Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Koffie & thee » Hoe zet ik Turkse thee (çay)
1

Hoe zet ik Turkse thee (çay)

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 25 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe zet ik Turkse thee (çay)
In Turkije kun je de hele dag door theeleuten. Op elke plek en op elk tijdstip krijg je thee, ofwel çay, aangeboden. Overal in Turkije zie je mensen op straat of binnen zwarte thee drinken. In de bazaars lopen mannen rond met zilveren dienbladen vol gevulde theeglaasjes, die ze van winkel tot winkel rondbrengen. Turkse thee is donker, sterk, en vaak mierzoet! Je drinkt het uit smalle, tulpvormige glazen. Zonder handvat, zodat de hete drank ook meteen als kacheltje voor je vingers functioneert. Heerlijk om even bij te gaan zitten, of – voor de zoetekauwen onder ons - met een stukje baklava erbij.

Hoedoe door: Irene Koot

Bekijk het profiel van Irene Koot
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Losse theebladeren
 • Dubbele ketel
 • Water
 • Suiker
 • Theeglaasjes

Stappen

 1. Vul de grootste ketel met water

  Traditioneel zet je thee met behulp van een dubbele waterketel: een grote ketel en een kleiner formaat. Vul de grootste ketel met water, en plaats ‘m op het vuur. Breng het water aan de kook, en laat het zo’n 10 minuten doorkoken. 

 2. Vul de kleinere ketel met thee

  Echte Turkse thee maak je van losse theebladeren. Gebruik zwarte thee, vernoemd naar de streek van afkomst, Karadeniz (Zwarte Zee-gebied). Deze regio staat bekend als het meest groene en regenachtige gebied van Turkije.

  Je vult de kleinere ketel met flink veel theebladeren, en doet er een klein beetje water bij. Vervolgens plaats je de kleinste ketel op de grote ketel.

 3. Kook de thee

  Laat de thee op een klein vuur 10 minuten doorkoken, zodat de thee goed kan trekken. Zet alvast de theeglazen klaar. Een Turks theeglas is smal met ronde vormen: tulpvormig, peervormig of in de vorm van een vrouwenlichaam genoemd.

 4. Schenk de thee uit in glazen

  Schenk de thee uit de kleinste ketel in Turks theeglazen. Meestal bevindt zich in de tuit van de ketel een zeef. Vul het glas voor een kwart met thee uit de kleinste ketel. Het water uit de grote ketel gebruik je om naar smaak de thee mee aan te lengen: hoe meer thee, hoe sterker de smaak!

 5. Schep suiker in de thee

  Minstens twee suikerklontjes op z’n Turks, maar als dat je teveel is voeg je er voor de smaak in elk geval eentje toe. Klaar is je thee!

Do's

 • Leg een theelepeltje op je glas als je er genoeg van hebt
 • Probeer ook eens een ander smaakje, zoals zoete appel of frisse munt

Don'ts

 • Theezakje gebruiken
 • Turkse thee uitschenken in een mok

Bron

Leven in Turkije
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!