Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe laat ik een ruimte groter lijken
3

Hoe laat ik een ruimte groter lijken

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Iedereen heeft wel eens twee identieke appartementen van binnen gezien die totaal verschillend oogden. Het ene appartement leek werkelijk groter dan het ander. Waarschijnlijk kwam dat door ruimtelijke effecten. Dat zijn vaak heel simpele ingrepen, met groots resultaat.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • verf in lichte koele tinten
  • transparante elementen, zoals een glazen paneel
  • reflecterende elementen, zoals een metalen tafel
  • spiegels

Stappen

  1. Kies geschikte kleuren en materialen

    Met het juiste kleurgebruik op de wanden en meubels bereik je het meest. Gebruik op de wanden lichte tinten van koele kleuren, zoals blauw en groen. Wit is natuurlijk ook mogelijk, maar kan al snel kil overkomen. Lichte kleuren reflecteren meer licht dan donkere kleuren en werken ‘wijkend’. Twee donkere tegenoverliggende muren doen een kamer versmallen. Dat komt omdat warme kleuren zogenaamde voorgrondkleuren zijn, die op je af lijken te komen. Ze slorpen meer licht op dan koele achtergrondkleuren. Als je de achterwand lichter schildert dan de zijwanden, lijkt die muur verder weg. Houd het plafond wel wit, zelfs een lichte tint kan het plafond lager doen lijken. Ook de soort verf is van belang. Matte verven absorberen licht en hebben een zachte uitstraling, terwijl glanzende verven licht weerkaatsen. Dat geeft een ruimtelijk effect, maar kan soms wat hard ogen.

    Gladde, reflecterende oppervlakken geven ook een ruimtelijk effect. Een roestvrijstalen plaat op de muur is een interessante afwisseling van textuur in de kamer. Een minder drastische optie is kleine delen van een muur en vloer bedekken met stickers die aluminium nabootsen. Koperen platen creëren een warme sfeer. Ze zijn perfect voor een muur in de slaapkamer of woonkamer.

    Gebruik rustige tinten die afgeleid zijn van dezelfde kleur en pas deze toe op muren, stoffen en de kleur van meubelen. Zo krijg je een rustig geheel en weinig visuele obstakels. Houd deuren en kozijnen ook in dezelfde tinten als de muren zodat ze geen visuele onderbreking vormen.

    Kies voor de vloer voor lichtgekleurd hout zoals esdoorn en essen, bij voorkeur van hele, brede planken. Gebruik geen plinten, want die maken de muren kleiner. Welke vloerbedekking je ook kiest, gebruik dezelfde vloerbedekking in de hele ruimte, om eenheid te scheppen.

  2. Kies en plaats de juiste meubels

    De manier waarop we een kamer ervaren, ligt voor een groot deel aan de hoeklijnen (kamerhoek naar kamerhoek en plafond tot vloer). Laat je deze zichtbaar, dan lijkt de ruimte dus groter. Horizontale lijnen maken groter, terwijl verticale lijnen kleiner, maar wel hoger maken. Laat horizontale lijnen doorlopen voor een rustig effect. Dat doe je bijvoorbeeld door een kast te kiezen met dezelfde hoogte als de bovenkant van het raamkozijn.

    Probeer een open ruimte te creëren waarbij je van de ene hoek naar de andere kunt kijken, zonder dat je gehinderd wordt door voorwerpen waar je door of omheen moet kijken. Laat ook geen enkel meubelstuk het zicht naar buiten belemmeren.

    Over het algemeen geldt dat gladde, glanzende oppervlakten in combinatie met lichte, effen kleuren zorgen voor een licht en ruim effect. Dat betekent niet dat je de kamer monotoon moet inrichten. Gebruik bij voorkeur lage kasten, lichte, niet te massieve meubelen, stoelen zonder brede armleuningen, banken op poten waar je onder door kan kijken. Houd de vloer zoveel mogelijk vrij.

    In een rechthoekige kamer lijkt een bank groter tegen een korte muur dan tegen een lange. Zet iets opvallends in de uiterste hoek van de kamer, zoals de bank. Bij binnenkomst in de kamer moet die namelijk niet het eerste zijn dat je ziet, maar moet je de dimensies van de hele kamer in je op kunnen nemen.

    Poefen vormen een handige oplossing als de kamer te klein is voor één bank.

    Kleine bijzettafeltjes zijn beter dan een grote salontafel, maar wil je er toch één, houd hem dan vrij laag. Met een doorzichtig tafelblad vormen ze geen visueel obstakel.

    Kies bij voorkeur een ronde eettafel met een middenpoot, die biedt meer ruimte aan stoelen dan een vierkante. Zet niet teveel stoelen om de tafel, maar bewaar in de berging klapstoelen voor gebruik bij meer bezoekers.

