Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Konijnen » Hoe verzorg ik mijn konijn in de winter

Hoe verzorg ik mijn konijn in de winter

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 90 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Veel konijnen brengen hun dagen buiten door. Zij kunnen wel tegen slechte weersomstandigheden, maar in de winter kunnen ze toch wel wat extra aandacht gebruiken. Aanpassingen in het beweegpatroon, het eten en het onderkomen zijn nodig om ervoor te zorgen dat je konijn goed de winter doorkomt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Stro (en eventueel zaagsel, mocht je dat nog niet gebruiken)
 • Plexiglas of jute zakken
 • Extra voorraad voer
 • Buitenren (optioneel)

Stappen

 1. Zorg voor een warm hok

  Hoewel konijntjes natuurlijk een wintervacht krijgen, hebben ze tijdens deze koude dagen echt wat extra bescherming nodig. Maak het hokje extra warm door het op een windstille, beschutte plek te zetten en het zoveel mogelijk dicht te maken. Zet bijvoorbeeld plexiglas voor het gaas of gebruik hiervoor een jute zak. Let er wel op dat de konijnen nog zuurstof kunnen krijgen. Ook vinden ze het fijn om naar buiten te kunnen kijken, dus scherm niet alles af.

  Zorg er daarnaast voor dat er voldoende stro in het hok ligt. Konijnen hebben juist in de winter extra veel nodig om warm te blijven.

 2. Voer regelmatig

  Konijnen eten in de winter over het algemeen meer, omdat ze veel energie verbruiken als ze zichzelf warm moeten houden. Controleer de etensbakjes dus regelmatig en vul ze bij als ze (bijna) leeg zijn.

  Controleer ook het water regelmatig; de vrieskou kan er voor zorgen dat het bevriest en dan heeft je konijn niets te drinken. Je kunt bij veel dierenwinkels ook een gloeistaafje kopen dat het water vloeibaar houdt, maar konijnen gaan hier vaak aan knagen. Mocht je gebruik maken van een drinkflesje, dan kun je hier natuurlijk wel een sok overheen doen, om het afkoelen tegen te gaan.

 3. Beperk het eten van groente en fruit

  In de lente en zomer geef je je konijn misschien nog wel eens wat groente of fruit. Probeer dit in de winter wat minder te doen. Mocht je wel wat geven, controleer dan na twee uur of er nog wat over is en gooi dat dan weg. Dat is dan meestal al gedeeltelijk bevroren en kan heel slecht zijn voor het konijn.

 4. Gun je konijn beweging

  Ook in de winter is je konijn graag in beweging. Heb je een buitenren? Laat je konijn daar dan dagelijks even in rennen. Zo is het makkelijker warm te blijven. Bovendien is beweging goed voor het maagdarmstelsel van het konijn, dat blijft dan ook in beweging, waardoor de kans op ziekte of sterfte weer afneemt.

 5. Houd je konijn goed in de gaten

  Hoewel je je best kunt doen om voor een lekker warm holletje te zorgen, kan het toch voorkomen dat je konijn het te koud heeft buiten. Houd het diertje daarom goed in de gaten. Loopt het gewoon rond, of gedraagt het zich anders dan anders? Als je merkt dat je konijn het niet zo erg naar z'n zin heeft, haal het dan naar binnen. Bedenk goed dat tamme konijnen veel minder goed tegen de kou kunnen dan wilde konijnen, die zich verschuilen in warme holen, diep onder de grond.

Do's

 • Controleer je konijnen tijdens de winterdagen wat vaker
 • Zorg voor een veilig, beschut plekje

Don'ts

 • Laat je konijn in de winter niet aan zijn lot over
 • Gooi geen antivries in het water
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!