jaar nog kunnen ontpoppen om jou of je kat te bespringen. Behandel je kat dus maandelijks preventief met een vlooienmiddel tegen volwassen vlooien. Stofzuig regelmatig de plekken waar je kat graag ligt. Met name in de zomer is vlooienbestrijding van belang, omdat je kat dan veel buiten komt en vlooien in de warmte goed gedijen. Helaas gaan katten, vlooien en winter eveneens goed samen, omdat vlooien ervan houden als je de verwarming lekker hoog opstookt. Ook een bezoekje aan het kattenhotel is een aanleiding om de vlooienkam er weer eens bij te pakken. Vlooienbestrijding is een terugkerende bezigheid, maar leuker dan rode bultjes op je benen en een kat die in plaats van de krabpaal of het bankstel zichzelf kapot zit te krabben.

Do's

  • Lees de bijsluiter van het vlooienmiddel voordat je je kat ermee ondersmeert. Sommige vlooienmiddelen zijn niet geschikt voor kittens of voor drachtige katten.
  • Was na het aanbrengen van het vlooienmiddel je handen.

Don'ts

  • Aai de kat niet als je net een vlooienmiddel hebt aangebracht.
  • Gebruik geen vlooienmiddel voor je hond op je kat.
  • Gebruik geen vlooienband. De vlooienband verspreidt de werkzame stof alleen zeer lokaal en kan ook nog eens ergens achter blijven hangen als je kat zich in een kleine ruimte wurmt.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!