Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Katten » Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn kat
4

Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn kat

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn kat
Katten houden van lekker eten. Het liefst snaaien ze de hele dag wat hapjes uit de koelkast, wellicht afgewisseld met een lekker muisje. Erg gezond is dat echter niet. Aan jou dus de taak om de juiste voeding voor je kat uit te kiezen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Internet
 • Verschillende soorten voer
 • Hongerige kat

Stappen

 1. Controleer de leeftijd van je kat

  Kittens hebben ander voedsel nodig dan jonge katten en oudere katten vragen ook weer om ander voer. De leeftijd van je kat is dus belangrijk bij het bepalen wat de juiste voeding is voor je kat. Heb je de kat uit het asiel gehaald? Kijk dan in de bijgeleverde boekjes hoe oud het diertje is. Eventueel kun je de leeftijd van de kat navragen bij de dierenarts. Die kan je vraag misschien niet exact beantwoorden, maar geeft wel een redelijk goede indicatie.

 2. Check op gezondheidsproblemen

  Als je kat gezondheidsproblemen heeft, denk aan een ziekte of overgewicht, dan is speciale voeding op zijn plaats. Afhankelijk van het probleem zal de dierenarts je specifieke voeding aanraden. Volg die raad op, om te voorkomen dat de gezondheid van je kat verder achteruit gaat.

 3. Selecteer geschikte voersoorten

  De productie van kattenvoeding wordt lang niet zo streng gecontroleerd als de productie van mensenvoeding. Je zult dus zelf moeten kijken of het aanbod in jouw supermarkt of dierenspeciaalzaak helemaal in orde is. Zoek een aantal voersoorten uit en let daarbij op:

  • Keurmerken: bij voorkeur 'Eko en Skal'
  • Ingrediënten: vermijd producten met ethoxiquine, BHA, BHT of andere chemische anti-oxidanten. Laat een pak ook staan als er iets in zit dat mensen ook niet zouden eten. Hieronder vallen ook ingrediënten als slachtafval of dierlijke bijproducten, diermeel of beendermeel.
   Toevoegingen: ook kattenvoer met sojaproducten, kleur-, geur- en smaakstoffen kun je beter laten staan.
 4. Koop klein in

  Bij veel dierenwinkels kun je van de verschillende soorten voer een 'monster' mee krijgen. Als dat bij jou niet mogelijk is, koop dan kleine verpakkingen van de soorten voer die jou geschikt lijken.

 5. Laat je kat kiezen

  Katten staan er om bekend erg kieskeurig te zijn als het gaat om voer. De laatste test in de zoektocht naar de juiste voeding, is daarom de smaaktest door de kat zelf. Zet de kat de verschillende soorten voer voor en kijk hoe hij (of zij) daarop reageert. De voersoort die het beste uit de test komt, kun je voortaan ook groots inkopen!

Do's

 • Besteed wat aandacht aan het vinden van de juiste voeding. De moeite die je er in steekt wordt dubbel en dwars terugbetaald in de vorm van een gezonde kat
 • Combineer droogvoer met natvoer

Don'ts

 • Laat de kat niet met de pot mee eten
 • Geef de kat niet de hele dag tussendoortjes. Daar worden ze dik van en bovendien gaan ze dan vaak schooien

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!