Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » Turkije » Hoe bereid ik een stedentrip Istanbul voor
4

Hoe bereid ik een stedentrip Istanbul voor

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bereid ik een stedentrip Istanbul voor
Het ene moment wandel je door een sprookjesachtig paleis of oriëntaalse bazaar, het volgende moment stap je in het bruisende uitgaansleven. Istanbul is een fascinerende stad, met Europa in het westen en Azië in het oosten, waar veel te zien en te doen is. Een paar vrije dagen in deze stad vliegen in mum van tijd voorbij. Voordat je op je tapijtje richting Istanbul stapt, is het handig om je voor te bereiden op je bezoek aan deze voormalige hoofdstad van Turkije.

Hoedoe door: Irene Koot

Bekijk het profiel van Irene Koot
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Ticket
 • Hotelreservering
 • Reisgids
 • Paspoort
 • Visum

Stappen

 1. Bedenk vooraf wat je wilt zien of doen

  Istanbul telt oneindig veel bezienswaardigheden. Bedenk van tevoren waar je interesses liggen: houd je ervan om historische of religieuze gebouwen te bekijken, wil je winkelen, musea bezoeken of ben je op zoek naar hedendaagse kunst en cultuur? Het kan allemaal, maar prop het niet in één weekend! Als je ’s avond ook nog fit wilt zijn om het uitgaansleven in te duiken, kom je helemaal tijd te kort. De avonden beginnen vroeg en de nachten zijn lang in Istanbul…

 2. Bezoek de hoogtepunten

  Vind je het lastig kiezen? Als je voor het eerst naar Istanbul gaat, zijn dit de hoogtepunten om op je lijstje te zetten: 

  • Het Topkapi paleis, waar vroeger de sultan met zijn harem woonde. Niet te missen bij een bezoek aan dit enorme paleis zijn de haremvertrekken, schatkamers en het fantastische uitzicht op de Bosporus.
  • De Blauwe Moskee, officieel Sultan Ahmetmoskee genaamd, met wel zes minaretten die je fier boven alles uit ziet steken.Blauwe Moskee
  • De Basiliek van Sint Sophia, beter bekend als Ayasofya museum, is een bijzonder bouwwerk tegenover de Blauwe Moskee. Nu je hier toch bent: loop over het lange plein wat vroeger de Hippodroom was. Nog enkele monumenten uit het Byzantijnse Rijk staan overeind, zoals de Obelisk van Theodosius.
  • De Grote Bazaar van Istanbul is een van de oudste overdekte markten ter wereld, en je vindt hier van alles: sieraden, tapijten, souvenirs, keramiek, tassen en schoenen. Een prachtige plek om rond te dwalen of neer te strijken voor een Turks kopje thee.
  • De Bosporus, de rivier die door het hart van de stad stroomt en de Zwarte Zee verbindt met de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn. Loop over de bekende Galata brug, of neem plaats bij een van de restaurants eronder.  Terug kun je ook de tram of het veerpont nemen die je snel weer naar de overkant brengen. 
 3. Koop of leen een reisgids

  In de reisboekwinkel vind je verschillende Istanbulgidsen: dik, dun, met veel tekst of juist veel beeld. Hierin vindt je alle praktische tips: openingstijden, prijzen, vervoersmogelijkheden enzovoorts. Welke informatie vind jij belangrijk? Om je voor te bereiden is een boek met veel afbeeldingen en informatie handig en leuk om door te bladeren, voor tijdens je bezoek is zakformaat en een goede plattegrond prettig om bij je te hebben. Je kunt reisgidsen ook in de bibliotheek lenen, of online raadplegen. Wil je helemaal goed voorbereid zijn, leer dan een paar zinnen in het Turks uit je hoofd; je zult met een brede glimlach beloond worden! 

 4. Verdiep

  Wil je naast praktische tips uit de reisgidsen, je verder verdiepen in de Turkse stad? Bekijk dan eens de website van het Turks Verkeersbureau waar je veel informatie over zowel Turkije als Istanbul kunt vinden. Geert Mak publiceerde in 2007 verhalen over het leven in Istanbul vroeger en nu, gebundeld in het boek De brug. Interessant leesvoer ter verdieping, en het past makkelijk in je handbagage. Film- en muziekliefhebbers zorgen dat ze een dvd van Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul in handen krijgen.

 5. Pak je tas in

  Nu je weet wat je wilt gaan doen, en je reisgids klaarligt, rest nog maar een ding: inpakken. Naast triviale zaken zoals je paspoort en je pinpas, is het handig om goede wandelschoenen en een zonnebril mee te nemen. Check de weersvoorspellingen om te zien of je je zomerse outfit of toch dat stoere windjack in moet pakken. Als vrouw is het handig om een grote, dunne sjaal in je handbagage te proppen; niet alleen om tijdens de vlucht om te slaan, maar ook om bij een moskeebezoek je haren mee te bedekken. Geen nood als je geen sjaal hebt, die kun je ook ter plaatse kopen. De grote winkelstraat Istiklal (vergelijkbaar met de Amsterdamse Kalverstraat) in de populaire uitgaanswijk Beyoğlu hangt er vol mee. In deze wijk kun je ’s avonds trouwens ook goed terecht om te eten, drinken en dansen. 

Do's

 • Neem aan het einde van de dag een uitgebreid bad in een van de Turkse hamams
 • Stop het boek De Brug van Geert Mak in je handbagage

Don'ts

 • Pak niet teveel in, zo houdt je ruimte over voor je nieuwe aanwinsten
 • Probeer niet alles in een weekend te zien, maak keuzes

Bron

Mijn trip naar Istanbul in november 2009
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!