Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Eieren » Hoe pocheer ik eieren

Hoe pocheer ik eieren

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het lijkt ontzettend makkelijk, maar wie wel eens heeft geprobeerd om eieren te pocheren, weet dat schijn bedriegt. Hoewel een ei pocheren moeilijker is dan je denkt, is het wel de moeite waard om het te leren. Gepocheerde eieren zijn namelijk niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond. Want tijdens de bereiding gebruik je helemaal geen boter of olie!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • Verse eieren
  • Pannetje
  • Water
  • Beetje azijn
  • Lepel
  • Schuimspaan
  • Keukenpapier
  • Mes
  • Bord

Stappen

  1. Scoor kakelverse eieren

    Eieren pocheren lukt alleen goed als je echt superverse eieren hebt. De eieren die je gebruikt mogen niet ouder zijn dan vijf dagen. Dat betekent: eieren van je eigen kippen of die van een kennis/de boer. Eieren uit de supermarkt zijn namelijk vaak al een week oud voor ze in de schappen komen te liggen. Bovendien kun je daar niet zien hoe lang ze er al liggen.

  2. Breng water aan de kook

    Pak een pannetje en doe hier een laagje van ongeveer 5 centimeter water in. Voeg vervolgens een beetje azijn toe en breng het water aan de kook. Als het water kookt, kun je het vuur laag draaien, zodat het water steeds tegen de kook aan blijft.

  3. Doe het ei in de pan

    Pak een kopje en breek daar voorzichtig het ei in. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft; het is de bedoeling dat je straks een ei hebt met een gestolde witte buitenkant en een zachte gele binnenkant.

    Neem nu een lepel (het liefst een beetje een grote) en probeer deze een klein beetje onder water te houden. Niet te ver, anders kan je ei straks zo 'ontsnappen'.

    Giet nu het kommetje met het ei voorzichtig op je lepel. Terwijl je dit doet, trek je voorzichtig de lepel een stukje weg, waardoor het ei een beetje ronddraait en het eiwit zich om de dooier vormt. Blijf de lepel op deze manier bewegen, tot het eiwit helemaal om de dooier zit en het stolt.

  4. Laat het ei koken

    Als het eiwit eenmaal goed gestold is, kun je de lepel uit de pan trekken. Laat het ei dan nog ongeveer drie tot vier minuten koken. Voor een klein ei moet drie minuten voldoende zijn, voor een groot ei kun je beter op vier minuten gaan zitten. Houd de tijd goed bij, want als het ei te lang kookt, wordt de dooier ook hard en dat is niet de bedoeling.

  5. Serveer je gepocheerde ei

    Is het ei gekookt? Schep het dan voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en leg het even op een stukje keukenpapier, zodat het goed kan uitlekken. Snijd het eitje eventueel nog mooi in vorm en serveer het vervolgens. Erg lekker met bijvoorbeeld een sneetje geroosterd brood!

Do's

  • Gebruik alleen echt verse eieren
  • Houd rekening met een paar mislukte pogingen
  • Blijf oefenen; pocheren is best uitdagend, maar niet onmogelijk
  • Zorg ervoor dat de eieren koud zijn voor je ze gebruikt

Don'ts

  • Pocheer maximaal twee eieren in één keer. Dan houd je het overzicht en voorkom je dat de eieren samenklonteren

Meer uitleg