Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Gadgets » iPhone » Hoe kan ik een iPhone gebruiken
5

Hoe kan ik een iPhone gebruiken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het lijkt wel of iedereen er tegenwoordig eentje heeft: een iPhone. Als je niet achter wilt blijven, Apple-fan bent of gewoon dol bent op de nieuwste gadgets, dan is een iPhone vast ook wel iets voor jou. En hoewel de bediening eigenlijk voor zich spreekt, leggen we je graag de basisfuncties uit!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • iPhone (met oplaadsnoer)
 • Simkaart
 • Paperclip
 • iTunes
 • Geduld

Stappen

 1. Plaats je simkaart

  Als je je iPhone voor het eerst gebruikt, zul je eerst een simkaart moeten plaatsen. Als je de iPhone bij een telefoonabonnement hebt gekregen, dan zit de simkaart vaak in hetzelfde pakketje.

  De simkaart plaatsen is heel eenvoudig. Aan de bovenkant van je iPhone vind je een rechthoekig 'vakje' met daarin een gaatje. Wriemel met een rechtgebogen paperclip of iets anders puntigs in het gaatje en de slede voor de simkaart springt naar boven. Plaats je simkaart precies in het vakje en duw de slede voorzichtig weer terug in de iPhone.

 2. Bellen

  Je hebt je iPhone natuurlijk in de eerste plaats aangeschaft om te bellen. Als je een telefoontje wilt plegen, zet de iPhone dan eerst aan. Dit doe je door de zwarte knop op de bovenkant even ingedrukt te houden. Op het moment dat het zwarte scherm met het witte appeltje verschijnt, kun je los laten.

  Als je iPhone is opgestart, verschijnt een scherm met een aantal icoontjes. Helemaal onderin zie je een afgezonderde balk met de icoontjes Mail, Safari, Phone en iPod. Raak met je vinger het icoontje van Phone aan om het belmenu te openen.

  Vervolgens kun je een keuze maken uit een aantal mogelijkheden:
  Favorites: direct bellen naar iemand die je hebt aangemerkt als favoriet
  Recents: bellen naar mensen die jou recentelijk hebben gebeld, of die jij recentelijk gebeld hebt
  Contacts: bellen naar iemand in je telefoonboek
  Keypad: bellen naar een nummer dat je handmatig invoert via de numerieke toetsen
  Voicemail: bellen naar je voicemail

  Maak je keuze en gebruik het schermpje om het nummer in te voeren of de persoon uit je bellijst te selecteren.

 3. Sms'en

  Degene die je wilde bellen blijkt er niet te zijn, dan maar even een sms'je sturen. Druk de grote, ronde knop in onderaan je iPhone om weer terug te keren naar het hoofdmenu. Raak dan met je vinger het icoontje Text aan, een groen vierkantje met de letters SMS erin.

  Om een nieuw bericht aan te maken selecteer je het blad met het potlood, rechtsboven in het scherm. Wil je reageren op een sms'je van iemand anders, zoek dat dan op in je lijst en selecteer dat bericht. Zet je cursor vervolgens met behulp van je vinger in het kleine tekstschermpje onderaan en er verschijnt een toetsenbord waarmee je je bericht kunt schrijven.

  Als je bericht af is, kun je op Send drukken om het berichtje ook daadwerkelijk te versturen. Als het bericht verstuurd is, verschijnt het in je scherm. Eventuele reacties komen eronder te staan, zodat je een compleet gesprek hebt. Jouw berichten hebben altijd een groene achtergrond en de berichten van je gesprekspartner een grijze. Zo houd je ze gemakkelijk uit elkaar.

 4. Stuur een mailtje

  Wat met een gewone telefoon maar moeizaam gaat, is een fluitje van een cent met de iPhone: het sturen van een mailtje. Ga hiervoor naar het hoofdscherm en selecteer het menu Mail, te herkennen aan een grote, witte envelop.

