Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe verwijder ik behang
4

Hoe verwijder ik behang

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verwijder ik behang
Yes! Je hebt net het contract getekend voor je nieuwe huisje en kunt voor het eerst voet zetten in je eigen woning. Goed, het is nog niet helemaal naar je smaak, maar dat komt vanzelf. Laten we eerst eens beginnen met het verwijderen van het behang. Dat is niet zo moeilijk, maar ook niet erg leuk. Even doorzetten dus!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Daglicht
 • Hulp
 • Voldoende tijd
 • Behangkrabbers of plamuurmessen
 • Afwasmiddel
 • Spons
 • Water
 • Vuilniszakken
 • Tape
 • Emmer
 • Afstoomapparaat (te huur bij doe-het-zelf zaken)

Stappen

 1. Dek de vloer af

  Dek voor je begint goed de vloer af. Doe dit bijvoorbeeld met vuilniszakken en tape. Zorg ervoor dat ook plinten goed beschermd blijven. Als je hier de tijd voor neemt, dan scheelt dat je later veel tijd met opruimen.

 2. Schakel de stroom uit

  Controleer de muur op stopcontacten. Zelfs als er maar één stopcontact in de muur zit is het verstandig om de stroom uit te schakelen voordat je begint. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat.

 3. Bevochtig het behang

  Vul de emmer met water (mag best warm of lauw zijn) en afwasmiddel gebruik de spons om ruim water aan te brengen op het behang. De afwasmiddel helpt mee met het oplossen van de lijmlaag. Laat dit ongeveer een half uur intrekken, zodat het behang helemaal doordrenkt is. Werk baan na baan af.

 4. Steek het behang los

  Als de baan zo doordrenkt is, dat de kleur donkerder geworden is, dan kun je deze afsteken. Ook nu werk je weer baan voor baan en laat je één baan intrekken, terwijl je de andere afsteekt. Voor het afsteken gebruik je een behangkrabber of plamuurmes. Begin onderaan en houd het mes in een kleine hoek van ongeveer 30 graden. Probeer vervolgens door middel van kleine bewegingen het behang als het ware van de muur te stoten. Let erop dat je niet in de muur hakt!

 5. Stoom het behang los

  Soms kan het zijn dat er zo'n sterke behanglijm gebruikt is, of dat het om zo'n dikke laag gaat, dat je het behang niet los kunt steken. In dat geval kun je een apparaat huren om het behang los te stomen. Gebruik dit alleen als laatste redmiddel: bij het gebruik van dit apparaat komt zoveel vocht vrij, dat er mogelijk dingen in je huis beschadigd raken.

 6. Maak de muur goed schoon

  Is al het behang verwijderd? Maak de muur dan goed schoon met een spons en een emmer lauw water. Zorg dat dikke resten behanglijm zoveel mogelijk verwijderd worden, zodat de muur weer een mooie onderlaag wordt voor een behangetje naar jouw keuze!

Do's

 • Bedek je vloer goed, want het verwijderen van behang kan veel rommel opleveren
 • Schakel de elektriciteit uit als je aan de slag gaat met een muur met stopcontacten. Zo voorkom je kortsluiting

Don'ts

 • Wees niet verbaasd als je onder de ene laag behang nog een andere laag treft: jij bent zeker niet de eerste die behang verwijderen een rotklusje vindt. Je voorganger heeft daarom zijn behang maar gewoon over de oude laag geplakt!
 • Beschadig de muur niet

Bron

Eigen Huis en Tuin (RTL)

Meer uitleg

Behang strippen zonder geklieder

door Robert Elsenaar op 12-07-2011 14:05
Als aanvulling op deze uitstekende methode het volgende:
- Gebruik voor het bevochtigen van het behang een hogedruk planten spuit. Hierdoor blijf je zelf lekker droog, hoef je niet op een trap te klimmen en kun het water beter verdelen/doceren.
- Gebruik heet kraanwater. Dit kan ook omdat je het niet met een spons doet en dus niet het water aan raakt.
- Gebruik het afwasmiddel "Dreft". Ik heb geen aandelen, maar het werkt gewoon beter dan andere middelen.
- Laat de behangbaan niet te lang inweken. Hooguit 15 minuten. Gemiddeld is het behanglijm dan week geworden en is het papier nog niet 'soppig' waardoor het uit elkaar valt. Maak de baan na 10 minuten aan de overkant bij het plafont los en in 9 van de 10 gevallen trek je de baan er rustig in één keer in zijn geheel van af. De dikte van het behang bepaalt de inweek tijd.
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!