Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Familie » Hoe vier ik moederdag

Hoe vier ik moederdag

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vier ik moederdag
Iedere tweede zondag van mei is het weer Moederdag. Op deze dag staan alle moeders van Nederland even extra in het zonnetje. Moederdag werd al in 1908 in de Verenigde Staten bedacht. Sinds 1914 is Moederdag daar ook een erkende feestdag. In Nederland vieren sinds 1925 ieder jaar Moederdag. Hoe? Dat lees je hier!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Ingrediënten voor een heerlijk ontbijt
 • Een leuk tijdschrift
 • Cadeautjes (optioneel)

Stappen

 1. Bereid Moederdag voor

  Een geslaagde Moederdag heeft alles te maken met een goede voorbereiding. Omdat Moederdag altijd op een zondag valt, zijn er een aantal dingen - denk aan de boodschappen voor het ontbijt - die je uiterlijk op de dag ervoor moet regelen. Kijk van tevoren wat iedereen kan doen, zodat je straks niet in tijdnood komt.

 2. Maak een heerlijk ontbijt

  Moederdag kan niet beginnen zonder een heerlijk ontbijt. Zorg ervoor dat je of jullie op zondagmorgen met zo weinig mogelijk geluid uit bed komen, zodat moeder lekker door kan slapen. Stel een heerlijk ontbijtje samen, met vers fruit, een gekookt eitje, heerlijke croissantjes en versgeperste sinaasappelsap. Stal het ontbijtje mooi uit op een dienblad, dat je eventueel nog wat kunt opvrolijken met een versgeplukt bosje bloemen. 'Garneer' het ontbijtje met het favoriete tijdschrift van je moeder.

 3. Verwen je moeder met cadeautjes

  Als je moeder even lekker rustig haar ontbijtje op heeft kunnen eten, dan is het tijd haar op bed te verrassen met cadeautjes. Dit hoeven geen dure geschenken te zijn, maar kies de cadeautjes wel zorgvuldig uit. Denk bijvoorbeeld aan een mooie (zelfgemaakte) kaart met een gedicht, of een boekje over moeders. Rond Moederdag kun je dit soort cadeautjes overal vinden.

 4. Verzorg zelf de huishoudelijke taken

  Moederdag is één van de weinige dagen waarop moeder even helemaal niets hoeft te doen. Jij/jullie koken vandaag, doen de vaat, ruimen op en schenken desgewenst kopjes thee in. Vlot en zonder te zeuren natuurlijk, het is immers maar één dag in het jaar Moederdag.

 5. Plan eventueel een uitje

  Niet alle moeders vinden het fijn om op Moederdag weg te gaan, maar voor de moeders die dat wel leuk vinden: plan een uitje. Dit kan een familie-uitje naar een pretpark of een dierentuin zijn, maar ook een uitje naar oma. Voor haar is het immers ook Moederdag! Als je een uitje plant, zorg er dan wel voor dat het hele gezin meegaat, zodat het extra gezellig is!

 6. Uit je waardering voor je moeder

  Je doet het al via je gedrag en je cadeautjes, maar het kan geen kwaad om het ook eens in woorden te doen: je waardering uiten voor je moeder. Vertel haar eens hoe je het op prijs stelt dat ze altijd voor je klaar staat. Denk niet: 'Dat weet ze wel!'; je zou het zelf ook fijn vinden als iemand dat af en toe ook eens echt tegen je zegt! Je zult zien dat deze momenten voor moeders het meest waardevol zijn en ervoor zorgen dat de Moederdag ook dit jaar weer een feestje is!

Do's

 • Zorg ervoor dat je moeder op Moederdag niets meer hoeft te doen. Verdeel alle klusjes dus van tevoren en voer jouw deel zonder mopperen uit
 • Maak er een leuke dag van die ook écht in het teken staat van je moeder
 • Ben je zelf moeder? Probeer dan toch ook een bezoekje te brengen aan je eigen moeder!

Don'ts

 • Vergeet Moederdag niet! Ook als je van mening bent dat het een 'commerciële rotdag' is, zul je op die ene dag over jezelf heen moeten stappen. Je viert het immers voor je moeder en niet voor jezelf!
 • Vergeet ook je schoonmoeder niet op Moederdag

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!