Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Gezondheid » Hoe voorkom ik reisziekte
5

Hoe voorkom ik reisziekte

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe voorkom ik reisziekte
De een krijgt het van lezen in de auto, de ander van een verblijf op een boot: veel mensen hebben last van reisziekte. Dat is vervelend, want het kan je vakantieplezier behoorlijk bederven. Gelukkig zijn er manieren om je reisziekte te voorkomen of tenminste wat minder erg te maken. Hier lees je welke!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Lichte maaltijd
 • Droge koekjes/brood
 • Reistabletjes (optioneel)

Stappen

 1. Onderzoek jouw zwakke plek

  Reisziekte kan zich op verschillende manieren uiten en voor je er iets aan kunt doen, is het handig om te weten wat jouw zwakke plek is. Word je direct misselijk als je leest in de auto? Of kun je juist helemaal niet tegen kaart lezen? Sommige mensen hebben alleen last van reisziekte als ze schommelen, bijvoorbeeld op een boot of in een auto met een nogal vlotte bestuurder. Probeer zo precies mogelijk vast te stellen wanneer jij misselijk wordt.

 2. Vermijd lastige situaties

  De gemakkelijkste stap om geen last van reisziekte te hebben, is de situaties die je in de vorige stap gedefinieerd hebt, te voorkomen. Als je misselijk wordt van lezen, doe dan iets anders. Kun je niet tegen varen? Misschien is de trein een optie voor je.

 3. Houd je rustig

  Vaak ontstaat reisziekte door schommelingen of bewegingen. Zeker als je bijvoorbeeld aan het lezen bent - en je dus op een vast punt richt - merk je die schommelingen extra erg. Als je je zo rustig mogelijk houdt, is de kans op reisziekte wat kleiner. Voel je misselijkheid op komen? Stop dan waar je mee bezig bent en kijk gewoon even om je heen.

 4. Eet vooraf

  Een half uurtje voor je vertrekt een lichte maaltijd eten (zonder koffie of drank!) kan helpen reisziekte te voorkomen. Ga echt niet voor een te zware maaltijd, want de kans dat je dan beroerd wordt is veel groter. Kies bijvoorbeeld een salade of een broodje.

 5. Word bestuurder

  De meeste mensen hebben minder of geen last van reisziekte als ze zelf sturen. Zelf rijden is dus een goed idee. Natuurlijk kan dat niet altijd. Als je niet zelf kunt sturen of rijden, dan kun je het beste zo ver mogelijk voorin zitten en met de bestuurder mee naar voren kijken, alsof je zelf rijdt. Op een boot kun je het beste in het midden gaan zitten, het liefst op een buitendek. Dan heb je volop frisse lucht én zit je het meest stabiel.

 6. Neem een koekje

  Voel je misselijkheid eenmaal opkomen? Neem dan een (droog) koekje of een stukje brood. Je maag moet dan voedsel verteren, waardoor er minder 'ruimte' is voor misselijkheid. Hierdoor voel je dit ook minder. Houd het wel bij zo droog mogelijke dingen, om te voorkomen dat ze je juist nog misselijker maken.

 7. Neem een reistabletje

  Als alle voorgaande stappen echt niet werken, dan kun je altijd nog gaan voor een reistabletje. Bij de drogist heb je verschillende tabletjes die de misselijkheid onderdrukken of voorkomen dat je misselijk wordt. Vraag aan de drogist wat voor jou het beste kan helpen, zodat je zeker weet dat je het juiste middeltje hebt.

Do's

 • Probeer zo precies mogelijk te bepalen waar jij beroerd van wordt en wat je juist helpt. Die ervaring kun je gebruiken om reisziekte in de toekomst te voorkomen

Don'ts

 • Blijf het niet proberen; als je misselijk wordt van lezen in de auto, doe dan gewoon iets anders. Luister muziek, speel een spelletje of kijk gewoon uit het raam

Bron

e-Gezondheid.be over reisziekte

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!