Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe bak ik speculaasjes
3

Hoe bak ik speculaasjes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik speculaasjes
Tegenwoordig kun je ze het hele jaar door eten en zijn ze allang niet meer het luxeproduct dat ze ooit waren: speculaasjes. Waar bakkers voorheen maanden moesten wachten op buitenlandse specerijen als nootmuskaat en kaneel, zijn deze speculaaskruiden nu overal en tegen redelijke prijzen verkrijgbaar. En toch eten de meeste van ons de krokante koekjes nog altijd alleen met de verjaardag van Sinterklaas. Voor wie eens middenin de zomer trek krijgt in speculaasjes of op zoek is naar een leuke kinderactiviteit: duik de keuken in en bak de koekjes zelf.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Voor circa veertig speculaasjes heb je nodig:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ¾ theelepel zout
  • 100 gram harde boter
  • 25 gram amandelen, gehakt
  • 1 eierdooier
  • Beetje bloem
  • Plastic folie
  • Grote, stevige beslag/mengkom
  • 2 kommen voor het splitsen van het ei
  • Keukenweegschaal, liefst digitaal
  • Zeef
  • Snijplank
  • Scherpe messen
  • Oven, voorverwarmd op 160 graden Celsius
  • Speculaasplank
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Keukenmachine (optioneel)
  • Zakje amandelschaafsel (optioneel)

Stappen

  1. Weeg alles nauwkeurig

    In vergelijking met koks, die werken met een ‘snufje’ van dit en een ‘toefje’ van dat, zijn bakkers een pietje precies. Het maken van lekker gebak vereist namelijk een nauwkeurige werkwijze. De onderlinge verhouding van de ingrediënten, de juiste oventemperatuur, de mate van luchtigheid van het deeg: het komt er allemaal heel precies op aan. Volg daarom de recepten nauwkeurig en weeg alles. Het afwegen van de ingrediënten kun je het beste doen met een digitale weegschaal; die is het nauwkeurigst.

    Credits fotografie: Jean Scheijen

  2. Zeef het bakmeel en de speculaaskruiden

    Het mengen van ingrediënten gaat het makkelijkst in een grote kom. Om te voorkomen dat je deeg straks klonten meel en/of kruiden bevat, kun je de boel het beste zeven. Zeef eerst het bakmeel en haal later ook de speculaaskruiden door de zeef.

    Speculaaskruiden zijn te koop in de meeste supermarkten of natuurwinkels. Het is een mix specerijen, meestal bestaande uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

  3. Voeg de basterdsuiker en het zout toe

    Basterdsuiker is een ideaal ingrediënt om mee te bakken; het heeft een fijne structuur en laat zich daardoor goed mengen. Het enige nadeel van basterdsuiker is dat het in de verpakking soms kan gaan klonten. Haal de basterdsuiker daarom eerst door een zeef voordat je het met de overige ingrediënten in de beslagkom doet. Voeg vervolgens het zout toe.

  4. Doe de boter erbij

    Goed voor de lijn is het niet, maar bij het bakken van speculaas is het gebruik van echte boter oftewel roomboter vereist. Doe de boter in de kom en snij het met behulp van twee messen in kleine blokjes.

  5. Hak de amandelen

    De vruchten afkomstig van de amandelboom zorgen voor die lekkere bite in speculaas. Bovendien zitten de noten, die voor het overgrote deel in Californië worden gekweekt, boordevol goede vetten. Hak de noten fijn. Je kunt hiervoor een goed mes en snijplank gebruiken, een keukenmachine is een andere goede optie. Of voor de luie bakkers onder ons: koop een zakje amandelschaafsel. Doe de amandelen in de kom bij de overige ingrediënten.

  6. Voeg de dooier toe

    Voor het deeg heb je ook een eidooier nodig. Het is dus zaak een ei te splitsen. Splitsen doe je met behulp van twee of drie roestvrijstalen of glazen kommen. In de Hoedoe 'Hoe splits ik eieren' lees je hoe je dit snel en handig kunt doen. Voeg de dooier  toe aan de andere ingrediënten in de beslagkom. 

  7. Kneed het deeg

    Als alle benodigde ingrediënten in de kom zitten, kun je beginnen met kneden. Omdat je bij het kneden je hele handen gebruikt, is het belangrijk dat je alle sieraden (ringen, horloge e.d.) afdoet en je handen van tevoren goed wast. Meng eerst alle ingrediënten rustig. Ga hiermee door totdat er deegkruimels zijn ontstaan en de verschillende ingrediënten niet meer te herkennen zijn. Nu is het tijd voor het serieuze kneedwerk. Met de palm van je hand kneed je de deegkruimels tot een zachte, grote bal. Wikkel de bal vervolgens in plastic folie en leg hem in de koelkast. Laat het daar minimaal een uur rusten zodat het deeg kan opstijven. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 160 graden Celsius.

  8. Vul de speculaasplank

    Om je deeg straks om te kunnen toveren van een bal naar mooie koekjes, heb je een speculaasplank nodig. Dit is een houten plank waarin een of meerdere figuurtjes zijn uitgesneden. Speculaasplanken zijn te koop bij de betere kookwinkels of te bestellen via internet (zie adres bij Meer uitleg).

    Bestrooi de speculaasplank met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort zodat het weer soepel is. Breek van het deeg een stuk af en vul ieder figuurtje van de plank ermee op. Het overtollige deel snij je met een mes weg. Dit doe je door een horizontale snijbeweging over de plank te maken. Als alle figuurtjes gevuld zijn, kun je de speculaasplank omdraaien. Hou ‘m boven een met bakpapier beklede bakplaat en geef een ferme tik op de plank. Het deeg valt dan uit de plank op de bakplaat. Leg de speculaasfiguurtjes recht onder en naast elkaar met een tussenruimte van ongeveer twee centimeter. Vul de speculaasplank opnieuw en herhaal de vul-tik-cyclus tot het deeg op is. 

  9. Bak de speculaasjes

    Als alle speculaasjes netjes naast elkaar op de bakplaat liggen, kunnen ze de oven in. Eventueel kun je nog wat geschaafde amandelen over de koekjes strooien. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en dan is het wachten geblazen. Meestal zijn de speculaasjes na een kwartier mooi bruin en gaar. Zet een lekkere pot thee of koffie, koekje erbij, soppen en genieten maar!

Do's

  • Weeg alle ingrediënten.
  • Zeef bloem, speculaaskruiden en basterdsuiker; op die manier voorkom je dat je klonten krijgt in je deeg.
  • Voeg amandelen toe; dit geeft een lekkere bite aan speculaas.

Don'ts

  • Van het deeg snoepen voordat het gebakken is; je wordt er snel misselijk van.
  • Te veel speculaaskruiden toevoegen; dit geeft een wrange smaak.

Bron

De kookboeken ‘Basis kookboek’, Helène Matze en Jacques Meerman, uitgeverij Kosmos en ‘Praktijk Banketbakken’, L.B.A. Wolbert, uitgeverij Thieme.

speculaas

door Liesbeth Stienen op 23-11-2012 11:58
Jammer, ik wilde juist graag weten hoe je speculaaskruiden zelf maakt/mixt. Ongeveer weet ik het wel, maar de juiste verhoudingen?

speculaas

door marina weseman op 23-11-2012 21:35
maken van speculaaskruiden

30gr. kaneel
5 gr. witte peper
5 gr. anijspoeder
10 gr. kruidnagel poeder
10 gr. nootmuskaat

je kunt het naar persoonlijke smaak aanpassen.

simpel he? succes!
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!