Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Onderweg » Hoe ga ik om met opdringerige verkopers en sjacheraars
4

Hoe ga ik om met opdringerige verkopers en sjacheraars

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe ga ik om met opdringerige verkopers en sjacheraars
Vrijwel overal kan de respectvolle reiziger rekenen op een hartelijk onthaal. Je meer dan welkom voelen is heerlijk, maar wel binnen proporties. De wereld zit vol lieve, nieuwsgierige mensen. Maar ook met ritselaars, klantenlokkers, sjacheraars en opdringerige verkopers. De op privacy gestelde Westerling waant zich soms stroop. Iedereen wil jou! In die ‘no-stop’-bus, in dat ‘best-price’-hotel, in het ‘good-food’-restaurant. Leuk? Soms - bijvoorbeeld als je oververmoeid bent of snakt naar calorieën - is eeuwige vriendelijkheid wat teveel gevraagd. Onbedoeld vijandig schreeuw je tegen de pantoffelverkoper: DIE WIL IK NIET, DONDER OP! De arme vakman deinst geschrokken achteruit en jij maakt je met een rotgevoel uit de voeten. Verbale agressie is zinloos en overbodig. Daarbij kun je gemakkelijk voorkomen dat je uit je slof schiet. Hier lees je hoe.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • relativeringsvermogen
  • een goed karakter
  • een uitgerust lijf
  • goodwill
  • energie
  • uithoudingsvermogen

Stappen

  1. Rust op tijd

    In landen waar het warm en broeierig is en de sociale afstand tussen mensen klein, moet je op tijd rusten. Oververmoeid ben je daar zo. Plan daarom niet teveel op een dag. Neem op tijd korte pauzes. Recupereer als je lichaam daarom vraagt en zodra je merkt dat je lontje alsmaar korter wordt, trek jij je meteen terug. 

  2. Eet op tijd, drink veel

    In overbevolkte landen waar je een kakafonie aan kleuren, geuren en geluiden ontmoet, is op tijd eten en drinken een must. Zo voorkom je dat je snel uitgeput raakt. Trap niet in de valkuil van een zoektocht naar dat ene perfecte tentje. Als je honger heb, eet je. Heb je dorst, dan drink je. Punt uit.

  3. Negeer of veins autisme

    De tiende kaartventer op rij klapt zijn setje kaarten uit, pal voor je neus wat negeren vrij lastig maakt. Je wordt achtervolgd door de zoveelste bedelaar en de honderdtachtigste verkoper gilt merken in je oor als Gucci, Lacoste en Prada… Maak geen oogcontact is hier de gouden regel. Een blik, hoe kort ook, is contact. Laat je niet verleiden tot even stiekem kijken. Dat je dan belegerd wordt, is mooi je eigen schuld. Negeren dus die hap. Of autisme veinzen kan ook. Maar! Van dergelijke acties krijg je geen energie. Van afpoeieren met een spel of een lach wel, dat is dus vele malen leuker. Heb je zin in een fijne tijd? Oefen jezelf dan in de volgende stap.

  4. Poeier af met een spel en een lach

    Er zijn trucs om in de bijenkorf te voorkomen dat je (snel) uitgeput raakt. Relativeren met humor is de beste, maar negeren of autisme veinzen (stap 3) kan natuurlijk ook. Toch haal je met die eerste meer uit je reizen. Je humor in de strijd gooien bij het afpoeieren geeft energie. Wees daarom maximaal grappig, speel elk spel mee en lach veel. De boodschap is: laat je niet gek maken en neem jezelf en anderen niet te serieus. Maak een spel van kortstondige en goedbedoelde contacten. Voetbal met jonge bedelaars, lach vrolijk naar alle leerlooiers en poeier ongewenste aandachtvragers af met toneel of een lach.

Do's

  • Tel tot tien

Don'ts

  • Uit je slof schieten

Bron

Meer over dit onderwerp?

door Irene Herbers op 23-07-2008 11:39
In het boek 'Hoe reis ik solo?' vind je anekdotes en reistips over dit onderwerp. Lees het hoofdstuk 'Als vliegen op de stroop' en 'Recupereren'.