    Heb je een trap in de woonkamer, maak hem dan open zodat je er doorheen kunt kijken. Kies voor trapleuningen van glas of transparante kunststof zodat ze geen visueel obstakel vormen.

    Als de woonkamer ook een eetgedeelte heeft, kun je deze twee ruimtes met lage kastjes van elkaar scheiden zonder dat de ruimte erg vol gaat lijkt. Ook met boekenkasten zonder achterwand kun je een ruimte onderverdelen, terwijl ze toch licht doorlaten. 

  3. Kies de juiste accessoires

    Onttrek ‘ruis’ zoveel mogelijk aan het oog. Berg boeken, papieren, rommeltjes en kleding op in dozen, laden en achter deurtjes. Werk snoeren weg. Hoe leger, hoe beter. Zet niet teveel accessoires neer, kies bijvoorbeeld voor één mooie (transparante, want lichtdoorlatende) vaas. Wil je meer neerzetten, stem dan de kleuren op elkaar af. Objecten in warme kleuren steken goed af bij koele wandtinten. Kies in plaats van veel objecten liever voor een mooi schilderij, liefst één met abstracte afbeeldingen en grote kleurvlakken. Dit is genoeg om een kamer karakter te geven. Een (niet te drukke) foto of illustratie op een stuk papier ter grootte van een hele muur neemt ook geen enkele ruimte in beslag en is een goede decoratie voor een kleine kamer. Ook leuk is het om een trompe l’oeil patroon aan te brengen (een tekening met bedrieglijk perspectief, bijvoorbeeld een uitzicht naar buiten). Ze verhullen waar de ruimte ophoudt. Grote schilderijen of spiegels die op de vloer staan, laten een muur groter lijken. Doe dit echter niet bij heel kleine ruimtes.

    Grote kleden met drukke, exotische patronen zijn te overheersend en niet geschikt voor een kleine ruimte. Gebruik kleinere kleedjes.

    Hang doorzichtige of witte lichte gordijnen op die veel licht doorlaten maar toch een sfeervolle raambedekking vormen. Laat ze doorlopen van plafond tot de grond.

    Gebruik grote spiegels en plaats ze bij voorkeur voor ramen, zodat ze zoveel mogelijk daglicht weerspiegelen.

    Plaats naast de basisverlichting extra lichtpunten in boekenkasten en in donkere hoekjes voor een goed verlichte kamer in de avond. Kamers lijken groter als de muren verlicht zijn, bijvoorbeeld met een rails met spotjes langs het plafond. Staande lampen met twee flexibele armen kunnen licht op het plafond schijnen en tegelijkertijd als leeslamp dienen.

  4. Tips voor de keuken

    Berg zoveel mogelijk weg, laat alleen een fruitschaal en andere mooie dingen staan. Inbouwkeukens kunnen er groter uitzien wanneer ze bekleed zijn met mat roestvrij staal, dat een contrast vormt met glanzende keukenapparatuur.

    TL-buizen onder een bovenkastjes laten een keuken groter lijken.

  5. Tips voor de badkamer

    Gebruik grote, lichtgekleurde tegels zonder zichtbare voegen. Kies voor tegels zonder patronen, want grote gekleurde vlakken laten een kamer ruimer lijken. Gebruik dezelfde tegels voor de wanden en de vloer. Glasmozaïek maakt een badkamer lichter, dankzij het kleurenspel en de verschillende nuances in een enkele kleur. In de badkamer kun je in plaats van tegels ook vochtwerende verf gebruiken. Als doucheafscheiding kun je kiezen voor glazen bouwstenen, die licht doorlaten, maar toch privacy biedt. Met zuur behandeld glas geeft hetzelfde effect. Gebruik spiegels die een heel vlak beslaan. 

  6. Tips voor de slaapkamer

     

    Gebruik gladde, lichtgekleurde dekens en beddengoed zonder drukke patronen. Ze maken het bed minder overheersend en zorgen ervoor dat het opgaat in de kamer. Je kunt losse spulletjes in bakken onder het bed doen, maar berg ze liever op in inbouwkasten (met ruimte onder het bed oogt het bed minder massief). Een aantal tuimelramen is ideaal om een kamer met een schuine wand groter te laten lijken.

Do's

  • Gebruik lichte tinten van een koele kleur.
  • Kies voor kleine, lage meubels in dezelfde kleurtonen als muren en vloer.
  • Houd zichtlijnen vrij.

Don'ts

  • Zet de ruimte niet vol met ‘ruis’.
  • Gebruik voor meubels, kleden en gordijnen geen zware stoffen met drukke patronen.

Bron

500 ideeën voor kleine ruimten, Santos Quartino, Daniela, Librero (2007) en ‘Help! Het huis is te klein!’, Consumentenbond, 4 april 2005

Meer uitleg