Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe netwerk ik effectief
4

Hoe netwerk ik effectief

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe netwerk ik effectief
Richard Engelfriet werd door weekblad Intermediair uitgeroepen tot Nederlands meest ultieme netwerker. Het is dan ook zijn lust en zijn leven; hij heeft er zelfs zijn broodwinning van gemaakt. Speciaal voor hoedoe.nl doet hij een boekje open over het hoe en waarom van netwerken.”De belangrijkste motor achter effectief netwerken is wederkerigheid: ik doe iets voor jou en jij doet iets voor mij.”

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

 • Communicatieve vaardigheden
 • Doorzettingsvermogen
 • Lef

Stappen

 1. Investeer in je contacten

  Onervaren netwerkers maken vaak een onfortuinlijke denkfout. Ze vragen zich namelijk af wat een ander voor hen kan betekenen in plaats van omgekeerd. “Maar zo werkt netwerken niet”, benadrukt Engelfriet. “De eerste stap is dan ook jezelf af te vragen wat jij voor anderen kunt betekenen. Wees bijvoorbeeld tijdens gesprekken alert op vragen en wensen van de ander. Koppel mensen van wie jij denkt dat ze op bepaalde vlakken een goede match zijn aan elkaar. Wees een informatiefilter en stuur interessante artikelen en links door of wijs iemand op een boek dat interessant kan zijn voor die persoon. Netwerken is een kwestie van het opbouwen van een sociale bankrekening.”

 2. Flirt!

  Flirten heeft in deze context niets van doen met diepe decolletés, zwoele blikken en ondeugende knipogen. Engelfriet: “Het gaat om het creëren van een goede sfeer en over een enthousiaste en overtuigende presentatie van jezelf en de inhoud van je boodschap. Als je goed wilt netwerken, moet je iets van jezelf laten zien, een beetje speels en brutaal zijn.”

 3. Wees helder en concreet

  Stel: je bent op zoek naar een baan en wilt je netwerk daarvoor gebruiken. Voordat je mensen gaat benaderen is het belangrijk dat je in kaart brengt wat je wilt en wat je kunt. Wat voor baan zoek je? In welke branche? Bij wat voor soort bedrijf? Waar loop jij warm voor? Zomaar iemand polsen of deze een baan of ingang voor je heeft, heeft weinig zin. Het is te weinig concreet. Natuurlijk kun je je netwerk ook gebruiken om een antwoord te vinden op deze vragen, bijvoorbeeld als je een carrièreswitch wilt maken en je niet zeker weet of een bepaalde branche jou wel ligt, maar ook hier geldt: wees duidelijk en concreet in wat je van de ander verlangt. Engelfriet: “Drie tot vier keer per maand voer ik netwerkgesprekken met mensen die mij aanspreken, Dat kan zijn omdat ze interessant werk doen of omdat ze bepaalde dingen hebben bereikt. Het is voor mij dé manier om aan informatie te komen.”

 4. Aan de slag!

  Ga op zoek naar informatie, voer iedere maand minstens twee gesprekken met mensen die interessant voor je zijn en je verder kunnen helpen. Luister goed en stel open vragen. Ga niet vissen naar een baan of opdracht en wees alert op hulpvragen van je gesprekspartner. Zorg dat je een leuke gesprekspartner bent. Engelfriet: “Het gaat erom dat jij de informatie krijgt die jij nodig hebt. En de ander leert jou op een ongedwongen manier kennen. Daarmee vergroot je de kans dat die ander op een later moment aan jou denkt."

Do's

 • Durf op je smoel te gaan en blijf geloven in jezelf.
 • Laat je inspireren door dingen waar je vrolijk van wordt.
 • Zorg dat je goed luistert. Bij netwerken gaat het niet om jezelf promoten.
 • Geef alleen je cv als de ander daar om vraagt.

Don'ts

 • Ga niet op zoek naar iemand met veel contacten. Het gaat er om of iemand je aan de informatie kan helpen waarnaar je op zoek bent.
 • Beperk je niet alleen tot online netwerksites als Linkedin.com. Om vertrouwensrelaties op te bouwen zijn contacten van vlees en bloed nog steeds onontbeerlijk.

Bron

Interview met netwerkgoeroe Richard Engelfriet (vrijdag 13 juni 2008)

Meer uitleg