  Selecteer de account waarmee je een bericht wilt versturen. Selecteer dan vervolgens het icoontje rechts onderin. Een nieuw venster opent zich. Hierin kun je de ontvanger, het onderwerp en het berichtje schrijven. Door vervolgens op Send te drukken, verstuur je je mail. Controleer na het versturen voor de zekerheid altijd even je box met Sent items. Als je mailtje daar in staat, is het versturen gelukt!

 5. Maak een foto

  Een van de handige kenmerken van de iPhone is dat er een prima camera op zit, waar je gemakkelijk en snel foto's mee kunt maken. De camera zit aan de achterkant van de iPhone, zodat je via het scherm kunt kijken wat je fotografeert.

  Selecteer in het beginscherm het menu Camera. De camera opent nu direct. Raak het knopje met het fototoestel erop aan om een foto te maken. Gebruik het knopje rechts van het fototoestel om te bladeren door de reeds gemaakte foto's.

 6. Verstuur je foto

  Foto's zijn natuurlijk altijd leuk om te delen. Dat kun je eenvoudig per e-mail doen. Open daarvoor het menu Photo. Dat is het icoontje met de zonnebloem. Je ziet nu al je afbeeldingen.

  Selecteer de afbeelding die je wilt versturen. Raak daarna met je vinger het eerste icoontje aan, met daarop een foto en een pijl. Er komt nu een keuzemenu omhoog. Selecteer hier 'Email Photo'. Er opent zich nu een e-mail met daarin de foto. Voer de ontvanger, het onderwerp en eventueel nog wat tekst in en druk vervolgens op Send om het berichtje met de foto te versturen.

 7. Gebruik Apps

  Voor de iPhone worden dagelijks nieuwe programma's gemaakt, die Apps worden genoemd. Zo heb je Apps die geschikt zijn als routenavigatie, maar ook Apps die je kunnen helpen efficiënter te werken, of Apps waarmee je je uitgaven en inkomsten bij kunt houden.

  Als je het maximale uit je iPhone wilt halen, bekijk dan eens de App-store van Apple en download de apps die je kunt gebruiken.

 8. Stel je Twitter-account in

  Ben je een fervent Twitteraar? Dan kun je je iPhone ook gebruiken om te Twitteren. Download daarvoor een Twitterclient. Stel je Twitter-id in door je accountnaam en je wachtwoord in te voeren en je client is klaar voor gebruik.

 9. Speel muziek af

  De iPhone is eigenlijk een iPod waarmee je ook kunt bellen. Dankzij een behoorlijk geheugen, kun je complete cd's op je iPhone zetten. Hiervoor gebruik je iTunes.

  Verbind je iPhone met behulp van de bijgeleverde USB kabel met je computer en start iTunes op. iTunes synchroniseert dan automatisch je iPhone, waardoor alle muziek die je in je bibliotheek hebt, ook op je iPhone komt. Wil je alleen bepaalde nummers op je iPhone hebben, werk dan met lijsten en voer bij de iTunes voorkeuren in dat je alleen wilt dat bepaalde afspeellijsten gesynchroniseerd worden.

 10. Surf op het internet

  Heb je niet alleen een belabonnement, maar ook een surfabonnement voor je iPhone afgesloten? Dan kun je onderweg ook snel even iets opzoeken.

  Ga hiervoor weer terug naar het hoofdmenu en selecteer het menu Safari. Er opent zich nu een browser. Door links op het vergrootglas te drukken opent zich een extra regel, waarin je een zoekterm in kunt voeren. Weet je al welk webadres je wilt bezoeken? Raak dan de adresbalk aan. Die licht dan op en kan rechtstreeks bewerkt worden.

Do's

 • Koop zeker een iPhone als je ook een Mac hebt; je kunt dan al je gegevens snel en gemakkelijk synchroniseren
 • Download Apps; ze kunnen je veel tijd besparen en zijn bovendien nog leuk ook

Don'ts

 • Als je de keuze hebt, ga dan niet voor een gejailbreakte iPhone, tenzij je over de technische kennis beschikt om updates uit te laten voeren en de iPhone na een storing weer aan de praat te krijgen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!