Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Gadgets » Hoe kies ik de juiste smartphone

Hoe kies ik de juiste smartphone

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik de juiste smartphone
De markt van de smartphones is de afgelopen twee jaar geëxplodeerd. Waar een GSM vroeger gebruikt werd om te bellen en SMSen, zijn de telefoons van nu voorzien van zaken als GPS, razendsnel internet, bluetooth, volledige toetsenborden en grote touchscreens. Maar hoe zie je door alle bomen het bos? Hoe kies je nu weloverwogen een smartphone uit die bij je past?

Hoedoe door: John den Haan

Bekijk het profiel van John den Haan
Aantal Hoedoes: 8


Benodigdheden

  • Geld of een verlopend mobiel abonnement
  • Een kritische blik

Stappen

  1. Hoe communiceer je?

    De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een smartphone, is wat je er precies mee wilt gaan doen. Ga je het toestel vooral gebruiken om te bellen en SMSen, vraag je dan af of je al die extra functionaliteiten van een smartphone wel nodig hebt. Denk je van wel (je gaat bijvoorbeeld af en toe op internet), overweeg dan een toestel met een QWERTY-toetsenbord. Hoewel dit in  vergelijking tot een touch screen lastiger is met webbrowsing, gaat het typen van berichten een stuk makkelijker.

    Communiceer jij veel op internet (via bijvoorbeeld social media en chat), kies dan voor een toestel met touchscreen. Met een touchscreen phone kun je over het algemeen makkelijker browsen en door verschillende programma's navigeren, wat het bijhouden van verschillende communicatie-kanalen vereenvoudigt.

  2. Groot of klein?

    Een belangrijk punt dat je moet overwegen, is of je een groot of klein toestel wilt. Hoewel kleine toestellen handzamer zijn en eenvoudiger zijn om mee te nemen, bieden deze toestellen minder schermruimte. Grotere toestellen bieden vaak een mooi breedbeeldscherm, dat een goede multimedia- en web-beleving garandeert. Als dit voor jou een belangrijk punt is, ga dan voor een groter model.

    Tegenover het multimedia-geweld van de grotere schermen, vind je toestellen die gericht zijn op een combinatie tussen draagbaarheid en functie. Deze toestellen bieden ook multimedia, maar vanwege het kleinere scherm zijn zaken als webbrowsing en filmkijken net iets beperkter. 

  3. Besturingssysteem

    Er zijn verschillende besturingssystemen voor smartphones op de markt. Van Android tot Symbian, van iPhone tot Windows Mobile. Kijk ook hier goed naar wat je met je telefoon wilt gaan doen. Is het een zakelijk toestel waarop je bijvoorbeeld spreadsheets wilt bekijken of de agenda wilt bijhouden, overweeg dan windows mobile of een wat zakelijker ingericht Android toestel. Ga je voor de fun en voor een volle multimedia-ervaring, kies dan voor een iPhone of een luxer Android toestel.

    Hecht je veel waarde aan de beschikbaarheid van een groot aantal applicaties ('apps'), dan zit je eigenlijk vast aan Android of de iPhone. Het voordeel van de iPhone is dat de softwarebibliotheek gigantisch is en regelmatig wordt bijgewerkt. Het voordeel van Android daarentegen, is dat ontwikkelaars meer vrijheid krijgen tot het ontwikkelen van apps die het maximale uit je toestel halen. Kies zorgvuldig!

  4. Extra's?

    Smartphones komen tegenwoordig met allerlei extra's. GPS, digitaal kompas, kantelsensoren, een camera, een tweede videocall-camera en diverse software-handigheidjes maken van de moderne smartphone een ware alleskunner. Vraag jezelf echter voor je in de verleiding wordt gevraagd eerst eens af hoe vaak gebruik ik die dingen nu?

    Met name de camera wordt vaak groots geadverteerd, terwijl de meeste mensen deze eigenlijk niet of nauwelijks gebruiken. Vraag jezelf dus af of je die 8 megapixels nu echt nodig hebt, of dat je met die 3- of 5 megapixel camera ook uit de voeten kunt.

    Ook de GPS is lang niet voor iedereen nuttig. De één heeft al een TomTom, de ander rijdt nauwelijks auto. En is geotagging nu echt iets wat je dagelijks doet?

    Overweeg dus ook hier zorgvuldig!

  5. Kies het juiste abonnement

    Heb je eenmaal de juiste smartphone gevonden, dan is het van groot belang dat je een abonnement kiest, dat goed bij je behoeften aansluit. Ben je bijvoorbeerd iemand die graag surft en youtube films bekijkt, zorg er dan in ieder geval voor dat je een internet-bundel bij je abonnement neemt! Op deze manier krijg je voor een vast bedrag per maand de mogelijkheid onbeperkt te internetten. Geen hoge rekeningen achteraf mee!

    Ben je iemand die weinig met internet doet, laat je dan niet verleiden door allerlei luxe abonnementen met internet. Een gewoon bel/SMS abonnement past dan goed bij je. Zet eventueel je snelle internetverbinding uit als je deze niet gebruikt, om te voorkomen dat je bijvoorbeeld per ongeluk in je broekzak je rekening opkrikt!

Do's

  • Probeer indien mogelijk het toestel uit.
  • Zoek reviews en gebruikers-ervaringen op internet.
  • Vergelijk aanbiedingen op het internet.

Don'ts

  • Ga niet te vlot over tot aankoop.
  • Laat je niet teveel leiden door afbeeldingen; een toestel dat in een grote handpalm past, hoeft niet klein te zijn!
  • Negeer het operating system niet. Het bepaalt de gebruikerservaring en de mogelijkheden tot uitbreiding.
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!