Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe kan ik zelf tegels snijden

Hoe kan ik zelf tegels snijden

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Het betegelen van bijvoorbeeld een toilet is misschien een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk om zelf te doen. Maar hoe zit dat met tegels snijden? Met het juiste gereedschap én de juiste kennis kom je heel ver. Dat eerste moet je zelf regelen, met dat tweede helpen we je hier.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Tegels
 • Tegelsnijder
 • Winkelhaak (bij voorkeur groter dan de te snijden tegel)
 • Glassnijder (voor het uitsnijden van andere vormen)
 • Nijptang
 • Meetlint
 • Viltstift
 • Schroevendraaier of priem
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen (optioneel)

Stappen

 1. Meet de tegel op

  Meet eerst hoe groot de te plaatsen tegel moet zijn. Houd hierin altijd rekening met de voegbreedte. Als je een bestaande tegel vervangt, dan kun je kijken hoe breed de voeg op andere plekken is. Als je het betegelen zelf doet, dan meet je de breedte van de kruisjes op; die zijn bepalend voor de voegbreedte.

 2. Teken de tegel af

  Teken vervolgens op een nieuwe tegel af waar deze afgesneden moet worden. Doe dit met een stift en een winkelhaak, zodat je zeker weet dat je een rechte lijn hebt én deze niet vervaagt als je erover wrijft. Pak natuurlijk geen watervaste stift; de lijn komt aan de 'mooie' kant van de tegel en het is natuurlijk wel de bedoeling dat je eventuele randjes er nog af kunt halen.

 3. Snijd de tegel

  Zet eerst je veiligheidsbril op en doe eventueel je handschoenen aan, zodat je goed grip hebt op de tegel. Je snijdt de tegel in een tegelsnijder. Leg de tegel daarin en zorg ervoor dat de lijn die je net gemaakt hebt precies onder het mesje valt. Duw het mesje vervolgens een aantal keer over de tegel. Je doet dit net zo vaak, tot er een kras in het glazuur zit. Let vooral op dat de kras zowel aan het begin als aan het eindpunt duidelijk aanwezig is.

  Leg vervolgens een schroevendraaier of priem onder de snijlijn en druk de beide zijkanten van de tegel naar beneden. Als het goed is breekt de tegel nu precies op de lijn. Is je lijn niet helemaal recht? Dan kun je met een nijptang of een vijl de tegel wat bijwerken. Doe dit wel voorzichtig, de kans bestaat namelijk dat er nog veel meer afbreekt en dan kun je weer overnieuw beginnen.

 4. Snijd andere vormen uit

  Het zou natuurlijk mooi zijn als je alleen maar tegels recht af hoefde te snijden. Helaas is dat zelden het geval. Als je andere vormen uit moet snijden, dan kun je hier het beste een profielmal voor gebruiken. Met die mal teken je precies af hoe een vorm eruit komt te zien. Vervolgens snijd je dat weer in met een glassnijder.

  Vreemde vormen, anders dan gewoon doormidden, kun je niet maken met behulp van de tegelsnijder. Zodra je het glazuur rond de vorm mooi ingesneden hebt, gebruik je een nijptang om het deel uit te 'knippen'. Eventuele grove randjes kun je ook nu weer bijwerken met een vijl.

  Ronde gaten, bijvoorbeeld voor wandcontactdozen, kun je het beste met een tegelgatenzaag inzagen. Zo'n zaag ziet er hetzelfde uit als een dozenzaag en helpt je om - voorzichtig! - een prachtig rondje uit te zagen. Deze tegelgatenzagen zijn in verschillende maten verkrijgbaar en zijn dus ook te gebruiken om bijvoorbeeld gaten voor leidingen te boren.

 5. Plaats de tegel

  Als de tegels gesneden zijn, kun je ze plaatsen. Doe dit meteen na het snijden, zodat je later niet hoeft te zoeken naar welke tegel ook al weer voor welk plekje bedoeld was. Zorg er daarnaast, voor zover mogelijk, altijd voor dat de gesneden kant in een hoek uitkomt. Dat ziet er extra netjes uit.

Do's

 • Neem de tijd. Tegels snijden is op zich niet heel moeilijk, maar als je het te haastig doet, is de kans op extra breuken groot. Aangezien tegels best duur zijn, is het prettig om zo min mogelijk 'zaagverlies' te hebben

Don'ts

 • Probeer hoekjes of aparte vormen nooit uit te 'tikken', maar breek deze altijd voorzichtig uit met een nijptang. Liever later wat bijwerken met een vijl, dan met een lelijke, half gebroken tegel zitten

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!