Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Bus » Hoe overleef ik een gammele bus

Hoe overleef ik een gammele bus

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
De wereld bereizen met een lokale, kleurig beschilderde, rammelende bus. Vol kippen en couleur locale. Puffend en zwetend op een dun kussentje op het motorblok. Of op een gammele achterbank die je na elke kuil lanceert. Zeer oncomfortabel, maar volgens velen het summum. Waarom? Omdat het zo goedkoop is. Omdat je zo overal komt en je goed kunt proeven van het echte leven. En! Zo ontmoet je veel lotgenoten. Lekker loom bussen dus, maar onthoud de volgende weetjes.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Engelengeduld
  • Een gezond hart
  • Honger naar contact

Stappen

  1. Geloof niet alles

    VIP-bussen. Hou er rekening mee dat de bus die je op het plaatje bij het boekingsbureau krijgt voorgeschoteld er in het echt heel anders kan uitzien. Soms zijn ze net zo gammel als de publieke bussen. Je voorkomt teleurstelling door niet alles te geloven wat je ziet. 

  2. Nachtrit? Kies voor een sleeper

    Door veel grote landen rijden er nachtbussen met sleepers. Doen! Maar als je vies bent van anderen neem je wel een slaapzak of iets anders mee waarin je je kunt oprollen.

  3. Zorg voor oordopjes

    Tijdens lange busreizen op exotische bestemmingen kun je genieten van lokale popmuziek of B-films. Dit alles om de tijd te doden. Een initiatief vol goede bedoelingen, maar soms draaft men een beetje door en blijft de versterker 's nachts aan. De chauffeur moet wel wakker blijven, snap je!

  4. Breng iets warms mee

    Zorg voor warme kleding, een sjaal of sarong, muts, een dekentje of een slaapzak in aircolanden. Sommige bussen hebben de gevoelstemperatuur van een vrieskist.

    Notabene: een sarong is sowieso erg handig. Behalve als sjaal of dekentje kun je jezelf er - bij scheurende buschauffeurs en haarspeldbochten -  mee vastbinden aan de stoel. Zo blijf je op je plaats terwijl je een tukje doet.

  5. Let op je bagage

    Pak je rugzak of tas scheur- en waterbestendig in. Bij een volle bus moet ‘ie op het dak en in bagageruimtes is olie-achtige smurrie geen uitzondering. Kijk even of er bovenop - in het geval je bagage op het dak moet - geen schoolkinderen of grotere anderen meereizen. Als dat zo is, dan prop je je tas in een beschermhoes en je neemt waardevolle spullen mee in de bus. Het is geen garantie dat er iets van je gestolen wordt, maar het komt voor. Breng niemand in de verleiding.

  6. Drink niet teveel

    Tenzij het loeiwarm is en je er alles toch uitzweet, drink je niet teveel. Een sanitaire stop staat minder vaak op het programma dan je misschien zou wensen. Ook wordt die weleens overgeslagen bij grote haast.

  7. Koop twee kaartjes voor jezelf

    Aan geld geen gebrek? Koop twee kaartjes voor jezelf. Buiten Europa en Amerika zijn de stoelen vaak erg krap. Overigens: het is geen 100% garantie dat je, als je twee stoelen koopt, die stoel ook werkelijk bezet. Tenminste... Kun jij het over je hart verkrijgen om die extra stoel te bezetten terwijl er iemand naast je op een plastic krukje in het gangpad zit?

Do's

  • Stel je uithoudingsvermogen als een wekker in. Zo zit je elke reis zonder mekkeren en wiebelen uit, hoe lang die ook duurt.
  • Knoop een praatje aan
  • Neem een woordenboekje mee
  • Neem af en toe een baby of kip op schoot
  • Eten of lekker aanbieden (en aannemen)

Don'ts

  • Op je horloge kijken
  • Mekkeren tegen je reisgenoot

Bron

Tientallen gammele, lachwekkende en onvergetelijke herinneringen
Populairste Hoedoes

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!