Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Fiets » Hoe krijg ik nooit meer een lekke band

Hoe krijg ik nooit meer een lekke band

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijg ik nooit meer een lekke band
Een lekke band komt altijd ongelegen. Net op het moment dat je haast hebt, of op die ene dag dat de fietsenmaker gesloten is. Echt handig is een lekke band dus nooit. Wél handig is het om te weten hoe je nooit meer een lekke band krijgt!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Azijn
 • Doekje
 • Siliconenkit
 • Goede binnenband

Stappen

 1. Kies de juiste binnenband

  De binnenband is één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Als je buitenband kapot is, maar je binnenband niet, kun je in principe nog gewoon rijden. Kies daarom voor een antilekband of een latex binnenband. Een antilekband is voorzien van een speciaal laagje dat scherpe stukjes weer naar buiten duwt. Een latex band werkt bijna hetzelfde; de latex vormt zich om de stukjes heen en scheurt niet.

 2. Controleer je buitenbanden op slijtage

  Hoe sterk je binnenband ook is; met een kapotte buitenband loop je veel meer risico een lekke band te krijgen. Controleer daarom ook regelmatig je buitenband op slijtage, bijvoorbeeld in de vorm van scheurtjes. Deze scheurtjes kunnen onder andere ontstaan door hard remmen, warm weer, ouderdom of slecht opgepompte banden.

 3. Pomp je banden goed op

  Pomp je banden altijd goed op. Als je band niet goed opgepompt is, buigt deze sneller door en kunnen er - met name aan de zijkant - scheurtjes ontstaan. Dit voorkom je door je banden goed op te pompen.

 4. Rijd niet door de berm

  In de meeste gevallen wordt een lekke band veroorzaakt door een scherp stukje dat door de band heen prikt, denk bijvoorbeeld aan een glasscherf of een spijkertje. Dit soort troepjes vind je onderweg meestal in de berm of aan de kant van de weg. Houd daarom gepaste afstand van de rand van de weg en let goed op waar je fietst. Een lekke band helemaal voorkomen kan bijna niet, dus zoek het gevaar vooral niet op!

 5. Houd je banden schoon

  Fietsbanden kunnen wel tegen een stootje. Het gaat pas mis op het moment dat er regelmatig druk wordt uitgeoefend op eenzelfde punt. Bijvoorbeeld als je blijft doorfietsen met een scherp stukje in of op je band. Maak daarom regelmatig je banden schoon. Je kunt ze schoon vegen met een doekje. Controleer je band tijdens het schoonmaken ook op scherpe stukjes. Als je de band vervolgens insmeert met azijn, blijven viezigheid en scherpe stukjes minder goed op je band zitten.

 6. Rijd voorzichtig!

  Met regelmatig onderhoud en het juiste materiaal ben je er nog niet. Om jezelf het ongemak van een lekke band te besparen, kun je het beste ook gewoon voorzichtig rijden. Rijd niet met volle vaart stoepjes op, probeer het abrupt remmen zoveel mogelijk te beperken en gebruik je fiets niet om mee te slippen. Zo geniet je het langst van je banden!

Do's

 • Controleer je banden regelmatig op scheurtjes of scherpe stukjes
 • Kies voor een goede binnenband
 • Pomp je banden regelmatig op
 • Smeer je banden regelmatig in met azijn
 • Controleer ook de zijkanten van je banden goed

Don'ts

 • Rijd niet door met een lekke band; je kunt dan je velg beschadigen
 • Denk niet dat je met een antilekband gered bent; ook dan moet je je banden gewoon regelmatig blijven controleren
 • Rijd niet zomaar tegen stoepjes op

Bron

Fietsersbond

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!