Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Vloeren » Hoe plaats ik plinten

Hoe plaats ik plinten

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe plaats ik plinten
Waarschijnlijk kijk je er nooit echt bewust naar: de plinten aan de onderkant van de muren. Toch geven ze je interieur net de benodigde finishing touch en ziet het er vreemd uit als ze er niet zitten. Bovendien zijn ze handig om bijvoorbeeld snoeren weg te werken. Alle reden dus om aan de slag te gaan met het plaatsen van plinten.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Plinten
 • Montagekit of schroeven en pluggen
 • Eventueel boormachine met hout- en steenboortjes
 • Grondverf
 • Lak
 • Acrylaatkit
 • Zaag
 • Verstekzaagbak (optioneel)

Stappen

 1. Bereid de plinten en de muur voor

  Als je houten plinten wilt plaatsen die nog niet geverfd zijn, begin je met het in de grondverf zetten van je plinten. Zodra de grondverf droog is, schuur je de plinten licht op en breng je de eerste laklaag aan. Let op: je denkt misschien dat je maar één kant van de plint hoeft te schilderen, namelijk de zichtbare kant. Maar je kunt beter beide kanten verven, om kromtrekken te voorkomen.

  Als de verf droog is, zaag je de plinten op maat (zie ook de volgende stappen). Wil je de plinten aan de muur schroeven, dan boor je na het zagen om de 30 centimeter gaatjes in de plinten met een houtboor (3mm). Het staat wel zo netjes als de schroefkoppen straks niet uitsteken, dus kun je aan de voorkant van de plint de gaatjes iets verruimen met een verzinkboor.

  Ga je de plinten op de muur vastplakken, dan zorg je dat de ondergrond (de muur dus) stof- en vetvrij en droog is.

 2. Zaag de buitenhoeken verstek…

  Om het eindresultaat extra fraai te maken, kun je de buitenhoeken waar twee plinten bij elkaar komen, verstek zagen. Dat doe je voordat je de plint aan de muur bevestigt!

  Meet eerst de lengte van de ene muur op en tel daar de dikte van de plint bij op. Zaag de plint op die lengte af. Daarna leg je de plint in de verstekzaagbak en zaag je het uiteinde in een hoek van 45 graden. De plint is dan aan de voorkant langer dan aan de achterkant (de kant die tegen de muur aan zit). Bevestig de plint nu aan de muur (zie stap 5).

  Pak de volgende plint erbij en leg hem tegen het uiteinde van de eerste plint aan, dus tegen het hoekje, maar wel evenwijdig aan de tweede muur. Nu teken je op de bovenkant van de plint af waar de eerste plint ophoudt. Ook de tweede plint zaag je verstek in een hoek van 45 graden, zodat hij precies tegen het hoekje van de eerste plint aan gelegd kan worden.

  ! Houd er rekening mee dat niet alle muren kaarsrecht zijn. Soms moet je wat langer zagen en vijlen op een plank

 3. …Of houd ze recht

  Vind je het niet zo belangrijk dat de naden waar de plinten tegen elkaar aan komen vrijwel onzichtbaar zijn, dan kun je het verstek zagen ook overslaan.

  Je kunt twee plinten op een buitenhoek ook simpelweg op elkaar aansluiten door de eerste plint af te zagen op de lengte van de muur. Vervolgens leg je langs de tweede muur de tweede plint en zaagt die af op de lengte van de muur met daarbij opgeteld de dikte van de plint.

  Gebruik je deze methode, vergeet dan niet om ook de kopse kant van de tweede plint te verven!

 4. Maak de binnenhoeken

  Om een binnenhoek te maken hoef je helemaal niet moeilijk te doen met verstek zagen. Dat maakt het plaatsen van je plinten alleen maar extra ingewikkeld. En aangezien binnenhoeken meestal plekken zijn waar meubels staan, vallen ze toch niet op. Om een binnenhoek te maken ga je als volgt te werk:

  Bevestig de eerste plint op de muur (zie stap 5), met de kopse kant in de hoek. Zet de tweede plint met zijn kopse kant stevig tegen de eerste plint aan, en met de achterkant tegen de muur waaraan je hem wilt bevestigen. Pak nu een klein stukje overgebleven plinthout en zet dat met de achterkant tegen de eerste plint aan. De kopse kant van dit kleine stukje drukt tegen de tweede plint aan. Pak een potlood en teken de dikte van het stukje plinthout af op de voorkant van de tweede plint. Langs die lijn kun je de tweede plint nu op maat zagen.

 5. Bevestig de plinten

  Ga je de plinten vastschroeven, dan teken je eerst met behulp van de plint de schroefgaten af op de muur. Met een steenboor van 6mm boor je vervolgens de gaten en je doet er pluggen in. Nu kun je de eerste plint vastschroeven.

  Wil je de plinten plakken, breng dan de montagekit in twee evenwijdige strepen (bovenaan en onderaan) over de lengte van de plint aan en druk hem tegen de muur. Trek de plint meteen weer los en leg hem met de kitkant naar boven. Laat hem vijf tot tien minuten drogen en druk hem daarna weer stevig tegen de muur. De plint zit nu meteen goed vast, ook als de muur niet overal helemaal recht is.

 6. Werk de plinten netjes af

  Als je je plinten hebt vastgeschroefd, kun je nu de schroefgaten gaan wegwerken. Gebruik daarvoor plamuurmiddel of kneedbaar hout. Heb je de plinten vastgezet met montagekit, dan hoeft dat natuurlijk niet. Om de kier tussen de plint en je muur op te vullen, gebruik je acrylaatkit. Je kunt dit gladstrijken met een in zeepsop gedoopte vinger. Vervolgens kun je een half uurtje pauze nemen terwijl de boel droogt. Na dat half uur kun je de plinten aflakken, dus een tweede laklaag aanbrengen.

  Ziet er netjes uit, toch?

Do's

 • Iemand vragen je te helpen als je zelf niet zo handig bent met gereedschap.
 • Goed nadenken over de kleur van de plint: verf je de plinten in dezelfde kleur als je vloer dan lijkt de kamer iets groter. Kiezen voor plinten in dezelfde kleur als je muren zal de muren hoger laten lijken. En kies je voor een totaal afwijkende kleur, dan zullen je plinten en je muur echte blikvangers worden, omdat je ogen er automatisch naar toe getrokken worden.

Don'ts

 • Teveel tijd en aandacht besteden aan het perfectioneren van je plinten. Ze mogen dan de finishing touch van je muur zijn, als ze niet helemaal perfect zijn, zal dat nauwelijks opvallen.

Bron

Platte plinten of hoge plinten

door Petra de Wit op 13-06-2010 12:52
Ik wil even inhaken op de soort plint die je kiest.
De plinten kunnen je ruimte optisch er anders uit laten zien. In een smalle gang bijv. kun je beter kiezen voor een opstaande plint maar dan wel indezelfde kleur als de vloer afgewerkt. De gang zal dan optisch breder lijken. Een grote ruimte mag daarintegen best platte plinten hebben. Voordeel van hoge plinten is wel weer dat snoeren hierachter weggewerkt kunnen worden.

Groet,
Mix in Stijl Interieur Advies
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!