Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Vloeren » Hoe leg ik een houten vloer
4

Hoe leg ik een houten vloer

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 8 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leg ik een houten vloer
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een houten vloer in hun huis. Niet zo gek, want naast een warme uitstraling heeft een houten vloer ook voordelen in onderhoud en levensduur. Met een houten vloer moet je een leven lang kunnen doen. En daarom is het ook erg belangrijk dat je goed nadenkt voordat je er één gaat aanschaffen. Een nadeel kan zijn dat een houten vloer in al zijn soorten, van laminaat tot traditioneel parket, vaak heel wat prijziger is dan tapijt. Neem daarom een dagje vrij, schakel wat handige vrienden in en spaar vervolgens weer geld uit door je vloer zelf te leggen. ‘Het is een tijdrovende klus, maar zeker goed te doen’, aldus Piet van Dorp, bouwkundige en klusjesman pur sang.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Isolatiefolie, isolatietegels of spaanplaten
  • Hout
  • Zaag
  • Plinten
  • Zwaaihoek
  • Verstekzaag & -bak
  • Houtlijm
  • Spijkers
  • Schroeven

Stappen

  1. Kies een geschikte vloer

    Steigerhout is hot. Het is robuust, eigentijds en geeft je huis een lekkere stoere look. Maar het is niet geschikt voor elke woning. ‘De houten planken moeten ‘getemd’ worden met lijm en spijkers om geen golvende vloer te krijgen’, aldus Piet van Dorp. En lijm en spijkers zijn producten die (bijna altijd) verboden zijn als je nog benedenburen hebt.
    Door beter geïsoleerde vloeren mag je in nieuwere bovenwoningen wel hout leggen, maar moet dit zwevend gebeuren om de leidingen in de vloer niet te beschadigen en om contactgeluid te voorkomen. ‘Een zwevende vloer is een vloer die los ligt, maar wordt opgesloten door de plinten rondom’, legt de bouwkundige uit. ‘Bereid je bij de aanschaf van een vloer eerst goed voor en ga na welke vloer je màg leggen in je huis, voordat je overgaat tot het kiezen van een vloer die het best bij jou en je interieur past.’

  2. Koop de vloer en de ondervloer

    Of je nu een beneden- of bovenwoning hebt; bij elke houten vloer moet je een ondervloer leggen. Leg je op een benedenverdieping een parketvloer, dan lijm je eerst spaanplaten op de zandcementvloer. Leg je laminaat, dan kan je op een benedenvloer isolatiefolie leggen. Bij een vloer op een bovenverdieping moet je extra rekening houden met de geluidsisolatie. Zeer waarschijnlijk is isolatiefolie dan niet afdoende en moet je groene isolatietegels leggen.
    Van Dorp: ‘Bij de aanschaf van de ondervloer, maar zeker ook van de houten vloer moet je rekening houden met snijverlies. Misschien zaag je een keer verkeerd of blijkt een plank niet heel mooi te zijn. Koop daarom het benodigde aantal m2 + 5%.’

  3. Leg de ondervloer

    Naast het geluidsisolerende effect, heeft een ondervloer nog een ander bijkomend voordeel: het maakt de vloer weer egaal. Van Dorp: ‘Verwijder voordat je de ondervloer legt allereerst de uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet vervolgens de bestaande vloerdelen die loszitten, nog extra vast.’

    Het leggen van de ondervloer is afhankelijk van het materiaal dat je hebt gekozen. ‘Isolatiefolie leg je tegen de muren op (met de aluminiumzijde naar boven), de plinten zullen later hier overheen vallen’, legt de bouwkundige uit. ‘De naden van de folie tape je aan elkaar vast.’
    ‘Dikke isolatieplaten leg je in ‘halfsteensverband’ tegen de muur aan. De manier waarop ook bijvoorbeeld straattegels en muurtjes zijn gebouwd: de naden van de tegels verspringen steeds.
    Spaanplaten lijm je in halfsteensverband vast op de zandcementvloer en schroef je om de twintig à dertig centimeter vast. Let erop dat je de spaanplaten niet strak tegen de kant aanlegt, het hout kan door de warmte uit gaan zetten waardoor je vloer bij gebrek aan ruimte krom komt te staan.’

