Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wecken en inmaken » Hoe kan ik augurken inmaken

Hoe kan ik augurken inmaken

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Augurken doen het goed in het Nederlandse klimaat. Als je ze tussen mei en juni inzaait, kun je van juli tot oktober oogsten. Vier plantjes leveren al genoeg augurken op om het hele jaar van te eten. Maar hoe zorg je er nu voor dat ze het hele jaar ook lekker smaken? En dat je je oogst eventueel zelfs nog wat langer kunt bewaren, of gemakkelijk weg kunt geven? Door de augurken in te maken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • (Hoeveelheden zijn afhankelijk van je oogst)
  • Augurken
  • Mosterdzaad
  • Koriander
  • Dillezaad
  • Laurierblaadjes
  • Dragon
  • Venkelgroen
  • Paprikapoeder
  • Water
  • Litermaat
  • Grote lepel
  • Soda
  • Weckpotten met rubbers en klemmen of gewone glazen potjes met een metalen deksel
  • Weckketel
  • Witte natuurazijn
  • Zout
  • Suiker
  • Grote pannen (het liefst 3, maar minimaal 2)
  • Schone theedoek
  • Vergiet

Stappen

  1. Was en week je augurken

    Was alle augurken goed. Zorg ervoor dat eventuele grondrestjes eraf zijn. Doe ze vervolgens in een pan en giet hier net zoveel water bij tot de augurken onder water staan. Gebruik een litermaat om het water toe te voegen en onthoud hoeveel liter water erbij is gegaan. Voeg vervolgens voor elke liter water ook nog eens 75 gram zout toe. Roer het zout goed door de pan en laat de augurken zo 24 uur staan.

  2. Spoel de augurken af

    Als de augurken 24 uur in het water-met-zout-mengsel hebben gestaan, doe je ze in een vergiet en spoel je ze goed af onder koud, stromend water. Laat alles goed uitlekken, zodat er geen water meer bij zit.

  3. Steriliseer je potten

    Om te voorkomen dat je augurken in de loop der tijd verschimmelen of op een andere manier aangetast raken, maak je de potten waarin je ze doet helemaal goed schoon. Pak hiervoor een grote pan met water en doe de potten en de deksels (los van elkaar) hierin. Voeg een schep soda toe en breng het water aan de kook. Laat alles ongeveer een kwartier doorkoken. Haal de potten en de deksels vervolgens weer uit het hete water (hiervoor kun je bijvoorbeeld een vleestang gebruiken) en zet ze ondersteboven op een schone theedoek.

    Gebruik je weckpotten? Steriliseer dan ook de rubbers op dezelfde manier. Laat alles even afkoelen en verwijder eventuele sodaresten (te herkennen aan een wat wittige uitslag) met een schone theedoek.

  4. Vul de potten

    Vul nu de gesteriliseerde potten met augurken. Stop er zoveel in als mogelijk is. Let er bij weckpotten op dat je het deksel er ook nog goed op kunt doen. Als er geen augurken meer bij passen, doe je de inmaakkruiden erbij. Gebruik per halve literpot ongeveer 2 gram inmaakkruiden.

  5. Voeg de inmaakkruiden toe

    Top de potten af met je inmaakkruiden. Per halve literpot heb je ongeveer 2 gram inmaakkruiden nodig. Die maak je door mosterdzaad, koriander, dillezaad, laurier, dragon, paprikapoeder en venkelgroen door elkaar te doen. Je kunt van alles best een beetje extra maken en dat droog bewaren, dan heb je het de volgende keer vast klaarstaan. Bovendien kun je deze mix ook gebruiken voor bijvoorbeeld het inmaken van komkommers of courgettes.

    Strooi de inmaakkruiden over de augurken.

  6. Maak een azijnmengsel

    Doe wat azijn in de pan en voeg hier suiker aan toe. Voor 8 gemiddelde potten augurken heb je ongeveer 1 liter azijn nodig. Per liter azijn gebruik je 100 gram suiker. Heb je meer of minder nodig, dan kun je de hoeveelheden aanpassen.

    Verwarm dit mengsel en wacht tot de suiker is opgelost. Als dat zo is, giet je het mengsel over de augurken heen. Vul de potten helemaal tot de rand.

  7. Sluit de potten goed af

    Als je potten hebt gebruikt met schroefdeksels, dan doe je direct de deksels erop en zet je de pot ondersteboven. Controleer na ongeveer een kwartier of het middelste rondje van het deksel naar beneden getrokken is. Dat betekent dat de pot helemaal vacuüm is getrokken.

    Gebruik je weckpotten, plaats dan een rubberen ring en vervolgens het deksel. Zet het deksel met drie klemmen vast en plaats de potten in de weckpan. Vul deze met water totdat alle potten onderstaan. Weck de potten vervolgens 30 minuten bij 90°C.

Do's

  • Pas de hoeveelheden aan op jouw oogst. Uiteindelijk kan het zijn dat je van het een of ander iets meer of minder nodig hebt, afhankelijk van onder meer het formaat van je augurken
  • Je kunt ook een zakje of potje inmaakkruiden kopen, dat is een combinatie van de bij de benodigdheden genoemde kruiden
  • Heb je bepaalde kruiden niet in huis? Het mosterdzaad, de laurier en het dillezaad zijn het belangrijkst. De andere kruiden kun je eventueel ook (deels) laten zitten

Don'ts

  • Eet de augurken niet direct na het wecken op; ze hebben een paar weken nodig om echt goed op smaak te komen, dus wacht tenminste 3 weken voordat je ze proeft

Bron

Meer uitleg

augurken inmaken

door marjanscheffel op 21-12-2013 13:13
wij in tjechie maken veel in het basis recept is:
2liter water 1/2 liter azijn 200gr suiker, 60 gr zout en 30 zoetjes breng alles aan de kook en laat het 15 min koken en afkoelen.
doe de droog gewreven augurken in de schone potten een stukje ui wortel wat dille stukje gember 3 peperkorels, 2 jeneverbessen laurierblad. 20 min 80 graden in de weckketel.
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!