Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe vervang ik een lekkende dakpan

Hoe vervang ik een lekkende dakpan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vervang ik een lekkende dakpan
Je kunt in geval van daklekkage direct een dakdekker bellen, maar soms is het veel sneller om gewoon zelf een lekkende dakpan te vervangen. Goedkoper is het sowieso; het kost je alleen wat tijd en een dakpan.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Lange ladder
  • Reservedakpan(nen)
  • Stukjes hout
  • Handschoenen

Stappen

  1. Installeer de ladder

    Voor het repareren van een daklekkage is een lange, stevige ladder onmisbaar. Zet de ladder goed neer en zorg ervoor dat een deel van de ladder op het dak leunt. Dat voorkomt dat de ladder gaat zwaaien. Vraag iemand om de ladder onderaan vast te houden of leg een grote, zware steen op de onderste trede. Eventueel kun je de ladder nog vastzetten aan het huis, bijvoorbeeld met een stevige kabel.

  2. Spoor de lekke pan op

    Als de ladder eenmaal stevig staat, klim je naar boven om de lekke dakpan op te sporen. Meestal gaat dit vrij eenvoudig; lekkende pannen zijn meestal gescheurd. Als het je niet lukt om de lekkende pan op te sporen, duw dan voorzichtig een pan omhoog en kijk of het onder die pan nat is. Als dat het geval is, ga je verder door naar boven. Omdat water naar beneden loopt, is het onder lekkende pannen altijd nat. Boven lekkende pannen hoort het droog te zijn. Zodra je bij een droog stuk aankomt, weet je dus dat de lekkende pan onder je zit. Dat maakt het zoeken makkelijker.

    Markeer de lekkende pan door er een stokje onder te zetten of er een merkteken op te zetten.

  3. Verwijder de kapotte pan

    Klim naar beneden en pak een vervangende pan en de stukjes hout. Neem die weer mee naar boven. Als de kapotte pan niet te ver naar boven zit, kun je dit allemaal even in de dakgoot leggen, zodat je je handen aan de ladder kunt houden. Lukt dat niet, neem ze dan voorzichtig mee naar boven.

    Verwijder nu de kapotte pan voorzichtig. Dakpannen zitten over het algemeen aan twee kanten over een pan én aan twee kanten onder een pan. Til de pan boven de lekke pan een stukje op en probeer de lekke pan van zijn plaats te trekken. Plaats tussen de bovenste pan en de panlat een stukje hout. Til vervolgens de pan naast de lekke pan op (dus waar de lekke pan onder ligt) en doe hetzelfde. Als het goed is kun je nu de pan een beetje kantelen en voorzichtig onder de hele pannen vandaan trekken. Leg de kapotte pan aan de kant als dit gelukt is.

  4. Plaats de nieuwe dakpan

    Plaats nu de nieuwe dakpan op dezelfde manier als de oude dakpan lag. Schuif de nieuwe pan weer eerst onder de bovenste pan en de pan aan de zijkant en leg hem daarna over de onderste pan en de pan aan de andere zijkant heen. Gebruik de houtjes om het gewicht van de pannen wat op te vangen; anders moet je ongeveer vier pannen tegelijk optillen én de nieuwe pan ertussen drukken. Dat, terwijl je op een ladder staat, is een stevige uitdaging.

    Tip: Heb je geen dakpannen meer over? Zoek dan naar een handel in tweedehands bouwmaterialen. Vaak kun je daar tweedehands pannen kopen, ook per stuk. De gemiddelde prijs voor een tweedehands dakpan is €0,50 tot €1,00 per stuk.

  5. Controleer of alles recht ligt

    Als je de nieuwe dakpan geplaatst hebt, controleer je voor de zekerheid of alles nog goed recht ligt. Het kan zijn dat er pannen verschoven zijn. Door ze even recht te leggen, voorkom je dat ze met een fikse windvlaag naar beneden storten en kapot vallen.

    Neem ook direct even van de gelegenheid gebruik om te zien of er nog meer pannen op het dak liggen die aan vervanging toe zijn. Als je die ook meteen meeneemt, verklein je de kans op lekkages in de toekomst.

Do's

  • Controleer ook direct even de pannen in de omgeving van de lekke pan, nu vervangen is net zo makkelijk

Don'ts

  • Ga niet zelf aan de dakconstructie zitten; een pan vervangen is geen probleem, maar het vervangen van panlatten en ander houtwerk kun je beter overlaten aan de dakdekker of de meer ervaren klusser

Bron

o.a. Klustips.nl

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!