  4. Begin bij een rechte muur

    Begin met het leggen van je vloer bij een rechte muur. Leg de eerste plank ongeveer een halve centimeter van de muur, zodat het hout nog kan werken. Bij de doe-het-zelf zaken kun je hiervoor ook speciale klemmetjes kopen. Werk vervolgens één kant op. Om nog eens extra te voorkomen dat het hout niet verloopt, kun je op bepaalde punten een rechte lijn zetten op de vloer. Heb je geen rechte muur in huis, zoek dan naar een rechte middellijn en werk vervolgens naar beide kanten toe. ‘Leg de eerste paar planken over de gehele lengte van de vloer voor de stevigheid’, aldus Piet van Dorp.

  5. Bevestig je vloer

    De manier van het vastzetten van je vloer is afhankelijk van de vloer die je hebt gekozen. De beste tip is om bij de leverancier na te vragen op welke manier je je vloer moet leggen.

    De allerbekendste en meest populaire houten vloer van deze tijd is ongetwijfeld het ‘klik-und-fertig’ laminaat dat je enkel in elkaar hoeft te klikken.
    Houten planken zonder mes en groef worden vaak met lijm en spijkers aan de ondervloer bevestigd.
    De meeste houten vloerdelen hebben een mes- en groefverbinding waardoor je de planken eenvoudig in elkaar kunt schuiven, al dan niet met lijm. ‘Als je er voor kiest om je vloerdelen aan elkaar te lijmen, breng de lijm dan in de groef van de plank aan’, aldus Van Dorp. ‘Behalve natuurlijk de eerste plank die je met de groef richting de muur legt.’

    Timmer vervolgens elke plank voorzichtig in de andere. Dit doe je niet door met je hamer direct op de plank te slaan, maar door er een houten blok tussen te leggen.

    Met een zwaaihoek (een handigheidje waarmee je moeilijke hoeken makkelijk kunt meten) kun je moeilijke hoekjes bij de deurposten en leidingen uittekenen.
    ‘Wees erg voorzichtig met het zagen van laminaat’, geeft Van Dorp nog als extra tip mee. ‘Het laagje hout is zo dun dat het makkelijk gaat splinteren. Zaag je met de hand, dan houd je de plank met de goede kant naar boven. Gebruik je een elektrische zaag, dan leg je de goede kant (de bovenkant) naar beneden.’

  6. Leg de plinten

    Geen houten vloer zonder plinten. 'Geen plinten moet je niet willen', aldus de bouwkundige. Omdat een houten vloer nog moet werken, kan je hem niet strak tegen de muur aanleggen. Hierdoor zul je aan het einde van het werk randen hebben die rafelig zijn. ‘Voor de afwerking van je vloer, plaats je plinten’, aldus Van Dorp. ‘Deze kun je rechtop bevestigen tegen de muren, maar ook plat op de vloer.’
    Dunne plinten worden vaak met een plakrand geleverd zodat je ze alleen op maat hoef te zagen. Met een verstekbak en bijbehorende zaag, zaag je de plinten eenvoudig op de juiste lengte.

  7. Bescherm je vloer

    Heb je een onbewerkte vloer, dan doe je er verstandig aan om deze te behandelen. Dit kan met verf (lak of beits), olie en was...afhankelijk van jouw eigen smaak.
    Gelakte vloeren gaan jarenlang mee en zullen door de UV-blokkering in de lak niet verkleuren. Olie, de meest populaire behandelmethode tegenwoordig, heeft een matte uitstraling maar ook meer onderhoud nodig dan een gelakte vloer. Ingelopen vuil is wel redelijk eenvoudig te verwijderen. Een wasvloer is het meest klassiek qua uiterlijk. De was trekt goed in de poriën van het hout, waardoor het goed beschermd is, maar er minder glanzend uitziet als lak.

    En nu inrichten maar!

Do's

  • Controleer of je vloer niet te hoog komt te liggen. Het inkorten van een deur is niet heel erg, maar moet niet te gek worden.
  • Neem de tijd; laat bijvoorbeeld lak- of beitslagen goed drogen.

Don'ts

  • Ga niet zomaar in een vloer boren, maar vraag eerst even na wat voor leidingen er nog in liggen.

Bron

Interview met bouwkundige Piet van Dorp

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!