Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Familie
Familie

Hoe onderzoek ik mijn stamboom
Hoe onderzoek ik mijn stamboom

Door: Noortje van Dorp

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wie je voorouders zijn? Wie weet; misschien ben je in de verte wel familie van onze minister-president of mediatycoon John de Mol! Met de huidige moderne middelen zoals de zoekmachines op internet en digitale archieven is het bijna een fluitje van een cent. De uiterst secure manier van registratie, hebben we te danken aan Napoleon Bonaparte die op 1 maart 1811 (tijdens de Franse Bezetting van Nederland) de Code Napoléon invoerde. De zelfbenoemde keizer riep het Burgerlijk Wetboek voor de Fransen in het leven om onder andere de burgerlijke staat en burgerlijke stand (met name het huwelijk) aan de kerkelijke macht te onttrekken. Iedereen die in 1811 nog geen achternaam had, werd gedwongen om er een te kiezen. Familienamen werden erfelijk en patroniemen (namen die van de vaders naam zijn afgeleid, zoals Pieterszoon) verdwenen. De regels van destijds, vormen hedendaags nog steeds de basis van onze eigen Burgerlijke Stand.


Home » Familie & relaties » Familie

Hoe organiseer ik een familiedag

Door: Cindy Kamstra

Een familiedag is de perfecte gelegenheid om de banden met je hele familie weer eens aan te halen. Organiseer jij de jaarlijkse familiereünie dit jaar? Doe dan je voordeel met de praktische tips van een ervaringsdeskundige!


Home » Familie & relaties » Familie

4 Hoe organiseer ik mijn verjaardagsfeest

Door: Cindy Kamstra

Je komt er niet onderuit: we worden allemaal elk jaar een jaartje ouder. Sommige mensen hebben daar een hekel aan, anderen vieren het uitbundig. En waarom zou je er niet een groot feest van maken? Iedere leeftijd heeft tenslotte zijn charmes! Tips en trucs voor een geslaagd verjaardagsfeest.


Home » Familie & relaties » Familie

Hoe vier ik moederdag
Hoe vier ik moederdag

Door: Adine Versluis

Iedere tweede zondag van mei is het weer Moederdag. Op deze dag staan alle moeders van Nederland even extra in het zonnetje. Moederdag werd al in 1908 in de Verenigde Staten bedacht. Sinds 1914 is Moederdag daar ook een erkende feestdag. In Nederland vieren sinds 1925 ieder jaar Moederdag. Hoe? Dat lees je hier!


Home » Familie & relaties » Familie

Hoe vergeet ik nooit meer een verjaardag

Door: Adine Versluis

Je had het je nog zo voorgenomen: volgende keer zou je wél op tijd zijn met een kaartje, in plaats van drie weken later. Het vergeten van een verjaardag is op zich een onschuldig foutje, maar echt leuk is het niet. Zeker niet als het meer regel wordt dan uitzondering. Vergeet jij ook regelmatig een verjaardag? Dan moet je toch zeker deze tips eens lezen. Hopelijk ben je volgend jaar dan wél op tijd.


Home » Familie & relaties » Familie

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!