Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe maak ik goulash
4

Hoe maak ik goulash

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik goulash
Pittige Oostenrijkse goulash, heerlijke Hongaarse goulash of 'gewoon' de ouderwetse goulash van oma: stuk voor stuk heerlijke gerechten, die met name op koude dagen lekker smaken. Maar hoe maak je ze ook alweer? Hier een heerlijk recept voor goulash zoals deze vroeger gemaakt werd.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • Voor 4 personen:
  • 500 gram magere runderlappen, bij voorkeur biologisch
  • 200 gram uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Een flinke rode paprika
  • 40 gram bloem
  • 3 tomaten
  • Halve liter water
  • Peper
  • Zout
  • Margarine
  • Stoofpan
  • Scherpe messen
  • Snijplank
  • Vergiet

Stappen

  1. Snijd het vlees

    Pak een scherp mes en snijd hiermee het vlees in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter breed en anderhalve centimeter hoog. Probeer de blokjes in afmetingen zo gelijk mogelijk te houden, zodat ze allemaal ook ongeveer tegelijk gaar zijn. Was de blokjes en laat ze goed uitlekken in een vergiet.

  2. Snijd de overige ingrediënten

    Snijd vervolgens de paprika, de uien, de teentjes knoflook en de tomaten in stukjes. Het formaat maakt niet zoveel uit; houd hiervoor gewoon je eigen voorkeur aan. Als je dol ben op een grove goulash, dan houd je ze wat groter, anders maak je de stukjes wat kleiner. Gebruik voor het snijden van deze ingrediënten wel een nieuw (schoon) mes en draai de snijplank even om.

  3. Bak het vlees

    Doe een beetje margarine in de pan en zet de pan op het vuur. Laat de margarine net zo lang staan, tot deze een beetje bruin begint te worden. Voeg dan het vlees en de ui en knoflook toe en bak dit bruin. Blijf roeren en zorg ervoor dat het vlees niet taai wordt.

    Strooi vervolgens bloem over het mengsel heen en laat het geheel zachtjes, onder continu roeren, lichtbruin worden.

  4. Voeg de overige ingrediënten toe

    Voeg nu ook de in stukjes gesneden tomaten, paprika en het water toe en roer dit rustig door het mengsel van vlees, bloem, ui en knoflook.

  5. Laat de goulash stoven

    Nu volgt het belangrijkste deel van het kookproces: het stoven. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de goulash nu ongeveer anderhalf uur staan. Eventueel kun je af en toe nog even roeren, maar dat is niet nodig. De stoom die zich onder het deksel verzamelt, zorgt ervoor dat het vlees langzaam gaart en de smaken van de ingrediënten zich mooi met elkaar vermengen.

    Zodra de goulash klaar is, kan deze geserveerd worden met bijvoorbeeld rijst, aardappelen of aardappelpuree.

Do's

  • Laat de goulash gerust wat langer stoven, dat komt de smaak alleen maar ten goede
  • Varieer ook eens met andere ingrediënten

Don'ts

  • Zet het vuur niet te hoog, dat voorkomt dat het vlees snel taai wordt

Bron

o.a. Smulweb.nl

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!