Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Gadgets » iPhone » Hoe speel ik Wordfeud op mijn iPhone
4

Hoe speel ik Wordfeud op mijn iPhone

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe speel ik Wordfeud op mijn iPhone
Het is dé trend voor de iPhone: WordFeud spelen. Deze digitale variant van Scrabble kan zowel in het Nederlands als in het Engels gespeeld worden. Goed voor je woordenschat en voor je contacten, want het spelletje is niet alleen met vrienden te spelen, maar ook met willekeurige gebruikers.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • iPhone (of iPod Touch of iPad met iOS 4.0 of nieuwer of een Android toestel)
 • iTunes account

Stappen

 1. Installeer Wordfeud

  Ga met je iPhone naar de App Store en klik het zoekvenster aan. Voer daar 'Wordfeud' in. Je ziet nu een rijtje met apps waarin het woord 'Wordfeud' voorkomt. In de meeste gevallen is het spelletje de eerste optie. Selecteer het spelletje. Je krijgt nu een korte samenvatting van het spel te zien. Naast de naam zie je een button staan met 'Gratis'. Selecteer die button. De button verandert nu in 'Installeren'. Selecteer de button nog een keer en de installatie begint.

 2. Stel het programma in

  Om WordFeud te kunnen spelen, moet je het programma eerst instellen. Zoek het icoontje van de app op op je iPhone en tik het aan. Doorloop dan de stappen. Let op: het is het makkelijkst als je accepteert dat je iPhone push-berichten verstuurt en ontvangt. Dan krijg je namelijk een melding als een tegenstander een zet heeft gedaan.

  Tijdens het doorlopen van deze stappen moet je ook een account aanmaken. Kies hiervoor een willekeurige nickname die nog niet in gebruik is en voer een geldig e-mailadres in.

 3. Start een nieuw spel

  Om een spel te spelen, start je de Wordfeud app op. Je krijgt nu een zwart scherm. Tik het plusje in de rechterbovenhoek aan. Hiermee open je een nieuw spel.

 4. Speel met vrienden

  Als je vrienden hebt die ook Wordfeud spelen, voeg ze dan toe via de optie 'New game with friend'. Daar vind je in de rechterbovenhoek weer een plusje, waarmee je op gebruikersnaam of mailadres kunt zoeken. Staat de vriend waarmee je wilt spelen ook in je adressenboek, kies dan de optie 'New game with contact' en voeg de vriend toe.

 5. Speel met onbekenden

  Zijn je vrienden niet online, of wil je eens tegen iemand anders spelen? Kies dan voor de optie 'New game with Random Opponent'. Het systeem selecteert dan automatisch een tegenspeler voor je. Het voordeel hiervan is dat de tegenspeler op dat moment ook online is, dus dat het spelletje direct kan beginnen.

 6. Doe een zet

  Het doel van Wordfeud is dat je nieuwe woorden maakt, met de bestaande woorden op het bord. Wie als eerste is, moet beginnen met een woord dat over de ster in het midden van het bord heenloopt. De volgende beurten mogen op elke gewenste manier ingevuld worden, mits er tenminste één raakvlak is met een eerder geplaatst woord.

 7. Ga voor extra punten

  Op elk steentje kun je zien hoeveel punten het plaatsen oplevert. Een Q kwijtraken levert meer op dan het kwijtraken van een E. Als je het maximale uit je score wilt halen, dan richt je je niet alleen op 'dure' letters, maar ook op de gekleurde vakjes DL, DW, TL en TW. Deze staan namelijk respectievelijk voor:

  • Dubbele Letterwaarde
  • Dubbele Woordwaarde
  • Triple (drievoudige) Letterwaarde
  • Triple (drievoudige) Woordwaarde

  Door een E in een TL vakje te plaatsen, levert hij ineens 3 punten op, in plaats van één. Een 'dure' letter strategisch plaatsen kan nog meer punten opleveren.

 8. Wissel steentjes

  Soms staar je je blind op wat je hebt en zie je de mogelijkheden niet meer. Als je dat bij jezelf merkt, klik dan onderaan het scherm eens op 'Shuffle'. Je stenen wisselen dan van plek, waardoor je ineens op hele andere ideetjes komt. Dit kost je geen punten of beurt.

  Kom je er met je huidige stenen echt niet uit? Dan kun je ze wisselen met stenen die nog in de zak zitten. Dit kan zolang er voldoende stenen in de zak zitten. Je kunt al je stenen wisselen of slechts een paar. Gebruik hiervoor de optie 'Swap Tiles' onder 'Menu', onderin het scherm. Selecteer welke stenen je wilt vervangen en wissel ze vervolgens. Dit kost je wel een beurt.

 9. Win het spel

  Het is de kunst om zo veel mogelijk punten te halen. Het spel gaat door tot één van de twee spelers opgeeft of de zak met letters leeg is én een van de spelers alle steentjes op het bord heeft liggen. De winnaar is degene met het hoogste puntenaantal.

  Lukt het je niet om te winnen? Je kunt via 'Pass' een beurt overslaan. Als de tegenstander niets neerlegt waar je iets mee kunt, dan kun je het opgeven door in Menu op 'Resign' te klikken. Dit kan alleen als je zelf aan de beurt bent.

Do's

 • Open gerust meerdere spelletjes tegelijk. Soms duurt het letterlijk uren voor een tegenstander een zet doet. Als je meerdere spellen open hebt staan, kun je bijna altijd wel een zet doen, zonder dat je hoeft te wachten

Bron

Meer uitleg