Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Beveiliging » Hoe maak ik mijn huis brandveilig
4

Hoe maak ik mijn huis brandveilig

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Zelfs als brand geen menselijke slachtoffers eist, zijn de gevolgen desastreus. Al je spullen verband of vernield tijdens het blussen. Geen foto's meer, geen erfstukken meer, geen administratie, geen computer, geen schooldiploma's, enzovoorts. Brand ontstaat in veel gevallen door nalatigheid. Kort gezegd: die brandjes hadden voorkomen kunnen worden. Hoe? Onder meer door deze stappen te volgen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Blusdeken(s)
  • Rookmelder(s)
  • Brandblusser(s)

Stappen

  1. Zet apparaten uit

    Het is makkelijk om apparaten op standby te laten staan. Dan kunnen ze immers bij het volgende gebruik gewoon weer met de afstandsbediening ingeschakeld worden. Beter is het om ze compleet uit te zetten, eventueel zelfs door de stekker uit het stopcontact te trekken. Dan is de kans op (brand door) kortsluiting minimaal.

  2. Houd je huis schoon

    Oké, het is niet noodzakelijk om je huis volledig smetvrij te hebben. Maar zorg wel dat de belangrijkste dingen schoon zijn. Apparaten bijvoorbeeld. Ook de schoorsteen tenminste een keer per jaar schoon (laten) maken verkleint de kans op brand. Maak regelmatig de roosters in de afzuigkap schoon; het vet dat zich hierin ophoopt vergroot de kans op brand.

  3. Doe voorzichtig met decoratie

    Een lamp verfraaien met een mooie sjaal of doek er overheen? Niet doen. De warmte die van de lamp af komt, kan er voor zorgen dat die sjaal of doek in brand vliegen, met alle gevolgen van dien. Zet lampen ook niet dicht bij gordijnen of meubels.

    Hetzelfde geldt voor kaarsen: zorg ervoor dat ze stabiel staan, blaas ze uit als je niet in dezelfde ruimte bent en zorg ervoor dat ze uit de buurt blijven van brandbare materialen.

  4. Gebruik liever geen verlengsnoeren

    Verlengsnoeren komen vooral rondom de computer en tv vaak volop voor. Toch kun je het gebruik beter beperken. Mocht je toch geen keuze hebben, beperk dit dan tot één verlengsnoer tussen apparaat en stopcontact en gebruik altijd alleen geaarde materialen.

    Gebruik je geen verlengsnoer, maar een haspel? Rol deze dan helemaal uit. Anders bestaat de kans op oververhitting.

  5. Rook niet in huis

    Als je rookt, is het verleidelijk om op de bank een sigaretje op te steken. Of in bed. Je zult echter niet de eerste zijn die in slaap valt voor het sigaretje op is en pas wakker wordt als zich al een ramp voltrokken heeft. Wen jezelf liever aan om buiten te roken. Dan is de kans op in slaap vallen minimaal. Het is ook wel net zo fris.

  6. Wees voorzichtig met de wasdroger

    De wasdroger is in heel veel gevallen verantwoordelijk voor kortsluiting. Het beste is om helemaal geen wasdroger in huis te hebben: het scheelt je ruimte en geld. Kun je er niet onderuit, doe dan voorzichtig met de droger. Zet de droger alleen aan als je zelf thuis bent en snel in kunt grijpen. Maak daarnaast na elke droogbeurt het pluizenfilter goed schoon.

  7. Neem voorzorgsmaatregelen

    Lukt het niet om brand te voorkomen, dan is het beperken van de schade een belangrijke tweede prioriteit. Plaats zelf rookmelders, hang blusdekens op en plaats op strategische plekken brandblussers. Zorg ervoor dat iedereen in huis weet waar deze materialen te vinden zijn en hoe ze werken.

Do's

  • Controleer regelmatig of rookmelders, brandblussers e.d. nog goed functioneren

Don'ts

  • Beperk deze maatregelen niet tot binnenshuis, maar kijk ook in de schuur. Wist je bijvoorbeeld dat je geen gras in de maaier moet laten zitten? Of dat het niet slim is om ongeaarde materialen in de schuur of buitenshuis te gebruiken?

Bron

Meer uitleg