Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Konijnen » Hoe verzorg ik het gebit van mijn konijn

Hoe verzorg ik het gebit van mijn konijn

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Voor konijnen is hun gebit letterlijk van levensbelang. Ze moeten goed kunnen kauwen om eten binnen te krijgen en hun maagdarmstelsel goed in beweging te houden. Lukt ze dat niet, dan is het vaak een kwestie van dagen voor ze sterven. In principe hoef je niet zoveel te doen om het gebit van je konijn te verzorgen, maar een paar puntjes verdienen zeker de aandacht.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Hooi
 • Dierenarts

Stappen

 1. Geef je konijn voldoende goed voer

  De tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven lang door. Toch wil dat niet zeggen dat ze vaak problemen hebben met hun gebit; konijnen in het wild krijgen precies de juiste voeding binnen om hun gebit in goede conditie te houden.

  Een tam konijn is afhankelijk van wat jij 'm geeft. Hoewel je misschien denkt je konijn een plezier te doen met wat lekkere hapjes en een knaagsteen, kun je het beste zoveel mogelijk hooi en groenvoer geven. Dat zorgt er namelijk voor dat de tanden netjes afslijten en zo nooit te lang worden en krom trekken.

 2. Vermijd gemengd voer

  Als je gewend bent je konijn gemengd voer te geven, of ander kant-en-klaar droogvoer, dan kun je daar het beste direct mee stoppen. Dit voer is voor het konijn eigenlijk te makkelijk te eten. Omdat er niet genoeg gekauwd en gemaald hoeft te worden, werkt het niet mee aan het afslijten van de tanden. Bij hooi is dat anders; daar kunnen konijnen de hele dag of nacht op kauwen.

 3. Houd je konijn goed in de gaten

  Is je konijn niet zo tam dat je zelf het gebit vaak kunt controleren, let dan op het gedrag van het diertje. Als regelmatig blindedarmkeutels (de donkere, zachte keutels die het konijn normaal gesproken direct op eet) blijven liggen of het konijn slecht eet, kunnen dit tekenen zijn van gebitsproblemen. Ook kwijlen kan een teken zijn van scheefgroeiende tanden.

 4. Bezoek de dierenarts

  Heb je het idee dat je konijn moeite heeft met eten, of wil je gewoon zeker weten dat alles goed is, laat je konijn dan af en toe controleren door de dierenarts. Die kan niet alleen zien of de tandjes nog op de juiste lengte zijn, maar ook of ze niet schreef groeien.

 5. Laat problemen tijdig behandelen

  Mocht de dierenarts zien dat er iets mis is, grijp dan zo snel mogelijk in. Het kan zijn dat je met voer nog iets kunt doen, maar in de meeste gevallen zullen de tanden geknipt moeten worden. Dit is voor je konijn geen leuke ervaring en zal - als het eenmaal fout is gegaan - regelmatig moeten gebeuren.

  Mocht je echt het idee hebben dat regelmatige bezoekjes aan de dierenarts je konijn te veel worden, overweeg dan om de tanden te laten verwijderen. Hiervoor moet het konijn een (vaak prijzige) operatie ondergaan die niet geheel zonder risico is. De verwijderde tanden kunnen na de operatie teruggroeien, maar in veel gevallen blijven ze weg.

Do's

 • Laat het gebit van je konijn regelmatig controleren
 • Zorg voor voldoende ruwvoer

Don'ts

 • Geef je konijn geen knaag- of liksteen; hier krijgen ze nierstenen van. Bovendien is het niet nodig

Bron

O.a. dierenarts en specialisten in dierenwinkels
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!