Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Timemanagement » Hoe kom ik op tijd zonder me te haasten
4

Hoe kom ik op tijd zonder me te haasten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kom ik op tijd zonder me te haasten
Op tijd zijn voor een vergadering of bij een klant is altijd een goed idee. Ruim op tijd zijn is het kenmerk van de heerser. Tien minuten zijn al genoeg. Je kunt de sfeer proeven, je hoeft geen lamme excuses te maken, je bent ontspannen en sneller geconcentreerd. Tien minuten te vroeg verschijnen bij elke (zakelijke) ontmoeting is een goed begin en het halve werk. Niet alles aan het op tijd zijn heb je zelf in de hand. Maar wat je wel zelf in de hand hebt, beslaat drie stappen.

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Stappen

 1. Bereken de vertrektijd ruim

  Houd rekening met alle mogelijke vertragers: collega's die je op de gang nog even tegenhouden, het openbaar vervoer, files, een lege tank. Bereken de tijd die je nodig hebt om op je afspraak te komen en tel er minstens 10 procent bij op.

  Zet de vertrektijd in je planner.

  Plan het einde van de voorafgaande afspraak of klus minstens tien minuten voor vertrektijd.

 2. Bereid je tiptop voor zodat je ruim op tijd kunt vertrekken

  Voorbereiding is het toverwoord bij op tijd zijn. Als je goed voorbereid bent, hoef je niet op het laatst nog gauw van alles te doen. De stukken zijn compleet, je mails gecheckt, je veters gestrikt.

  Sommige notoire laatkomers komen vaak te laat omdat ze zo opgaan in hun bezigheden, dat ze de tijd gewoonweg vergeten. Gebruik in dat geval de timer in je gsm, horloge of planner om jou in het oor te piepen zodra het tijd is om deze klus af te ronden en je voor te bereiden voor vertrek. En prijs je gelukkig dat je zulk leuk werk hebt, dat je de tijd erdoor vergeet.

 3. Vertrek ruim op tijd

  Weg jij! Laat de telefoon maar bliepen, de mail piepen en je collega miepen: jij vertrekt. Op een ander moment ben je er weer, maar nu ben je weg.

Do's

 • Alles wat je niet zelf in de hand hebt, mag je loslaten. Onverwachte files? Bladeren op het spoor? Een TomTom die motmot zoekt in plaats van de plaats van bestemming? Laat komen wat komt. En laat de anderen even weten wanneer jij komt.

Don'ts

 • Denken dat tien minuten te vroeg komen 'zonde van je tijd' is, en dan die tien minuten gebruiken om 'gauw even' nog iets te doen.

Bron

Knetterdruk - werken in deze hyperactieve tijd. Zaltbommel, Thema, 2007.
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!